Recomandări şi trucuri pentru amenajarea locuinţei – de vorbă cu designer Natalia Beleva

Recomandările şi trucurile oferite de către un designer cu experienţă, cum este Natalia Beleva, sunt binevenite. Aceasta ne dezvăluie nu numai câteva dintre “secretele” pe care le foloseşte ci şi recomandări şi reguli de bază pentru  amenajarea locuinţei. Multe dintre acestea le-a utilizat chiar şi ea având multă apreciere din partea beneficiarilor.

Inevitabil, în amenajarea locuinței intervine problema bugetului, mai ales dacă este vorba mai degrabă de o redecorare. Vrei să schimbi atmosfera casei tale fără să intri în caruselul cheltuielilor uriașe? Îți recomand câteva trucuri inedite și satisfăcătoare.

Recondiționează obiectele vechi şi explorează magazinele vintage

Este o metodă care, în timp, se poate transforma într-o pasiune veritabilă. Dacă ai obiecte de mobilier sau de decor care au căpătat mici imperfecțiuni în timp, nu e neapărat nevoie să renunți la ele. Oferă-i un aspect original apartamentului tău recondiționând piese-cheie precum o oglindă cu ramă masivă, un scaun, un dulap vechi etc.

În magazinele vintage poți găsi o gamă largă de mobilier ce se încadrează în diverse concepte de stil, pornind de la stilul clasic, până la cel vintage și chiar industrial. Nu există o metodă mai accesibilă de a adăuga personalitate și un „je ne sais quoi” locuinței tale.

Vopsește un singur perete

Vopsirea unui singur perete într-o culoare statement, diferită de restul casei, va crea imediat impact și va schimba atmosfera, efortul investit fiind minim. Alege culori puternice precum roșu, burgundy sau verde mușchi.

Recomandări pentru amenajarea bucătăriei

Bucătăria este spaţiul în care îți începi cu adevărat ziua: aici îți faci cafeaua, aici pregătești micul dejun pentru familia ta. Nu toată lumea beneficiază de luxul unei bucătării imense, dar trebuie să știi că și o bucătărie mică poate fi la fel de șic dacă ții seama de sfaturi profesioniste. Astfel, îți recomand ca, înainte de a te aventura în amenajarea efectivă, să-ți faci un plan imbatabil. Câți metri pătrați ai la dispoziție? Care sunt nevoile tale zilnice (gătit, depozitare, servirea mesei etc.)?

Dacă în familia ta bucătăria este una dintre cele mai utilizate încăperi, alege materiale rezistente la pete și umezeală pentru a prelungi viața mobilierului. Cât despre mobilierul în sine, acesta trebuie să fie suficient de îngust încât să nu ocupe prea mult spațiu (efectuează măsurătorile necesare înainte de a-l cumpăra), dar să-ți satisfacă în același timp nevoile. Ține cont de forma bucătăriei și de „zona de lucru” — frigiderul, chiuveta și plita. Când gătești, aceste puncte trebuie să-ți fie aproape, cât mai la îndemână.

Atunci când ai la dispoziție o zonă restrânsă, o bucătărie dispusă liniar este cea mai bună opțiune — dacă electrocasnicele sunt încorporate în mobilier, totul va arăta compact, unitar și ordonat. Dispunerea în U îți dă și ea o grămadă de opțiuni de depozitare fără a încărca spațiul, iar prin dispunerea în L poți ajunge la un aspect plăcut estetic valorificând colțurile încăperii.

Orice articol ales pentru bucătărie, fie că vorbim despre o piesă de mobilier sau despre aparatura electrocasnică, are un rol-cheie în crearea esteticii, dar și a confortului necesar pentru desfășurarea activităților zilnice obișnuite. Blatul de bucătărie este unul dintre acele detalii care dictează atmosfera, jucând de asemenea un rol important și în funcționalitatea bucătăriei. Există mai multe tipuri de materiale folosite pentru blatul de bucătărie — în funcție de preferințele pe care le ai, ți le recomand pe cele mai durabile.
Blaturile din plăci laminate sau pal sunt adesea prima opțiune datorită prețului avantajos și a durabilității lor, însă dacă ții mult la estetică, dezavantajul major al acestei opțiuni este faptul că în timp își va pierde acel luciu fermecător.
Dacă preferi blaturile din lemn masiv, acestea sunt, într-adevăr, o opțiune elegantă în care merită să investești. Trebuie să știi că cel mai potrivit tip de lemn pentru o astfel de suprafață este stejarul. Placările ceramice sunt o opțiune prieteoasă cu portofelul și pot ajuta la crearea unui spațiu original — varietatea de plăci ceramice de pe piață te ajută să creezi modele unice, potrivite stilului tău. Blaturile din cuarț sunt și ele o opțiune de luat în calcul. Suprafața materialului este neporoasă, motiv pentru care nu se pătează și nu reține bacterii. Granitul este un material elegant, care tranformă instant bucătăria. Este termorezistent, se întreține ușor și este disponibil într-o gamă largă de culori.

Cum alegi cromatica locuinţei

Felul în care armonizezi cromatica într-o încăpere setează întreaga atmosferă, dându-ți o stare de relaxare sau energizându-te, în funcție de combinația de culori pe care te decizi să o folosești.

Când vorbim în mod particular despre bucătărie, îți recomand să ții cont de câtă lumină naturală primește camera, de dimensiunea bucătăriei și de atmosfera pe care dorești să o creezi. Astfel, dacă ai o bucătărie mare și luminoasă poți integra aici și tonuri închise, ce conferă o notă sofisticată. De asemenea, dacă încăperea rămâne luminoasă pe tot parcursul zilei, culorile reci precum albastrul sau verdele vor arăta minunat, creând un spațiu modern și plăcut ochilor. În combinație cu tonuri neutre, precum alb sau bej, acestea vor crea un constrast deosebit!
Dacă, însă, bucătăria ta nu se bucură de prea multă lumină naturală, alege tonurile calde, care o „însuflețesc”. Galbenul pal, precum și tonurile delicate de muștar, folosite pentru etajere, scaune, față de masă sau draperii, îți vor ilumina bucătăria!

Tipsurile designerului: rafturile suspendate

Dacă nu știi cum să-ți expui colecția de reviste, fotografiile de familie sau micile suveniruri din vacanță, și nici nu beneficiezi de prea mult spațiu, îți recomand o soluție modernă, creativă și elegantă: rafturile suspendate. Acestea sunt extrem de practice, deoarece se pot adapta oricărui stil de decor și amenajare. Ele rezolvă problema depozitării fără să sacrifice estetica locuinței, putând fi amenajate cu ușurință în bucătărie, dormitor, living sau hol. 
Dacă alegi stilul industrial, care este în continuare preferatul designerilor de interior, îți poți construi propriile rafturi, deoarece aspectul „nefinisat” este chiar centrul acestei estetici — înlocuiește frânghia cu bare metalice, așază placa de lemn între aceste bare și fixează-l pe perete. Pentru un look mai romantic, rafturile suspendate cu sfoară sunt cele mai potrivite. Fă rost de 3 șipci din lemn de grosime mică sau medie, leagă-le între ele cu sfoară și ai obținut un nou loc de expunere pentru fotografii, vase mici, ghivece cu flori etc.!

 Cum amenajezi biroul de acasă

Odată cu evoluția tehnologiei, este tot mai mult probabil să iei munca acasă cu tine sau chiar să lucrezi exclusiv din confortul propriului apartament. Oricare ar fi situația ta, cel mai probabil și tu ai nevoie de amenajarea unui birou. Îți recomand să decizi mai întâi în ce spațiu l-ai putea amenaja, astfel încât să nu aglomerezi și să te simți confortabil — în living, sub scările care duc la etaj, în dormitor? Indiferent de locul pe care îl alegi, trebuie să te gândești cât de confortabil și motivat te vei simți în acel spațiu.

Dacă vorbim despre un loc întunecat, cel mai probabil nu-ți va plăcea să petreci timp acolo. Dacă muncești zilnic de acasă, ideal ar fi să amenajezi o cameră separată pentru lucru, astfel încât să protejezi zonele destinate relaxării și timpului petrecut cu familia. În cazul în care locuiești într-o casă cu mansardă, aceasta ar putea deveni biroul.
În funcție de nevoile tale, gândește-te la mărimea biroului și la câte sertare îți dorești, optând pentru o variantă cât mai compactă și confortabilă pentru tine. Iluminatul de calitate este esențial — fă în așa fel încât să ai parte de lumină naturală pe timp de zi, iar pentru seară optează pentru o lampă cu lumină caldă, care îți protejează ochii.

Recomandarea designerului: design minimalist

Minimalismul este unul dintre cele mai populare concepte de design interior, și nu degeaba: o locuință minimalistă transmite ideea de modernism, eleganță, libertate de mișcare, ordine în trup și suflet. Dacă îți dorești să creezi o locuință în stil minimalist, îți recomand în primul rând să folosești o paletă restrânsă de culori — nu uita că principiul minimalismului este simplitatea elegantă. Nu încărca spațiul cu prea multă culoare, ci dă-i voie să respire folosind nuanțe deschise (alb, bej, pasteluri), și un singur accent de culoare (dacă simți neapărat nevoia de mai mult). Acesta poate fi canapeaua, pernele decorative sau un tablou masiv în care predomină culorile tari.
Apoi, ai grijă la texturile pe care le folosești — nu combina prea multe tipuri de material, deoarece vei anula acel aspect unitar al minimalismului. De exemplu, nu combina mobilierul din lemn cu cel în stil industrial, din metal, și nu combina prea multe tipuri de țesături. Atmosfera trebuie să fie respirabilă, frumos de simplă!

Cum amenajezi holul

Fiind un spațiu mic, căruia nu i se acordă de obicei prea multă atenție, holul poate fi o parte a camerei mai greu de amenajat într-un stil atrăgător. Însă pentru mine, ca designer de interior, acest spațiu este la fel de important ca și restul încăperilor ce compun locuința. Folosește-ți creativitatea pentru a-i da o notă jucăușă sau elegantă, după preferințe și după tematica locuinței.

Pentru o transformare rapidă și ușoară, recomand tapetul pe unul dintre pereți (cel pe care ai poziționat mobilierul din hol). De la printuri florale, până la cele abstracte și moderne, precum și cele delicate, abia vizibile — deschise la culoare, cu aspect dantelat — tapetul îți oferă libertatea de a crea orice tip de atmosferă în holul tău, fără să-ți dea senzația că îți iei un angajament definitiv: îl poți îndepărta atunci când te plictisești. Completează look-ul cu un aranjament floral, bețișoare parfumate sau un tablou interesant!

În marile hoteluri din lume, camerele decorate după o anumită temă (camera pariziană, exotică, regală etc.) sunt populare și se bucură de apreciere. Totuși, în locuința de zi cu zi, această abordare tinde să plictisească și să arate demodat. Mai degrabă, recomand alegerea unor obiecte decorative clasice, care nu se încadrează într-o anumită temă și care vor fi la fel de moderne și peste 5 ani. Mobilierul din lemn, oglinzile mari și lustrele clasice sunt item-uri cu care nu vei da greș, chiar dacă adaugi pe alocuri elemente surprinzătoare, pe care le poți înlocui oricând.

Holul casei tale reprezintă o oportunitate fantastică de a face o declarație de stil a întregii locuințe. De aceea, îți recomand să-i acorzi atenția ce i se cuvine, folosind pentru decorarea lui elemente pline de personalitate, precum un tapet expresiv, o măsuță modernă, un tablou mare sau o oglindă, aceasta din urmă fiind recomandată mai ales în cazul în care nu dispui de prea mult spațiu, deoarece lumina pe care o reflectă va crea iluzia unui spațiu mai mare. Nu ezita să folosești buchete de flori naturale pentru un look elegant și primitor!

Fotografii din amenajările realizate de Natalia Beleva