Mai puţin este mai confortabil(?) O nouă tendinţă începe să se contureze: minimalismul cozy

Minimalismul confortabil înseamnă mai puține elemente vizuale și accesorii decorative și, prin urmare, mai puțin stres vizual. Bibelourile inutile nu sunt tolerate, fiecare detaliu servește unui scop. Lumea actuală este contradictorie: pe de o parte se induce ideea unui consum mai moderat precum şi a unui trai ecologic iar, pe de altă parte oamenii simt nevoia de ambientări calde, cu obiecte decorative de calitate superioară. La toate acestea, răspunsul producătorilor este o soluţie de compromis. Ei recomandă ca soluţie obiecte şi produse care să se încadreze în stilul denumit minimalism cozy.

Rămâne de văzut cum va reacţiona piaţa la aceste oferte. Noi prezentăm în acest material o selecţie de mai multe produse de acest tip care se vor regăsi în standurile de la târgul AMBIENTE precum şi pe piaţa noastră, într-o formă sau alta.

Minimalism versus căldură, cozy: reducerea la esențial şi confortul nu se exclud reciproc? Și tocmai această combinație aparent imposibilă de contrarii este atât de solicitată astăzi – funcționalitate și căldură, simplitate și emoție, caracter practic și familiaritate. Cum merg aceste lucruri împreună? Este cu adevărat posibilă această tendință de stil de viață?

Tendințele se bazează întotdeauna pe evoluțiile sociale actuale. Sunt un răspuns la nevoi, cerințe și aspirații. Ei schimbă perspectivele și oferă soluții. Minimalismul cozy unește – sau, pentru a fi mai precis, împacă – stiluri care la prima vedere par să se excludă reciproc. În această perioadă de globalizare și urbanizare, schimbările climatice și izolarea internă din cauza pandemiei de Covid-19, circumstanțele noastre personale par la prima vedere a fi la fel de incompatibile cu așteptările noastre.

Cu toate acestea, de ce nu ar putea să se completeze formele curate, reduse cu o atmosferă liniștitoare și caldă? Minimalismul nu înseamnă neapărat margini ascuțite. Deși mobilierul și accesoriile confortabile din tendința minimalismului coyz tind să aibă o formă simplă de bază, acestea au adesea colțuri și margini rotunjite. De exemplu, în cazul mobilierului.

Accesorii confortabile pentru casă în culori relaxante

Culoarea și calitățile tactile au o semnificație specială în momentul de faţă, acestea fiind deseori susrsa prin care ne încărcăm cu energie. Minimalismul confortabil nu constă doar în alb și negru, ci și în tonuri delicate și pastelate. Bejul și griul moale, precum și tonurile calde de nisip și pământ care provin direct din natură, iradiază confort și liniște. Ele ne ajută să încetinim – fără a sacrifica caracterul practic și funcționalitatea neaglomerate.

Adesea, accesoriile sunt cele care oferă punctele culminante, așa cum o demonstrează gamele de produse ale expozanților la târgul AMBIENTE, cel mai important eveniment în domeniul bunurilor de larg consum pentru casă şi lifestyle. La această manifestare companiile producătoare propun noi game de produse din domeniul decoraţiunilor, accesoriilor şi obiectelor de lifestyle şi multe din acestea reprezintă tendinţa actuală, şi anume minimalismul confortabil. Exemplele sunt numeroase, mai ales că soluţiile prezentate la târg sunt nenumărate. Între aceste obiecte se pot enumera: lumânările rotunde lăcuite, vazele sculpturale, scaunele geometrice din pâslă de lână care pot funcționa cu ușurință ca o masă laterală. Un exemplu deosebit de confortabil este covorul din piele de vacă precum și alternativa la lumânarea tradițională de ceară, un suport de lumânare LED fără flacără frumos și sigur.

Minimalism cald pentru biroul de acasă 1 suport de lumânare LED – Kooduu / 2 ceas de perete Remember / 3 vaze – Guaxs / 4 piele de vacă din Colecția Natures / 5 + 6 Masă de cafea și dulap – Bizzotto

Minimalismul confortabil înseamnă mai puține elemente vizuale și accesorii decorative și, prin urmare, mai puțin stres vizual. Nu există elemente care distrag atenția – totul se îmbină într-un design armonios. La târg vor fi prezente şi companii specializate în soluții home office, creând tranziții fluide către sfera privată. O tavă poate fi folosită atât pentru lucru, pentru micul dejun în pat, pentru cină pe canapea, având şi o mulțime de alte funcții.

Bosign 1 fotoliu JAB / 2 șemineu Le Feu / 3 + 4 Suport revistă și lampă de birou – Puhlmann Amsterdam / 5 locuri – Bloon Paris

Vorbind despre biroul de acasă, aici sunt necesare spații flexibile, care în momente diferite pot arăta mai mult sau mai puțin ca un mediu de lucru – un caz clar pentru cozy minimalism, deoarece stilul este restrâns și nu domină. În schimb, folosește elemente de evidențiere, cum ar fi un raft elegant pentru reviste sau o veioză de masă sau un scaun cu bile din catifea.

Valizele şi cutiile din carton sunt o soluţie bună  pentru a face ordine și a depozita lucrurile. Deasemenea un scaun multi-reglabil și cu cotiere confortabile. Și pentru cei cărora le place să se odihnească în fața focului după muncă sau în weekend, șemineul de sine stătător este o soluție flexibilă pentru interior sau exterior. Aceasta mai ales că folosește combustibil bio-etanol, este 100% ecologic, nu face fum, oferă căldură, eleganță și confort .–

Minimalismul cald la maxim, confort pe masă și în bucătărie

Expozanții Ambiente recomandă pentru masă nuanțe pastelate și pământii, cum sunt obiectele din ceramică, vesela portugheză, texturile pentru lenjeria de masă şi designul imaginativ pentru ceainice şi seturile de cafea . Farfuriile, bolurile și cănile propuse în  glazuri contrastante fascinează prin formele lor rotunde, organice.

1 Bonbonnier – Wik & Walsoe / 2 Servetele de in – Baltic / 3 + 4 Veselă și bol Molde Ceramics / 5 set de cafea Figgjo Costa Nova

Tendința se poate observa şi în modă precum și la accesoriile personale. Iubitorii de mobilier natural și textile de casă în culori pastelate vor avea tendința, de asemenea, să opteze pentru tonuri deschise și materiale durabile pentru îmbrăcămintea lor, de exemplu în cazul eșarfelor, ceasurilor și bijuteriilor.

Minimalismul cald înseamnă, de asemenea, un accent pe materiale de înaltă calitate, pe forme funcționale. Multe dintre noile accesorii și produse confortabile sunt parfumate, cum ar fi difuzorul. Fiecare detaliu servește unui scop, precum un raftul de pe oglindă care poate fi folosit pentru a depozita rimel, cercei și multe altele. Pentru o autoîngrijire completă, sticla extra-lungă poate fi folosită pentru a menține căldura sau a răci.

1 + 2 halat de baie și difuzor Luin Living / 3 + 4 Economizor de săpun și blocuri din lemn de cedru – Bosign / 5 oglindă Remember Sticla Yuyu Bosign

Minimalism confortabil – cu o personalitate necomplicată

În timp ce minimalismul „pur” respinge toate accesoriile, minimalismul coyz este cald și prezintă elemente decorative selectate – adesea cu forme organice. Materialele naturale precum lemnul, inul și ceramica conferă mobilierului o notă personală și autentică și subliniază farmecul acestui stil interior

Foto: Messe Frankfurt