Se spune că o casă proiectată în conformitate cu principiile feng shui permite energiei să curgă și să asigure că trupul și sufletul sunt în armonie. Aflați cum să vă umpleți casa cu pace și calm cu învăţămintele şi principiile feng shui.
Cele cinci elemente ale feng shui și semnificația lor
Filosofia antică şi învăţăturile din Extremul Orient vechi de peste 3.000 de ani reprezintă o sursă extrem de importantă cu privire la modul de proiectare a interioarelor, caselor și grădinilor astfel încât acestea să aibă un efect pozitiv asupra bunăstării oamenilor. Dar feng shui depășește cu mult principiile de design occidentale privind confortul și estetica. Feng Shui se bazează pe ideea valorificării celor cinci elemente – pământ, apă, foc, lemn și metal – pentru a permite Chi-ului – „forța vitală a vieții” – să curgă în mod natural. Când Chi curge, se spune că sănătatea, calmul interior și evenimentele pozitive ne vor îmbogăți viața. Aplicat corect, feng shui transformă astfel casa într-un templu al păcii și liniștii.
Oricine vrea să-și facă feng shui casa trebuie să ia în considerare cele cinci elemente ale filozofiei. Acestea rămân o parte esențială a medicinei tradiționale chineze, ritualurilor budiste și feng shui până în prezent. Aceste învăţăminte arată cum cele cinci elemente sunt folosite corect iar în caz contrar poate interveni dezechilibrul forței vitale. Aplicate cu grijă, permit chi-ului să curgă liber.
Foc: pasiunea întâlnește energia în acest element.
În designul interior focul este reprezentat în de forme extravagante, nuanțe de roșu și portocaliu și lămpi. Lumânările, sobele sau un șemineu întruchipează focul în forma sa cea mai pură.
Elementele din lemn simbolizează creșterea și vitalitatea
Mobilierul din lemn natural sau plantele de casă sunt cel mai simplu mod de a încorpora acest element în decorul interior. Alte materiale naturale precum pluta, ratanul sau bambusul reprezinta si ele lemnul. În ceea ce privește culorile, elementul se reflectă în tonuri de verde.
Alături de stabilitate, elementul pământ reprezintă echilibrul interior
În designul interior feng shui, pământul ia forma materialelor naturale precum ceramica, inul, teracota și piatra. Mobilierul din lemn masiv, nuanţele de galben şi maro întăresc și ele acest element.
Apa reprezintă calm, claritate și relaxare
Apa apare în designul interior în principal în culori închise. Un design interior neregulat cu forme ondulate este tușa finală a acestui element și să nu uităm de acvarii sau fântâni mici, care întruchipează și elementul apă.
Crearea armoniei în designul interior
În ultimele decenii, feng shui-ul a luat cu asalt lumea occidentală. În termeni simpli, filosofia descrie interacțiunea armonioasă a celor cinci elemente din designul interior în ansamblu. Aplicată corect, aceasta ajută la îmbunătățirea energiei din casă. Cu doar câteva ajustări, principiile despre armonie pot face chi-ul să curgă. Primul pas este de creare de spațiu pentru energie, astfel încât casa “să poată respira”.
Ordinea joacă un rol cheie în învățăturile feng shui despre armonie, deoarece claritatea exterioară este singura modalitate de a găsi claritatea interioară. Majoritatea obiectelor de mobilier mari și voluminoase ar trebui îndepărtate. Același lucru este valabil și în cazul unei decorări excesive. Dar există un lucru de care feng shui-ul nu se poate sătura niciodată: lumina. Indiferent dacă este vorba de o sursă naturală sau de iluminat suplimentar de la lămpi de diferite forme și dimensiuni, s-a dovedit că lumina îmbunătăţeşte starea de spirit.
În mod ideal, forța vitală nu ar trebui să curgă doar din lumina artificială, așa că ușile ar trebui lăsate deschise iar perdelele date la o parte ori de câte ori este posibil. În termeni feng shui se spune că acest lucru eliberează sufletul.
Câteva sfaturi feng shui pentru amenajarea livingului, dormitorului, băii şi bucătăriei
Oglinzile, sticla și suprafețele strălucitoare stimulează, de asemenea, fluxul de chi – dar nu și în dormitor. În feng shui, această încăpere trebuie să fie dedicată protecției și recuperării.
Deoarece oglinzile reflectă energia, ele pot face să curgă prea multă energie în dormitor. Vibrațiile sporite duc la tulburări de somn. Conform principiilor feng shui, pentru o noapte mai odihnitoare, patul trebuie poziţionat întotdeauna pe un perete şi niciodată între uşă şi fereastră
În living, centrul este punctul cel mai important. Mijlocul acestei camere ar trebui să fie menținut liber pentru a permite energiei să curgă liber. Un covor rotund ar putea umple perfect acest spațiu. Cu un amestec de culori deschise și un aspectul subtil marmorat emană confort. Pentru a crea o vedere deschisă asupra întregii încăperi, canapeaua ar trebui să fie poziționată pe un perete.
Bucătăriile și băile pot fi mobilate în stil feng shui optând pentru culori naturale și discrete. Cada de sine stătătoare, culorile atenuate, lumina abundentă și materialele naturale transformă baia într-un templu al bunăstării. Albul și bejul amestecat cu accente verzi umplu încăperea de calm, la fel ca și plantele, care reprezintă elementul lemnos. Pe lângă îmbunătățirea climatului interior, ele reduc și stresul. Frunzele rotunde au efectul optim asupra forței vitale deoarece permit chi-ului să circule.
Elementul de lemn poate fi adus în bucătărie sub formă de ierburi mici sau grădini interioare. Acesta este un loc pentru a experimenta cu culori puțin mai îndrăznețe, și același lucru este valabil și pentru camera de zi. Încercați să vă jucați cu culorile focului roșu și portocaliu, de exemplu, care ajută chi-ul să curgă mai ales energetic.
Curățarea spațiului
Odată ce o cameră a fost mobilată în conformitate cu învățăturile feng shui, forța vitală își începe călătoria constantă. Aceasta deoarece amenajările feng shui nu sunt niciodată terminate. Pentru a menține chi-ul în flux constant, energia rea trebuie eliminată din casă în mod regulat. Viața lasă mereu urme în urmă – inclusiv în casă. Pe lângă urmele vizibile, cum ar fi dezordinea, praful, uzura, sunt lăsate și urme invizibile. Feng shui pleacă de la premiza că tot ceea ce spunem, simțim și gândim în casă este eliberat în spațiul din jurul nostru sub formă de vibrații. Cu cât un sentiment este mai intens, cu atât rămâne mai puternic în casă.
Pentru a elibera energia negativă, armonia trebuie restabilită în casă cu ajutorul curățării spațiului. O ceremonie de curățare a spațiului este în mod tradițional săvârșită o dată pe an – ca și curățenia de primăvară sau sfinţirea casei. Aranjarea și ordinea sunt modalităţile ideale de pregătire a curăţire a energiei din casă. Fiecare obiect ar trebui să aibă un loc fix.
Deasemenea, vechea energie poate fi îndepărtată cu arderea bețișoarelor de tămâie sau cu uleiuri esențiale fiind creată astfel o nouă energie. Aceasta are un efect pozitiv și calmant asupra corpului și sufletului. Chiar și sarcinile de zi cu zi, cum ar fi aspirarea sau pregătirea patului dimineața, pot deveni parte dintr-o rutină de curățare a spațiului. A face aceste lucruri în mod intenționat, cu mintea concentrată pe eliminarea energiei negative, este o cale rapidă către găsirea păcii interioare.
Favorizarea armoniei în casă
Filosofia din spatele tradiției milenare este mai relevantă ca oricând. Și aceasta nu este o surpriză, deoarece atenția noastră se îndreaptă din ce în ce mai mult către bunăstarea fizică și psihică. Pe de altă parte, este de observat că multe din învăţămintele, principiile şi recomandările feng shui prezentate în acest material se regăsesc într-o formă sau alta în tendinţele actuale privind designul şi stilul de viaţă. Designerii, fie cei de obiect sau de interior, dar şi firmele de producţie le adoptă în mod conştient sau nu în proiectele lor.
Luând în mod conștient un moment pentru a face o pauză și a scăpa din viața noastră agitată de zi cu zi: aceasta este provocarea de astăzi. Casele noastre joacă un rol crucial în acest sens. Ele devin refugiul nostru, un loc pentru a ne reface energia. Din această perspectivă, feng shui ajută la transformarea casei într-un sanctuar de calm. Învățăturile despre armonie și-au făcut loc în designul interior.