Arta salvează mediul – Galeria ARTCITY a inițiat un proiect de protecție a mediului

Alături de alte organizații, Galeria ARTCITY a inițiat un proiect de protecție a mediului. Acest proiect nu își propune o intervenție directă asupra mediului, așa cum sunt de exemplu campaniile de strîngere de gunoaie sau cele de plantare de copaci.

Poluarea apelor, foto Alexandru Zană

Este un proiect educațional, scopul său este acela de a schimba mentalitatea celor care sunt gata mereu să arunce obiecte pentru a cumpăra altele, mărind consumul de materii prime.

Unelte pescăreşti abandonate

Obiectele aruncate poluează apa, apa vie vitală vieții devine apă moartă. Transformând aceste materiale și obiecte în artă, se oferă o soluție creativă a utilizării deșeurilor, se subliniază ideea că ele pot fi utile.

Animale şi gunoaie, foto: Decebal Giurcă

“Ne propunem să oferim idei pentru a valorifica obiecte și materiale care sunt în mod obișnuit aruncate fără a sta pe gânduri, ceea ce este nu doar o risipă, ci și o formă de poluare” spune Maria Alexe, curatorul expoziţiei.

Boabe de sticlă

Noutatea acestui proiect constă în faptul că el dorește să schimbe mentalități să educe publicul prin forța de expresie a artei. De aceea și-a propus să organizeze o serie de expoziții prin care să militeze prin opera lor pentru salvarea mediului, protecția patrimoniului natural și cultural.

Pe malul Dunării

Comisia Națională Română pentru UNESCO este unul dintre cei mai importanți factori care asigură recunoașterea și conservarea patrimoniului natural și cultural al României. Proiectu ”Patrimoniul natural și cultural UNESCO din Romania” este în desfășurare. În acadrul acestui proiect a asigurat spațiu de expunere expoziției propuse de 10 artiști vizuali.

Apa moartă, foto A. Zană

Fiindcă anul acesta se împlinesc 50 de ani de la adoptarea Convenției pentru protejarea patrioniului natural și cultural și pentru că ne aflăm în Decada oceanelor, expoziția este dedicată protecției apelor. Omul nu poate trăi fără apă, civilizațiile nu se pot dezvolta fără apă.

Foto cu poluare 1-7

Pisică prinsă în năvod

Obiectele create de cei 10 participanți nu sunt forme artistice tradiționale. De la postere la instalații cinetice și proiecții video, artiștii atrag atenția asupra faptului că apa, esență a vieții, poate deveni apă moartă, fiindcă poluarea distruge viața din apă și apoi pe aceea de pe malul apelor. Deşeurile aruncate întâmplător sunt periculoase.

Foto 8+

Alin Caracaş, Pasărea disperării

Artiștii și-curatorii și-au propus nu doar o expoziție clasică. Aceasta este o expoziție care inntră în dialog cu publicu, atrage atenția asupra pericolului și prin forța de expresie a imaginii schimbă mentalități.

Sergiu Chihaia, Rugă pentru ape curate

Autorii nu s-au  limitat la o singură tehnică de lucru, au încercat  o expunere cu  o abordare multidisciplinară, prin care să stimuleze creativitatea celor care vor privi exponatele.

Ruxandra Pascu, Sacrificiul peştelui
Alexandru Zană, Comoara ascunsă

Materialele sunt neconvenționale – peturi, şuruburi, lanțuri de bicicletă, sârme, unelte vechi ruginite, etc.