Reținut, dar dramatic, pașnic şi geometric, dar interesant, contemporan, dar atemporal, stilul grecesc modern amestecă modele din antichitate, mobilier mediteranean și minimalism scandinav pentru a crea o reflectare a stilurilor internaționale și a epocilor trecute.
Cu marea limpede ca şi cristalul, cu natura uimitoare și oamenii prietenoși, Grecia atrage în fiecare an nenumărați romantici și aventurieri. Dar țara are mult mai multe de oferit decât pur și simplu soare, mare, vară și stil de viață.
Timp de mii de ani, arhitectura, arta și designul grecesc au fost un set important de elemente, ritmuri şi inspiraţie pentru cultura mondială. În ultima vreme, Grecia a îmbrățișat modernitatea, iar stilul modern grecesc a ajuns pe scena mondială – și nu doar în musical-uri precum Mamma Mia.
Cu estetică redusă, combină farmecul lumii vechi cu simplitatea modernă și transformă încăperile în spații pline de interes, căldură și eleganță. Efectele sale se văd și în modă – sandalele, brățările și păturile sărbătoresc ușurința Mediteranei fără a fi nevoie de scoici sau de lemn.Vom ilustra materialul cu diverse produse, decoraţiuni şi accesorii pentru casă, precum şi obiecte de lifestyle realizate de companii consacrate şi designeri renumiţi şi expuse la ultimile ediţii ale târgului AMBIENTE, cel mai important eveniment în domeniul bunurilor de larg consum pentru casă.
1 pătură – Zoeppritz, 2 brățară de Sergio Engel, 3 sandale – Inart, 4 joc de table de Manopoulos
Echilibrul corect dintre vechi și nou
În trecut, ca și acum, tiparele şi modelele continuă să joace un rol important în designul grecesc. Unul dintre modelele cheie utilizate din neolitic a fost întotdeauna meandrul, o margine decorativă construită dintr-o linie continuă. În antichitatea greacă, ea a reprezentat atingerea eternității prin reproducere și energia reînnoitoare etern a cosmosului. În trecut, era adesea găsit ca un relief arhitectural sau o friză, sau în marginile articolelor vestimentare.
Meandrul este o caracteristică populară a stilului modern grecesc datorită caracterului său atemporal. Deasemenea, pentru că dimensiunile sale pot fi ajustate pentru a se potrivi spațiului disponibil. Meandrul atinge echilibrul corect între decorativ și simplu, antic și modern, masculin și feminin.
Astăzi, acesta poate fi găsit în multe forme modificate pe covoare, coșuri și vaze de baie, cum este modelul artistei ceramice daneze Eva Stæhr-Nielsen. Ea a conceput vaza la mijlocul secolului trecut ca un cadou pentru constructorul de sobe Frank Edvard Jensen. Astăzi vaza este fabricată de Spring Copenhagen.
1 vază de primăvară – Spring Copenhagen, 2 plantator de Eichholtz, 3 covor de baie – Rhomtuft, 4 cutie de facilități – Baal, 5 coșuri – Hübsch
Designul modern grecesc sărbătorește combinația armonioasă dintre vechi și nou
Un bun exemplu în acest sens este Hotelul Ekies All Senses din Vourvourou. Antreprenorul Alexandra Efstathiadou a petrecut unsprezece ani transformând stațiunea pe care obișnuia să o viziteze în copilărie într-o eco-retragere care îmbină tradiția cu desenele contemporane ale lui Philippe Starck și Achille Castiglioni.
Hotelul Athenswas din Atena celebrează, de asemenea, frumusețea inerentă a materialelor naturale, cum ar fi marmura și nucul grecesc, și face trimitere la istoria Greciei, de exemplu, cu fotografii de sculpturi de la Muzeul Național de Arheologie. Estetica simplă a Spa-ului Euphoria creat de Deca Architecture în Peloponezul grecesc este deosebit de impresionantă.
Amfore, sculpturi și statui
Accesoriile mici și obiectele decorative – amforele, statuile și sculpturile – fac parte integrantă din stilul grecesc modern și se amestecă bine cu mobilierul modern. Ele vin mai ales în culori naturale sau își sărbătoresc materialul, indiferent dacă este din teracotă, rattan sau marmură. Motive din natură, în special fructele, sunt frecvent utilizate pentru ornamentare. Chiar și astăzi cele mai populare motive se referă adesea la antichitate – de exemplu, sculptura unei rodii, cunoscută în mod obișnuit ca „rodul zeilor”, sau struguri care ne amintesc de Bacchus, zeul vinului. Pionierul finlandez de design Oiva Toikka a preluat motivul mitic și l-a interpretat cu imaginație într-o piesă sofisticată de artă din sticlă care este acum fabricată de Iittala.
1 decor din sticlă – Iittala, 2 Tors – Kare Design, 3 cercei de Shaze – 4 rodie ceramică – Delphis Creta, 5 boluri – Doiy Design, 6 lampă de masă – Light & Living
Formele organice, în special cele fizice, au jucat întotdeauna un rol major în cultura grecească. De aceea, nu este surprinzător faptul că idealul clasic al corpului uman a fost pus în piatră în sculptura grecească în secolul al V-lea î.Hr. De atunci a fost unul dintre cele mai frecvent referențiate – și copiate – stiluri din istoria artei, deşi arta contemporană, în special la noi, astfel de abordări sunt rare.
Corpurile sunt adesea portretizate sub forma unui trunchi: reprezentări sculpturale ale corpului uman fără membre, care sunt clar înrădăcinate în antichitatea grecească. În ceea ce privește designul lor, acestea variază de la reproduceri fidele, ca în colecția Kersten Ancient Times, până la semi-futurist, ca și în sculptura Kare de forma clasică turnată în polirăşină și acoperită cu o grilă. Cu toate acestea, referința rămâne evidentă.
O operă de artă sau un obiect inspirat din antichitate se potriveşte foare bine atât într-un decor clasic cât şi ca accent în unul modern, de exemplu, minimalist sau industrial.
Stilul mediteranean cu un nou sentiment de lejeritate
Stilul grecesc modern combină obiecte tradiționale grecești cu modele din Marea Mediterană, cum ar fi scaunele clasice marocane, și minimalismul scandinav, de exemplu, un suport pentru vinuri din Suedia. Designul mediteranean este combinat cu un nou sentiment de lejeritate; pare mai puțin opulent și ornamental, mai uman și natural – fără a fi doar o pastișă a trecutului. Minimalismul este strâns împletit cu filosofia grecească iar rădăcinile sale sunt atribuite filozofului Diogene. Acesta era de părere că o viață simplă era necesară pentru virtute; ar fi trăit într-un butoi mare de vin. Până astăzi, proverbul antic „métron áriston” (moderația este cea mai bună) este încă valabil în Grecia. Uneori, însă, este permis și un strop de grandoare, de exemplu în plăcile de ciment de la Via, care au decorat chocolateria din filmul Chocolat.
1 Mozaic - VIA Platten, 2 Pahar din sticlă - Bronze Verre, 3 Măsuţă de cafea - Qued Noun Trading - 4 Raft pentru sticle de vin - Born in Sweden
Atunci, ca și acum, designul grecesc are succes pentru că înțelege proporția, echilibrul și scara. Unul dintre cei mai importanți exponenți ai designului grecesc este Marilyn Katsaris, designer din Atena. Creațiile ei variază de la case private până la iahturi și magazine și sunt menite să „aiba un efect pozitiv asupra vieții clienților ei” – cu un echilibru de culori, texturi și dispoziții de iluminare. Design care oferă un sentiment reținut de ușurință.
Magazin Enny Monaco din Mykonos, Design interior Marilyn Katsaris
O versiune mai rustică a stilului grecesc modern se reflectă în restaurantul Omonia – un restaurant tradițional care își are casa în cartierul Nordend din Frankfurt de 35 de ani. Este proiectat în stilul unei taverne moderne și servește mâncăruri clasice grecești. Interiorul este luminos, cu un amestec eclectic de mobilier tradițional și contemporan, picturi grecești și fotografii din filmul Zorba Grecul. Farmecul mediteranean se simte bine și cu localnicii – aceștia numesc cu afecțiune Omonia „sufrageria cartierului”.
Antichitatea este o sursă inepuizabilă de inspirație
Paula Craioveanu, îşi propune o interpretare contemporană a miturilor eterne, a sacralităţii atemporale, o reconstrucţie a miturilor în condiţii existenţiale actuale pornind de la ideea că mitologia investeşte cu puteri neobişnuite şi supranaturale fapte, oameni, lucruri, concentrând dorinţe umane ascunse.
Postmodernismul, curent artistic în care se pot înscrie şi aceste lucrări, aduce zeii în viaţa de zi cu zi, printr-o reinterpretare încărcată de sâmburele de adevăr specific legendelor, făcându-i pe pe zei mai accesibili, mai umani, chiar sensibili.
“Temele vin din subconștient. Artistul a construit o lume de imagini bazată pe personajele de legendă, centauri, amazoane, eroi. Personaje fantastice, creaturi mitologice. Anticii ar fi zis, „artiștii sunt inspirați de zei”. Antichitatea este o sursă inepuizabilă de inspirație. Mă preocupă această alăturare modernitate – antichitate. Apoi imaginile si estetica inspirate de antichitate pot fi aduse într-un context sau într-un interior modern.” spune Paula Craioveanu, artist și arhitect, doctor în arte vizuale.
Foto: Messe Frakfurt, Paula Craioveanu
_____________
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei