Când simțiți nevoia să ieșiți din stațiunile de la Marea Negră, puteți să petreceți o zi în Mangalia. În afară de portul turistic și promenada acoperită de verdeață de-a lungul falezei, puteți să vă opriți la Muzeul de Arheologie Callatis, un muzeu mic dar cu piese interesante.
Obiectele au fost găsite în zona Mangaliei, și sunt parte a civilizațiillor prezente în trecut la malul mării. Începând din neolitic, cultura preistorică Hamangia, din mileniul 4 A. Chr. Apoi cetatea grecească antică numită Callatis, înființată ca o colonie a cetății Heracleea Pontica inainte de secolul 4 A. Chr. Cele mai vechi obiecte grecești expuse au 2500 de ani. Orașul independent, polis, a fost cucerit de romani în secolul I A.Chr. În final, din ultima perioadă a antichității – orașul romano-bizantin, urmele civilizației precreștine și creștine.
Unele din cele mai interesante piese sunt reliefurile cu reprezentarea Cavalerului Trac din secolele 2-3 P.CHR. Cavalerul Trac era un tânar zeu al tracilor danubieni și balcanici, descoperit în multe reprezentări din Dobrogea, Oltenia și Transilvania dar și în sudul Dunarii. A fost identificat ca fiind zeul Heros in Grecia antică și Heron în lumea romană. Iconografia creștină l-a preluat, în reprezentarea Sf. Gheorghe ucigând balaurul.
Alte reprezentări de zeități, din secolele 3-2-1 A. CHR (I. HR/ i.e.n/ înainte de Hristos), Atena și Afrodita, sute de ani înaintea reliefurilor reprezentând Cavalerul Trac.
Capitelul cu motive zoomorfe, sec 5-6 P. Chr, a reprezentat modelul pentru decorațiile arhitecturii neoromânești din secolul 20.
Muzeul a fost construit alături de locul în care s-a descoperit un mormânt în formă de tulum din sec 4 a.Chr. Acesta poate fi vizitat, coborând în camera rotundă cu diametru de 14m și pereți din blocuri mari de calcar, unde se pot vedea și celelalte obiecte – bijuterii, monezi, amfore.
Alte exponate interesante sunt statuetele de lut ars, numite Tanagra. Acestea fiind de dimensiuni mai mici, s-au păstrat mai bine, astfel încât se pot vedea detaliile feței și drapajul hainelor.
În exteriorul muzeului pot fi vizitate gratuit, urme ale zidului cetății, locul porții de nord a orașului și mai aproape de faleză, se pot vedea fundațiile bazilicii precreștine.
Orașul antic era întins către est, în cei 2500 de ani marea a avansat, astfel încât portul și o parte din oraș se află acum sub apele marii.
Fotografii si text: Paula Craioveanu
Bio : Ghidul Arheologic al Mangaliei, Muzeul de Arheologie Callatis, text Tatiana Odobescu
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia (muzeucallatis.ro)
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050