Acumulând o vastă experienţă, arhitectul Virgil Isăcescu este seniorul grădinilor din ţară, cel care a realizat în peste trei decenii zeci de proiecte de splendide grădini, adevărate oaze de relaxare dar şi modele şi inspiraţiede de urmat. Succesul proiectelor sale se datorează atât ştiinţei de a integra în cadrul amenajărilor de grădină a tehnicilor şi ideilor noi cât mai cu seamă capacităţii sale de inventivitate, de a găsi cele mai bune şi spectaculoase soluţii. De numele lui Virgil Isăcescu se leagă primele grădini din ţară în care apar căderile de apă, iazurile, colinele, zonele alpine, aranjamentele cu pietre şi stânci de dimensiuni mari, podurile şi pontoanele.
O discuţie savuroasă, în care arhitectul Virgil Isăcescu evocă diverse personalităţi, realizări şi evenimente din viaţa sa legată de proiectele de amenajare a grădinilor.
Se făceau grădini în timpul comunismului?
Virgil Isăcescu vorbeşte de câteva dintre proiectele sale de grădini la terasele de pe litoral, la o grădină chiar în Parcul Cişmigiu, cum a fost reabilitată grădina Palatului Ghica Victoria, grădinile Expo Flora şi evocă figura profesorului Donose, care a realizat noile parcuri din Bucureşti în perioada comunistă şi care i-a devenit mentor.
Grădina, un living al casei
Ritmul și echilibrul grădinilor realizate de Virgil Isăcescu rezidă din aranjamentul elementelor și materialelor de pe amplasament. Din punctul său de vedere, scopul arhitectului de grădină și peisaj este de a combina culorile artificiale cu cele naturale.
Ca element de design, apa contribuie la răcoare, umiditate, strălucire, luminozitate, adâncime, seninătate. Ea oferă recreere precum şi posibilitate pentru folosirea plantelor și animalelor acvatice. Se integrează minunat în orice grădină, conferindu-i acesteia un aer aparte.
Apropierea casei şi prelungirea grădinii către un lac sau mare este benefică. În lipsa acestora, cum se întâmplă în marea majoritate a cazurilor, apa poate lua forma unui iaz sau a unui râuleţ şi, în cazul fericit, al unei piscine. Aceasta din urmă presupune însă un proiect costisitor iar întreţinerea este şi ea complicată. în plus, la clima noastră se poate folosi doar 3 luni, maxim 4 luni pe an. De aceea Virgil Isăcescu atrage atenţia că piscina se poate considera la noi un lux
A se păstra elementele tradiţionale
În satele noastre curţile erau mari, se poate vorbi de o grădină naturală, cu porţiuni de iarbă fără să fie strict delimitate, cu alei şi poteci de pământ bătătorit, cu elemente rustice.
Arhitectul Virgil Isăcescu pledează pentru menţinerea elementelor tradiţionale şi punerea lor în valoare, păstrându-se astfel un design autentic al grădinii. De exemplu se poate păstra gardul original de lemn sau din nuiele.
Casele moderne şi grădina
Casele moderne se caracterizează prin deschideri vitrate foarte mari. Deseori ferestrele pur şi simplu dispar şi întregul perete este din sticlă, oferind întreaga privelişte precum şi impresia unei legături directe cu mediul înconjurător. Foarte spectaculos poate fi în acest caz colţul casei, amândoi pereţii acestuia fiind din sticlă.
Dorinţa omului este să vadă şi să simtă natura, nu ca acesasta să fie subjugată
Vedem palatele ocidentale însoţite de grădini complicate, în care natura este subjugateă. Grădina modernă trebuie să fie cât mai naturală.
Pentru a asigura continuitatea dintre mediul interior şi cel exterior, se renunţă şi la terasă, podeaua casei fiind la aceeaşi înălţime cu solul. În acestte cazuri, grădina trebuie concepută diferit. Grădina devine o continuare a casei. Sunt excluşi arbori care împiedică vederea în adâncime. În schimb, se poate apela la iarbă mai înaltă şi mai “sălbatică“, la arbuşti, de preferat de dimensiuni şi pietre/stânci de dimensiuni mai mici.
Pentru cei care doresc sfaturi şi recomandări pentru amenajarea grădinii sau un proiect de grădină pe baza conceptelor şi ideilor prezentate, îl puteţi contacta pe arhitect Virgil Isăcescu, la numărul de telefon: 0722 232 234
Fotografiile reprezintă imagini ale proiectelor de grădini realizate de arh. Virgil Isăcescu
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
1 thought on “La mine, în centrul grădinii stă OMUL, cu preocupările, plăcerile şi stilul său de viaţă – de vorbă cu arh. Virgil Isăcescu”
Comments are closed.