????????????????????????????????????

Reţete de bucătărie pentru un meniu grecesc cu trei feluri

Dacă am prezentat stilul grecesc pe care îl puteţi implementa în amenajarea şi designul locuinţelor (dar şi în cazul restaurantelor, teraselor şi birourilor), acesta este intrinsec legat şi de stilul de viaţă în care gastronomia este o parte esenţială. Reţetele greceşti sunt binecuvântate cu aromele Mării Egee, ierburile, nucile și fructele unice ale pământului grecesc precum și cu tradiția gastronomică sănătoasă de pe aceste meleaguri de mii de ani.

Maeştrii bucătari de la Helona Resort propun pentru o masă de prânz sau o cină un meniu 100% grecesc cu trei feluri de mâncare: aperitiv, fel principal şi desert. Deşi ar fi ideal, nu este neapărat necesar să străbateţi drumul până în Grecia pentru a savura aceste mâncăruri. Ingredientele necesare se găsesc şi pe la noi însă importante sunt combinaţiile şi modul de preparare. În plus, puteţi să experimentaţi chiar voi aceste reţete. Cantitățile sunt pentru patru persoane.

Aperitiv: salată cu fructe de mare şi raci de râu aromată cu sos de feniculi

Ingrediente: o salată verde, 30 gr cicoare, un buchet rucola, 50 gr scoici fără coji, 100 gr scoici cu scoici, 50 gr creveți, 60 gr raci ,50 gr ulei de măsline, două lămâi, o linguriţă coaja de lime, 30 gr coniac, 20 gr sare, 10 gr piper pentru decor.

Preparare: Legumele le spălăm uşor şi apoi le rupem cu mâinile (nu le tăiem cu cutitul). Cu toate fructele de mare facem un sote cu ulei de măsline și îl aromatizăm cu țuică. De asemenea, călim şracii cu măsline, ulei, lămâie şi coajă de lime. Adăugam sare şi piper şi servim salata într-un pahar mare – verdeaţa și fructele de mare în primul rând, acoperite cu raci.

Felul principal: file de viţel cu fistic, piure de sfeclă roşie, busuioc proapăt şi manouri la grătar

Ingrediente: 700 gr file de vițel, 60 gr fistic, 200 gr sfeclă roşie, 80 gr piure de cartofi, 10 ml smântână proaspătă, 120 gr brânză moale grecească, câteva frunze de busuioc, 40 gr ulei de măsline, 20 gr sare, 10 gr piper, 50 gr coniac, castraveți pentru decor, aluat în formă de triunghi copt la cuptor, pentru ornat.

Preparare: asezonăm şi călim fileul de viţel în ulei de măsline, aromatizând la final cu rachiu şi busuioc proaspăt. Fierbem sfecla roșie și pregătim un piure, adăugând cartofi fierți și smântână proaspătă. Facem la grătar brânza „manouri” și acoperim cu ea carnea de vițel. Servim garnisind piureul de sfeclă roşie cu castravete.

Desert: cornete cu cremă garnisite cu mousse de smochine uscate,marinate în vin roşu

Ingrediente: 200 gr aluat tradițional, 400 ml lapte, 30 gr făina de porumb, 150 gr zahăr, 150 gr unt, 3 ouă, un baton de vanilie sau 3 gr pudră de vanilie, 100 gr smochine uscate la soare, 50 ml vin roșu.

Preparare. ungem cu unt aluatul, făcându-i formă de con și îl coacem la cuptor. Fierbem laptele cu zahăr, adaugând făina de porumb, ouăle şi batonul de vanilie. Fierbem până când amestecul este cremos. Lăsăm crema la răcit apoi umplem conurile. Decorăm cu piureul de smochine uscate fierte și adăugăm vin roșu.