Două reţete de vară: somon la tigaie şi tofu crocant

Vara ziua este mai lungă şi parcă avem mai mult dispoziţie să experimentăm reţete interesante, mai ales că sunt la dispoziţie şi mai multe legume. Dacă există şi o bucătărie de vară, cu atât mai mult acesta este locul unde se pot prepara diverse reţete. Alimentele proaspete, neprocesate, este punctul de plecare pentru realizarea de bucate care să asigure o dietă îmbogățită cu alimente pe bază de legume şi plante, pline de vitamine și minerale.

Desigur, este bine ca pentru gătit şi servitul bucatelor să avem la îndemână vase de gătit din oțel inoxidabil sau fontă şi oale din porțelan sau ceramică cu acoperiri antiaderente care sunt fabricate din materiale sigure, care păstrează toți nutrienții vitali şi sunt capabile să îndeplinească sarcini speciale. Nu uitaţi că mai mult aer cald înseamnă mai puţine grăsimi. Specilaiştii în alimentaţie recomandă ca legumele sau peştele să fie fierte la abur, astfel păstrându-se vitaminele şi nutrienţii.

Pentru acest moment propunem nişte specialităţi de vară: somon prăjit şi tofu crocant.

File de somon glazurat cu cartofi, parmezan și spumă de rucola

Ingrediente pentru pentru 4 persoane

4 fileuri de somon (aprox. 130 g fiecare)

250 g cartofi făinoşi

50 g parmezan

300 ml supă de legume

150 ml lapte 3,5% grăsime

Sare, piper, nucşoară

200 ml vin alb sec

250 ml smântână

50 g unt rece

100 g rucola

1 strop de suc de lime

Migdale sărate

Fileul de somon se prăjeşte la foc foarte mic la o temperaturăde aprox. 45°C.

Preparare

Pentru spuma de cartofi cu parmezan, curățați și tăiați cartofii în sferturi. Fierbeţi-le până se înmoaie cu supa de legume şi un praf de sare. Între timp se rade brânza. Apoi se încălzește untul până când zerul floculează și capătă o culoare maro auriu (beurre noisette). Presați cartofii în timp ce sunt încălziți printr-o presă de cartofi. Se încălzește bulionul rămas, laptele și untul și se trece printr-o sită fină. Se amestecă parmezanul în amestecul fierbinte de cartofi până se topește complet. Amestecul trebuie să aibă o consistență vâscoasă. Se toarnă amestecul într-un sifon pentru mousse. Se păstrează sticla caldă într-o baie de apă până la servire.

Spuma de rucola. Vinul alb se fierbe într-o cratiță. Se adaugă apoi smântana şi se aduce din nou la fiert. Se pune untul rece și rucola într-un blender. Adăugați lichidul fierbinte și amestecați la cea mai mare setare timp de aproximativ un minut. Treceţi apoi printr-o sită şi asezonaţi după gust cu sare, piper şi un strop de suc de lămâie.

Reţeta de tofu crocant

Ingrediente pentru 4 porţii

Pentru tofu – 600 g tofu natural – 4 lingurite de sare – 120 g făină de porumb – Ulei de rapiță pentru rumenire

Pentru sos – 185 ml passată de roșii – 90 ml oţet de orez – 90 ml sos de soia – 3 linguri mici de  sirop de orez – 1 ½ linguriță pastă de chili – 1 măr – 3 căţei de usturoi – 1 bucată de ghimbir cât degetul mare – 1 ½ linguriță de semințe de susan. Se adaugă – 250 g orez basmati – două cepe de primăvară – semințe de susan pentru ornat.

Preparare.  În primul rând, pregătiți tofu. Este important să scurgeți cât mai mult lichid din tofu. Asezaţi feliile de tofu pe o farfurie mare şi adăugaţi 3 linguriţe de sare. Frecați blocurile de tofu uniform cu sare. Apoi înfășurați-le într-un prosop de bucătărie și puneți-le înapoi pe farfurie. Puneți o a doua farfurie deasupra blocurilor de tofu pentru a le comprima. Se pot pune deasupra câteva cutii de roşii sau ceva asemănător. Apăsați tofu timp de 10-15 minute. Cu cât tofu este presat mai mult, cu atât pierde în mod natural mai mult lichid. De multe ori îl punem la frigider peste noapte. Între timp, pregătiți sosul de grătar coreean. Amestecați roșiile pasate, oțetul de orez, sosul de soia, siropul de orez și pasta de chili într-un castron. Mărul se taie în sferturi, se scoate miezul și se toacă foarte fin. Curățați cățeii de usturoi și ghimbirul și le tocaţi pe amândouă mărunt. Adăugați în sos merele tocate, usturoiul și ghimbirul împreună cu semințele de susan și amestecați. Puneți sosul deoparte pentru mai târziu. Fierbeți orezul conform instrucțiunilor de pe pachet. Între timp, desfaceți tofu-ul din prosopul de bucătărie și tăiați-l în cuburi. Puneți cuburile de tofu într-un bol cu o linguriță de sare și făină de porumb și amestecați bine, astfel încât făina de porumb să învelească cuburile de tofu uniform. Încingeţi uleiul de rapiță într-o tigaie mare și prăjiţi cuburile de tofu aproximativ 10 minute până se rumenesc uniform pe toate părțile. Într-o a doua cratiță, aduceți repede sosul la fiert și fierbeți timp de 1-2 minute la foc mic. Se spală ceapa de primăvară și se taie rondele. Scurgeți apa de gătit rămasă din orez și împărțiți orezul în patru farfurii. Puneţi și tofu în farfurie și turnaţi peste el sosul. Se servesc ornat cu ceapa de primavară şi seminţe de susan.

Ca garnitură se recomandă broccoli și ciuperci – tot la tigaie, cu un strop de sos de soia.