Sărbătorim libertatea: camping sau glamping?

Pentru unii este o atitudine față de viață, pentru alții este o nouă libertate care oferă și securitatea propriei case. Campingul și rulota sunt în plină expansiune, mai mult ca niciodată, iar creatorii de tendințe urbane au descoperit pentru ei înșiși glamping-ul, forma plină de farmec a campingului. A scăpa de stresul vieții de zi cu zi în natură și, în același timp, a fi într-o ambianță exclusivistă – aceasta este o adevărată vacanță precum şi o idee binevenită pentru simțurile noastre. O briză de libertate și aventură, o apropiere unică de natură și romantism de foc de tabără, o alternativă de vacanță ieftină și un contrapunct cu viața de zi cu zi.

Fascinația campingului are multe fațete

 A fi pe drumuri este scopul, indiferent dacă explorezi alte țări cu rucsac și cort sau călătorești confortabil în cele mai frumoase locuri din lume în propria ta rulotă.

Turiștii iubitori de natură care nu doresc să plece în vilegiatură fără confortul unui sejur la hotel pot face glamping. Această tendință de petrecere în aer liber reprezintă vacanțe în spații de cazare luxoase și neobișnuite în mijlocul naturii. La urma urmei, neologismul „glamping” este o combinație de „glamour” și „camping”.

Camping: beneficiul siguranței

Caravanele și compania sunt foarte populare și nu există un sfârșit al acestui boom. În ultimii câțiva ani de pandemie, mulți au redescoperit călătoria cu caravanul – ca o alternativă sigură la cazarea la hotel, deoarece aveți „propria casă” cu dvs. peste tot și contactul direct cu ceilalți este foarte limitat sau inexistent. Aspectul de siguranță se alătură acum avantajelor binecunoscute ale vacanțelor în camping. Spațiu suficient, vreme bună și priveliști atrăgătoare asupra împrejurimilor: munte, pădure, lac, aşezare rurală, mare. Un concept gastronomic special a fost lansat în Germania pe această temă şi care abordează tema siguranței: cina cu rulotă. Mai variat decât obișnuitul „meal to go” de acasă, oaspeții mănâncă masa comandată în propria lor rulotă pe locurile de parcare din fața restaurantelor.

Pe drum cu rulota

Transporterul VW, cunoscut cu afecțiune sub numele de „Bulli”, este legendar și a fost foarte popular printre rulote încă din anii ‘50. Vehiculul indestructibil a devenit chiar o vedetă de la Hollywood în filmul premiat cu Oscar „Little Miss Sunshine”. Un partener perfect pentru o călătorie extinsă cu VW Bulli este bolul realizat de Höfats. Este un bol de foc și grătar într-unul și oferă multă libertate și distracție pe deasupra.

Pe farfuria cu planşetă şi grătar se pun legumele, cartofii, cârnaţii sau halloumi. Iar mai târziu, când se întunecă, flăcările vasului de foc creează o atmosferă magică.

Instrumente utile de camping

Dacă mergi în camping, ești aproape de natură, te bucuri de cântecul păsărilor și iei micul dejun în soarele dimineții – așa ai putea picta imaginea unei rulote tipice. Deoarece majoritatea camperilor își pregătesc propria masă de seară, este o idee bună să aruncați o privire asupra echipamentului din casa dvs. mobilă înainte de a porni. La târgul Ambiente, cel mai important în domeniul bunurilor de larg consum pentru casă şi lifestyle, se regăsesc multe astfel de obiecte şi accesorii trebuincioase care în curând vor popula şi magazinele de la noi şi care vă pot face viaţa de camping mai confortabilă.

Containerele de depozitare stivuibile mențin bucătăria ordonată și oferă o imagine de ansamblu asupra consumabilelor. Dintre gadgeturile de bucătărie, deschizătorul de conserve este un must-have la bord, precum și o tigaie rezistentă, care poate fi folosită atât pe aragaz, cât și pe foc deschis. Un însoțitor robust în timpul zilei în aer liber este cana Longlife care menţine cafeaua si ceaiul calde mult timp, in timp ce pătura cu motivul VW Bulli te protejeaza de frigul dimineţii. Iar dacă o zi lungă la plajă este pe cărți, geanta cool de la Cilio vă va servi de minune. Băuturile, fructele și gustările rămân plăcute și răcoroase în ele.

1 deschizător de conserve Gefu / 2 cutie de depozitare de la Mepal / 2 sac de răcire de la cilio / 4 pătură cu pad / 5 tigaie de la Berndes / 6 cupe Thermos Longlife

Glamping: campingul devine glamour

În timp ce vacanțele în camping au însemnat întotdeauna renunțarea la o mulțime de idei de confort, în zilele noastre nu mai trebuie să fie așa. Tipice pentru glamping sunt locurile de cazare neobișnuite în mijlocul naturii. Oferta variază de la căsuțe în copac, de ex. la stațiunea „Baumgeflüster” din Bad Zwischenahn în Germania, la vagoane de circ, corturi de safari, la case mobile dotate exclusiv sau cabane rustice. Fie că este pat cu apă sau duș cu efect de ploaie, încălzire prin pardoseală sau baie de designer sau wellness, dotarea locațiilor de glamping nu lasă cu nimic de dorit. Astfel, puteți petrece întreaga zi în natură și, în același timp, vă puteți bucura de luxul care deseori lipsește în viața de zi cu zi. Și cel mai bun lucru este faptul că mulți furnizori de glamping acordă o atenție strictă durabilității pentru a se asigura că și natura este protejată.

Treehouse-Resort, pădurea -Baumgefluester

At Home –Yoga Retrait and Glamping, un glamping la Breaza

Mai multe corturi au fost amenajate de către Masha Verhoogt într-o ambianţă specială, în mijocul naturii de la Breaza, cunoscută a fi extrem de prietenoasă. Masha este un designer de interior foarte cunoscut şi, în acelaşi timp, coach Yoga.

Un deck din lemn este poziţionat în faţa unei perspective splendide cu vedere spre munţi iar aici au loc activităţile de yoga conduse chiar de Masha. Aceeaşi platformă foloseşte şi ca loc de luat masa, fiind amenajată în acest sens cu masă lungă, fotolii tip puf, perne şi accesorii. Fiecare cort este personalizat, în amenajare fiind folosite numai materiale naturale.

Corturile sunt încăpătoare şi mobilate (scaune uşoare din bambus şi pufuri, pat cu picioare, ca la hotel), au înălţime suficientă astfel încât să permită şi statul în picioare. Deasemenea, o notă de relaxare şi căldură este dată de materialele textile. Lumânări sunt atent plasate, muzica discretă potrivită ca fundal pentru conversație, mâncarea gustoasa, nutritivă, sănătoasă, echilibrată și cu un aspect atractiv

Trusa Nomad este echipamentul de bază pentru o bucătărie de camping elegantă. Două cuțite, dintre care unul are un tirbușon integrat, un cuțit pliabil și o placă de tăiat sunt însoțitori stilați pentru gustări. Laveta speciala din microfibra, in schimb, este o cutie de transport pentru produse, dar si un prosop sau o fata de masa mica.

Scule multifuncţionale Opinel de la Koziol

Koziol are în gama sa vesela ideală pentru distracția mobilă. Totul este foarte ușor, dar robust, stivuibil și ușor de curățat. Același lucru este valabil și pentru „super pahare” – sunt fabricate din plastic de înaltă tehnologie care nu se sparge, care păstrează, de asemenea, băuturile reci pentru o perioadă foarte lungă de timp. Light to Go oferă iluminare atmosferică. Lumina flexibilă oferă până la 14 ore de lumină datorită băncii de alimentare integrate și se încarcă prin cablu USB.

Însoțitori de glamping eleganţi

Chiar dacă locațiile de glamping sunt bine echipate, poți crea o ambianță individuală cu câteva piese preferate care subliniază personalitatea proprietarei sau proprietarului. Într-un șezlong casual vă puteți relaxa și privi apusul în timp ce fripturile suculente și legumele proaspete se prăjesc pe grătarul portabil cu gaz. Pătura moale de lână de oaiemerinos vă ține confortabil de cald în serile răcoroase, la fel cum sticla izolată în aur închis metalic păstrează apa şi sucul  delicios de rece. Și dacă ceva nu funcționează, o unealtă multifuncțională este întotdeauna la îndemână. Cu 25 de funcții, înlocuiește o cutie completă de instrumente și este extrem de util și compact.

1 pătură cu mâner de transport de la Eagle Products / 2 grătar portabil cu gaz de la Rösle / 3 sticle izolate de la Stelton / 4 unelte multifuncționale de la Victorinox / 5 Lounger de la Blomus

American Way of Drive

Rulota Mythos Airstream Airstream a răspândit un farmec special pentru camping de 90 de ani. Nicio altă rulotă nu trezește atât de multe dorințe ca „trabucul de argint” cu care americanul Wallace Merle Byam (cunoscut sub numele de Wally) și-a stabilit un stil de viață complet nou.

Foto de arhivă: Wally şi rulota sa Airstream

Pentru că soția sa s-a plâns în vacanță de viața obositoare și grea la cort, Wally și-a construit un adăpost permanent pe un șasiu din pânză și placaj, stilat aerodinamic în formă de lacrimă și dotat cu un cuptor și un mic frigider. Inteligentul om de afaceri și-a dezvoltat constant proiectul până când în 1932 au fost de vânzare primele rulote, pe care Wally le-a numit „Airstreams” pentru că se deplasau de-a lungul drumului „ca un curent de aer”. Nașterea unui mit. Astăzi, pasionații Airstream pot alege dintr-o varietate de modele realizate după regulile vechiului meșteșug și cu mare atenție la detalii. Și astfel, Airstreams continuă să se rostogolească de-a lungul drumurilor lumii în spiritul lui Wally Byam, care a spus: „Aventura este oriunde o cauți, în orice loc, cu excepția acasă, în balansoarul tău”. Nu mai este nimic de adăugat la aceste cuvinte. Inventatorul Airstream Wally cu o remorcă veche Cea mai mică remorcă din gama actuală este Airstream „Bambi 16”

Foto: Messe Frankfurt, Unsplash,