Mişcare lentă şi cu probleme la Programul Casa Verde Fotovoltaice

Atunci când Guvernul a lansat programul Casa Verde Fotovoltaice spunând că are alocat pentru acesta un buget de 396 milioane de lei, mulţi proprietari se şi vedeau cu panourile fotovoltaice instalate pe casă şi drept consecinţă cu facturi mici sau zero de energie electrică. Acum când a apărut problema măririi tarifelor la energie, cu atât mai multă lume îşi pune toate speranţele în soluţia fotovoltaicelor, aceasta apărând ca salvatoare. Speranţele cresc mai ales că în luna septembrie Guvernul a dat două comunicate prin care se anunţa popos că sute de proiecte de finanţare pentru montare panouri fotovoltaice au fost aprobate în ultimul timp. Vom vedea însă că derularea proiectului nu a fost şi nici nu se anunţă că va fi în regulă. Ministerul nu este pregătit, în presă au apărut ştiri legate de faptul că nu sint asigurate contoarele necesare pentru măsurarea energiei produsă de panourile fotovoltaice instalate şi injectată în reţeaua naţională de distiibuţie. Proprietarii sunt nemulţumiţi şi de faptul că în timpul derulării proiectului legea a fost modificată iar producătorii privaţi de energie nu mai primesc la schimb contravaloarea cantităţii de energie pe care au dat-o în reţea, aceasta fiind redusă cu un procent pe motiv că au folosit reţeaua de distribuţie.

Ghidul de finanţare

Iată cum arăta Ghidul de finanţare şi care a fost dezbătit publică:

Persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă vor primi de la stat contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei, potrivit “Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”. Ghidul, lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului stabileşte că se asigură finanţarea de la stat pentru orice instalaţie fotovoltaică cu o capacitate mai mare de 3kWp. “Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanțată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoareatotală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii”

Realitatea mai dură

Din discuţiile purtate însă cu specialişti şi cu firme care implementează aceste soluţii, în realitate lucrurile merg foarte lent şi cu mari probleme. Cea mai mare constă în faptul că firmele realizează proiectul, achiziţionând echipamente şi materiale din banii proprii iar banii de la stat ajung mult mai târziu. În această situaţie multe firme au dat deja faliment. demararea programului a fost de la început sub semnul întrebării. Proiectele propuse pentru 2022 ar fi trebuit să fie transmise către Administraţia Fondului pentru Mediu începând cu luna decembrie 2021. Dar, să nu vă vină să credeţi, aplicaţia nu a funcţionat. De abia în februarie au fost remediate erorile şi s-a început trimiterea proiectelor.

“Din 167 de proiecte transmise au fost aprobate până în luna iulie doar 30 de proiecte. Deci după 7 luni!. În septembrie s-au mai adăugat vreo 10 proiecte noi aprobate. După aprobare sunt mai multe proceduri de îndeplinit până primim banii. Cei de la Minister ne spun tot timpul că nu au bani şi oameni care să lucreze”, spune Dl. Oancea, reprezentant al firmei Biocomprest SRL. “Pentru anul trecut nu am primit decontarea pentru 7 facturi pe motiv că nu m-am încadrat în termen cu cererile de decontare şi astfel suport peste un miliard de lei din banii firmei. Voi acţiona în instanţă”, adaugă dl. Oancea.

“Durata de viaţă a panourilor fotovoltaice este de circa 10 ani. Cererea a crescut foarte mult în special în Europa iar panourile fotovoltaice sunt fabricate în marea majoritate în China, unele fiind de calitate îndoielnică. O mare problemă este faptul că firmele ar trebui să asigure reparaţii pe 5 ani de zile şi să aibe la dispoziţie în această idee un stoc de piese de schimb. pentru că sistemele conțin în afară de echipamentele de bază şi accesoriile necesare în funcție de specificul fiecărui proiect: sistem de fixare, conductor solar, tablou, sisteme de siguranță, baterii. Dar pentru realizarea acestui stoc este necesară alocarea unor sume consistente, pe care multe companii nu le pot asigura. În prezent sunt circa 200 de firme autorizate în ţară care realizează proiecte cu sisteme de panouri fotovoltaice. Este foarte posibil ca dintre aceste firme multe să falimenteze şi atunci programul nu se va putea realiza şi din acest motiv” spune dr. ing. Ioan Mateescu, expert şi cu mare experienţă în sisteme de încălzire.