Maximalism versus minimalism (video)

Opus minimalismului, care pune accent pe un design simplu, minimal, maximalismul se axează pe o bogăție de elemente, texturi și culori, toate îmbinate într-o manieră personală.

Acest stil a apărut ca o replică la stilul minimalist care se ghidează după conceptul less is more.

Puncte de vedere specialişti

În acest moment este dificil de definit maximalismul. Mai mulţi specialişti consideră că este vorba mai mult despre o tendinţă decât un stil. Câteva caracteristici însă se pot observa. Există şi păreri comune dar şi divergenţe de opinii.

Arhitect de interior Natalia Berezovskaia într-un decor maximalist

De aceea am considerat oportun în momentul de faţă să prezentăm câteva puncte de vedere ale specialiştilor. Iată şi comentariile arhitectului de interior Natalia Berezovskaia, care a realizat şi câteva amenajări considerate maximaliste

„Ne place să adunăm modele și culori în design-urile noastre. Iar acest lucru este ceea ce clienţii încep să solicite mai mult. Pe măsură ce lumea interioarelor continuă să urmărească trecerea industriei modei către maximalism, sunt căutate modalități unice și interesante de a adăuga detalii și un alt concept. Utilizarea materialelor în moduri mai puțin obișnuite poate avea un impact mare și poate fi o tehnică importantă pentru a aduce ceva nou în designul de interior”, Caleb Anderson, partener Drake&Anderson din New York.

Câteva caracteristici generale

După aproape un deceniu de linii curate elegante, alb-alb și nuanțe de gri, proprietarii de case sau apartamente se îndreaptă spre culori, modele și textile mai îndrăznețe.

Maximalismul se asociază cu concepte precum eclectism, nonconformism, grandoare și personalizare a spațiului prin design. Designul maximalist se caracterizează prin elemente decorative opulente, patternuri contrastante (forme geometrice, florale, abstracte etc.). Deasemenea prin obiecte personale, culori sau accente vibrante introduse în decor într-un mod liber, personal. Sunt amestecate culori și modele mari și îndrăznețe pentru a duce designul interior la maxim.

Abundența de tapete de calitate cu culori, modele și texturi, oferă proprietarilor de case opțiuni de a merge cu un fundal de tipare și culori îndrăznețe.

Interioare personalizate

În zilele noastre, proprietarii își dezvoltă propriul stil, mai degrabă decât să aleagă unul prescris. Aproape totul este accesibil şi de aceea mulţi proprietari doresc o amenajare diferită de a altora. Cu alte cuvinte, o amenajare personalizată. În acest scop există tendinţa ca proiectarea să asigure rezolvarea acestor solicitării.

Tendinţe în pas cu maximalismul

Dintre materialele cu care lucrează designerii şi care ilustrează tendința maximalistă se pot aminti sticla turnată, metalul țesut și gipsul. În cadrul unui anumit proiect se pot adăuga plăci de gips la sertarele și fețele dulapurilor unor noptiere personalizate. Acestea vor contrasta cu suprafeţele lăcuite și detaliile metalice.

Gipsul are un aspect similar cu cristalul de piatră și este mult mai puțin costisitor. Se poate vedea acest material din ce în ce mai mut în cazul mobilierului, corpurilor de iluminat, oglinzilor precum și la alte obiecte decorative. Deasemenea pot fi folosite caneluri de ipsos ca fundal textural pentru a oferi zidurilor linii și dimensiuni verticale puternice. În amenajările de interior se observă o creștere a metalelor țesute încorporate în pardoseli și textile.

Deasemenea laminate în sticlă. Pot fi adăugate la interior covoare metalice țesute, „ca o textură luxoasă și neașteptată acoperind pardoseala”.