Art Safari tocmai s-a încheiat, dar o nouă ediție se deschide pe 23 septembrie.

În caz că nu ați reușit să vizitați Art Safari, vă prezentam retrospectiv, cele mai interesante lucrări expuse în ediția a 9-a, care a putut fi vizitată până pe 7 august.

Ediția aceasta a înglobat expoziții de autor asemenea celor din marile muzee. Nu au participat galerii sau artiști independenți și lucrările expuse nu au fost de vânzare. Nu a fost un târg de artă așa cum ne-a obișnuit Art Safari, dar nivelul artistic a depășit edițiile anterioare.

Îndată ce s-a terminat ediția a 9-a, s-a anunțat deschiderea editiei a 10-a care va avea loc tot în acest an, în perioada 23 septembrie – 11 decembrie, în același loc, palatul Dacia-România, de pe strada Lipscani 18-20, viitorul sediu al Pinacotecii București. Clădirea a fost atribuită Muzelui Municipiului București care va organiza aici în viitorul apropiat un muzeu permanent de artă cu colecțiile de artă europeană și romanească deținute de muzeu și puțin expuse până în prezent în clădirea muzeului Bucureștiului din piața Universității.

Art Safari București, proiect finanțat de Ministerul Culturii și susținut de firme private, a prezentat la aceasta ediție 5 pavilioane expoziționale. Cea mai extinsă expoziție a fost cea dedicată pictorului academist Theodor Aman (1831-1891), și a fost împărțită în 5 secțiuni: scene galante, naturi moarte, portrete, peisaje, scene istorice . În “Pavilionul invitat” a fost prezentat arhitectul și artistul Marcel Iancu (1895-1984) realizat împreună cu Uniunea Arhitecților din România, Ambasada Israerului și muzeul Janco-Dada Museum din Israel. Arta grafică a fost reprezentată de cei mai importanți artiști spanioli ai sec. al XX-lea, Picasso și Dali, prezenți cu o expoziție realizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei la București, și dedicată baletului “Pălăria cu trei colțuri”. Arta contemporană a fost reprezentată de lucrările figurative-pop ale Irinei Avram și de fotografiile fotografei germane Barbara Klemm, cea din urmă realizată împreună cu Ambasada Germaniei la București.

Theodor Aman (1831 – 1891) – Primul artist român modern

Pavilionul dedicat lui Theodor Aman (1831 – 1891), “Primul artist român modern”, curator Elena Olariu, a fost organizat la nivel muzeal. Am redescoperit un artist valoros, unul din întemeietorii școlii românești de pictură. Lucrările au fost aduse din muzee din țară, dar și din casa muzeu a artistului aflată în București, si de asemenea din colecții particulare. Secțiunea numită “Scene mondene sau viață aristocratică” cuprinde scene galante, peisaje de gradină, interioare, unele asemanatoare picturilor olandezi si flamande, altele cu accente impresioniste.

Cele mai interesante naturi statice sunt cele care includ printre obiectele pictate și cîte o fotografie de epocă, o noutate la timpul său. Artistul include o imagine in imagine, detaliu care dă o perspectivă modernă acestor lucrări care tratează o temă veche.

Pablo Picasso (1881-1973) și Dalí (1904-1989) – “Picasso, Dali si Fala”

Expoziția “Picasso, Dali si Fala” prezintă decorurile și costumele realizate de Pablo Picasso (1881-1973) și Dalí (1904-1989) pentru baletul “Le Tricorne”, (muzica compusă de Manuel de Falla) în viziunea proprie și la distantă de 30 de ani. Picasso a creat scenografia și costumele pentru opera “Le Tricorne” / “Pălăria cu trei colțuri” cu premiera la Londra în 1919, apoi la Paris și Madrid în 1921, iar Dali în anii ’50 pentru punerea în scenă de la New York . Gravurile au fost publicate ulterior sub forma unor mape.

 

Marcel Iancu (1894-1983) – „Reconstruind artele din România în Israel”

Expoziția dedicată lui Marcel Iancu s-a numit „Reconstruind artele din România în Israel”. Marcel Iancu a fost o personalitate complexă, un artist cu vocație multiplă: pictor, grafician, arhitect, eseist. Născut în București în 1894, acesta a studiat arhitectura la Zurich și întors în țară a fost promotorul modernismului și avangardei în arhitectură și artă în România. Stabilit din 1941 în Israel (pe atunci Palestina), Marcel Iancu se afirmă ca profesor, arhitect, artist, astfel încât cariera acestuia a continuat cu succes. Expoziția prezintă lucrarile de arhitectură din Romania și lucrări de artă realizate pe tot parcursul vieții. Marcel Iancu este dovada că arhitectura raționalistă și pictura/grafica cubistă pot conviețui în aceeași persoană, talentul și creativitatea acestuia fiind motorul operelor sale, indiferent că este vorba de arhitectură, pictură sau grafică.

Arta contemporană

Arta contemporană a fost reprezentată la aceasta ediție de expoziția “Rosu, galben și albastru” – arta figurativă pop de Irina Avram si de expoziția „Light and Dark. Photographs from Germany” fotografia alb-negru de Barbara Klemm. Este păcat ca la o expoziție de asemenea amploare a fost prezentată o singura artistă din România. ArtSafari a transmis că a avut timp de 3 luni, 65.127 de vizitatori.

Art Safari se pregătește de ediția a 10-a, care debutează pe 23 septembrie, anul acesta. Până pe 11 decembrie, Palatul Dacia-România va găzdui expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable”, care cuprinde opere de John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, William Turner, Thomas Gainsborough, Jacob van Ruisdael. Lucrările extrem de valoroase, sunt aduse de la muzeul Victoria & Albert Museum, Londra. Mai multe detalii pe www.artsafari.ro


Foto și text:
Paula Craioveanu
Despre autor:
Paula Craioveanu este Doctor in Arte Vizuale a Universității de Arte București, artist plastic și arhitect.

1 thought on “Art Safari tocmai s-a încheiat, dar o nouă ediție se deschide pe 23 septembrie.

Comments are closed.