Ce fel de baie își doresc adulții în vârstă

Băile devin din ce în ce mai importante ca spații pentru wellness și relaxare. De aceea oamenii petrec acum mai mult timp în baie decât în trecut. În prezent, acest lucru este valabil mai ales pentru generația numită “baby boomer”, care ajunge la vârsta de pensionare și va fi foarte mult acasă în viitor. Mulți dintre astfel de adulți în vârstă au început deja să-și renoveze băile. În ţara noastră cei aparţinând generaţiei aşa-numite a “decreţeilor”  se apropie de vârsta de pensionare. Şi nu sunt puţini de loc. Ce contează pentru acest grup țintă atunci când vine vorba de renovarea băilor adecvate vârstei și ce produse inovatoare sunt deosebit de căutate?

Baie cu cabină de duș mare

Pentru renovarea băilor potrivite vârstei mai înaintate sunt căutate băile sigure, foarte accesibile, cu dușuri mari, la nivelul podelei, cu posibilitatea de şedere în cabină, cu bare de susţinere şi poliţe sau dulapuri pe pereţi. Cabinele de duş pot fi inteligente iar încăperea mai luxoasă.

Deși în prezent pot duce o viață plină și activă, acești indivizi vor ajunge în curând la vârsta de pensionare, când este foarte probabil să petreacă mai mult timp acasă. Cu toate acestea, vor dori să-și păstreze autonomia pe măsură ce îmbătrânesc, deoarece libertatea, individualismul și trăirea unei vieți independente sunt foarte importante pentru această generație.

Accesibil şi inteligent

Baby boomers sunt mai înstăriți decât au fost părinții și bunicii lor, cei mai mulți au suficiente mijloace financiare la dispoziție pentru a renova și reproiecta încăperile. Potrivit unui studiu realizat de Houzz, 35% dintre baby boomers își remodelează deja băile pentru a-și satisface nevoile actuale, iar 21% iau în considerare nevoile viitoare în planurile lor de renovare. Scopul lor este să creeze o casă adecvată vârstei și modernă.

Potrivit studiului, atât baby boomer-ii, cât și generațiile mai tinere consideră accesibilitatea și siguranța băii ca fiind foarte importante. O baie trebuie să fie cât mai ușor accesibilă – și pentru persoanele în vârstă – și, în același timp, să fie un spațiu confortabil, relaxant. Dimensiunea joaca un rol aici: cu cât baia este mai mare, cu atât exista mai multe opţiuni pentru bare de prindere sau balustrade. Lăsarea spațiului liber din fața și dedesubtul chiuvetelor sau unităților de chiuvetă este importantă, deoarece acest lucru permite utilizatorilor de scaune rulante să petreacă confortabil în baie. O cabină de duș adecvată vârstei are un prag mic dar sunt preferabile cele walk in, adică fără prag de loc.. O bancă de relaxare la duș este, de asemenea, de ajutor. Pentru ca o renovare a băii să fie cât mai sigură, și designul de iluminat trebuie să fie bine gândit. Toate zonele, inclusiv dușul, cada și chiuveta, au nevoie de surse de lumină puternică. Luminile LED sunt ideale.

Din cauza necesității de a păși în ele, căzile prezintă un risc crescut de alunecare. De aceea, mulți baby boomers au instalată o cadă de baie adecvată vârstei sau aleg să nu aibă deloc una. Suprafețele antiderapante, banchetele, capetele de duș de mână și barele de sprijin sunt toate incluse în căzi adecvate vârstei iar acestea din urmă pot fi montate pentru a asigura și accesul în siguranță la toalete. Pentru o accesibilitate maximă, totuși, o cabină de duș potrivită vârstei, este mai potrivită decât o cadă cu prag ridicat. Cu excepția cazului în care, desigur, pur și simplu se elimnă acel pas în baie realizat prin designul căzii de baie de sine stătătoare.

Dar şi ceva lux

O baie luxoasă și sigură are, de asemenea, tehnologii inteligente. Ele nu sunt doar acolo pentru comoditate, ci mai degrabă sunt ajutoare autentice, care efectuează acțiuni automat la atingerea unui buton. Exemplele includ spătare încălzite pentru căzi de baie pentru băi cu spumă extinse, lumini LED inteligente care își schimbă culoarea, jeturi de apă care stropesc în ritm cu muzica și o telecomandă care poate regla temperatura apei.

Piața oferă deja câteva idei interesante pentru băi adecvate vârstei, dar instalarea poate fi un obstacol major. Suporturile pentru role de toaletă, rafturile, oglinzile sau cârligele pot fi atașate și îndepărtate cu ușurință de gresie de baie și arată ultramodern.

Cu toate acestea, potențialul produselor de baie sigure este departe de a fi epuizat. Lavoarele reglabile pe înălțime sau suporturile mobile pentru prosoape ar putea fi, de asemenea, integrate în concepte de încăpere accesibilă pentru a oferi flexibilitate maximă.

Pe lângă accesibilitate și siguranță, generația baby boomer apreciază și un anumit grad de lux. Acest lucru se reflectă în modele moderne, de înaltă calitate. Și tehnologiile inteligente ajută la satisfacerea nevoilor grupului țintă, oferind funcții care susțin atât bunăstarea, cât și viața de zi cu zi.

Foto: Unsplash, imm cologne