Un bloc modernist pe Bulevardul Magheru caracteristic perioadei interbelice

Flancat de clădiri semnate de alţi doi arhitecţi celebri – Paul Smărăndescu și Gheorghe Simotta, imobilul destul de sobru de pe Bulevardul Magheru de la numărul 29, are elemente arhitecturale de tip Art Deco şi poate fi încadrat  în curentul modernist.

Este cunoscut sub numele de blocul Studio şi în această clădire a funcţionat timp de zeci de ani elegantul cinematograf cu acelaşi nume.

Un proiect semnat de arhitectul Jean Monda

Proiectul imobilului a fost realizat de nu mai puţin cunoscutul arhitect Jean Monda, care a proiectat în perioada interbelică numeroase blocuri şi case în stil Art Deco.

Caracteristic blocului Studio, construit după mijlocul anilor ’30, este rama de dimensiuni mari care încadrează o suprafaţă importantă a faţadei principale. Bovindoul care se întinde pe mai mult de jumătate de fațadă înrămează mare parte din etajele de la doi la cinci. Pe această ramă se găsesc ferestrele etajului întâi, cu ancadramente simple, tip casetă. Ferestrele etajelor superioare sunt grupate pe travei cu ajutorul unor ancadramente înalte de patru niveluri. Etajul întâi are ferestrele încadrate, element aparţinând curentului modernist.

În afară de sala cinematografului, blocul găzduieşte apartamente iar la parter magazine lifestyle. Sunt apartamente mari, de 3 sau 4 camere, având suprafeţe generoase de 100 -130 de metri pătraţi-Spre deosebire de alte bşocuri de apartamente interbelice, bucătăria şi baia prezintă, la rândul lor, suprafeţe mai mari. Pentru zona rezidenţială există o frumoasă şi modernă intrare separată, tot de pe bulevard.

Se pare că blocul a suportat destul de bine cele două cutremure majore prin care a trecut. Dar ca majoritatea imobilelor de pe acest bulevard pe care este o circulaţie intensă ce produce vibraţii precum şi o poluare accentuată, o renovare a faţadei ar fi binevenită, mai ales că este plasat în centrul Capitalei şi pe una dintre cele mai importante artere ale oraşului. Sunt suprafeţe ale faţadei cu tencuiala scorojită şi înegrită de de gazele de la circulaţia rutieră.

Foto: Ion Diamandi