Body Painting, una dintre cele mai vechi forme de artă – de vorbă cu Mirela Trăistaru

Pictor, grafician, scenograf, specialist in Body Painting şi lucrări monumentale, mai nou şi curator, o discuţie cu Mirela Trăistaru ne dezvăluie amănunte din copilăria sa, educarea şi formarea ca artist vizual, pentru ca, în cele din urmă, să ajungem la Body Painting, unul dintre domeniile în care excelează. De altfel Mirela şi-a luat doctoratul chiar pe această temă de nişă la Universitatea de Vest de la Timişoara, şi nu oricum, ci cu Summa Cum Laude. Cum zice chiar ea, “o trecere în revistă de la primele ritualuri până la arta contemporană”.

Ce este Body Painting?

Pictura corporală este o formă de artă în care opera de artă este pictată direct pe pielea umană. Spre deosebire de tatuaje și alte forme de artă corporală, pictura corporală este temporară, durând câteva ore sau uneori până la câteva săptămâni. Astăzi pictura pe faţă şi pe trup este prezentă peste tot în lume, este din ce in ce mai căutată fiind o tendinţă în ascensiune.

Origine străveche

Privind originea picturii corporale, specialiştii caută răspunsul în curentele anilor ‘60 şi‘70 care s-au propagat si apoi s-au dezvoltat. Totuşi, pictura corporală cu o vopsea realizată din pigmenți naturali, inclusiv argilă, cretă, cenușă și bălegar de vite era tradițională în multe culturi tribale şi purtat adesea în timpul ceremoniilor.

Încă supraviețuiește în această formă străveche printre indigenii australieni și în părți din Africa și Asia de Sud-Est, precum și în Noua Zeelandă și insulele Pacificului. O formă semi-permanentă de pictură corporală cunoscută sub numele de Mehndi, folosind coloranți din frunze de henna, este practicată în India, în special la mirese. Popoarele indigene din America de Sud folosesc în mod tradițional annatto, huito sau cărbune umed pentru a-și decora fețele și corpurile. Huito este semi-permanent și, în general, durează săptămâni pentru ca acest colorant negru să se estompeze.

“Pictura pe trup a fost prima manifestare a omului înainte de a scoate sunete articulate şi se regăseşte în toate culturile lumii, inclusiv la noi. Picturile pe trup ale celor mai vechi mumii, cele descoperite în Austria şi Siberia, reprezintă însemne de rang şi de statut social”, spune Mirela Trăistaru.

Evoluţie

În anii ‘20 actriţele îşi desenau cu tuş sau cu un creion subţire sprâncenele frumos arcuite, iar mumiile egiptene au dovedit că tatuarea era o modă în antichitate. Este normal dat fiind faptul că sprancenele încadrează ovalul feţei, accentuandu-i expresivitatea. Din ce în ce mai mulţi bărbaţi care ţin la aspectul lor apelează şi ei la aceste proceduri. Femeie sau bărbat, fiecare poate să vină cu propria idee de desen sau se poate lăsa cu încredere pe mâinile creatorilor.

Tatuajul este deasemenea o formă de artă apărută cu mii de ani în urmă. Acesta se realiza la început cu ajutorul unor ustensile din os, care aveau aspectul unor dălți zimțate. Prin tatuaj se introduce tuș într-un strat superficial al pielii, astfel putându-se crea diferite motive.

Deși la început tatuajele aveau rolul de a marca funcția unui individ într-un trib, acesta a fost preluat de europeni și de alte națiuni, modificându-i funcția într-una artistică. Astăzi se poartă în toata lumea tatuarea semipermanentă în atelierele specializate

În zilele noastre

Pictura corporală nu este întotdeauna reprezentată de desene mari pe corpuri complet nud, dar poate implica unele mai mici pe zonele afișate ale corpurilor altfel îmbrăcate.

A existat o renaștere a picturii corporale în societatea occidentală începând cu anii ‘60, parțial determinată de liberalizarea obiceiurilor sociale privind nuditatea și vine adesea în forme senzaționaliste sau exhibiționiste.

Actuala renaștere modernă s-ar putea spune că datează de la Târgul Mondial din 1933 de la Chicago, când Max Factor Sr. și modelul său Sally Rand au fost arestați pentru că au provocat o tulburare publică când a pictat-o pe corp cu noul său machiaj formulat pentru filmele de la Hollywood.

Arta corporală evoluează astăzi către lucrări mai orientate către mitologiile personale şi este uneori folosită ca metodă de a atrage atenția în protestele politice. În zilele noastre, cei care apelează la pictura corporală vor pur si simplu un stil individualizat sau o declaraţie publică.

Oricare ar fi motivele, dacă ele mai conteaza astăzi, moda a prins şi deja sunt multe recomandări pentru ca picturile pe corp, în special pe faţă să iasa perfecte. Festivaluri sau spectacole de pictură corporală au loc în întreaga lume, reunind pictori profesioniști dar și amatori pasionați.

Mirela Trăistaru şi Body Painting: “Pictura pe trup m-a ales pe mine nu eu pe ea”

Pentru că a absolvit două secţii, cea de vestimentaţie şi cea de pictură, lucrarea de licenţă a Mirelei Trăistaru a fost pe Body Painting sau, cum frumos zice chiar ea, “am transformat veşmântul în pictură şi pictura în veşmânt”.

“Am făcut un film la Cluj pe această temă de nişă care s-a bucurat de succes şi care a luat marele premiu al filmului la Festivalul de la Călăraşi al lui Paul Barbăneagră. Mai apoi, Body Painting a venit spre mine, în sensul că am răspuns la mai multe invitaţii pentru a realiza performances de Body Painting”, continuă Mirela.

Mirela Trăistaru a realizat spectacole de Body Painting în China, Elveţia şi Franţa, unde a pictat o balerina celebră. În România, la invitaţia Mariei Magdalena Crişan a realizat un spectacol de mare efect la Galeria Veroniki.

“Nu fac pictură doar pe trup. Acesta este un camuflaj pentru grădinile de mari dimensiuni pe care le pictez. Cu Body Painting se iese din bidimensional trecându-se spre tridimensional”.

Cum se desfăşoară un spectacol de Body Painting? Puteţi afla chiar din interviul Mirelei Trăistaru.

Fotografiile expuse reprezintă opere de artă cu pictură pe corp semnate de Mirela Trăistaru precum şi scene din spectacolele de Body Painting realizate de ea.

1 thought on “Body Painting, una dintre cele mai vechi forme de artă – de vorbă cu Mirela Trăistaru

Comments are closed.