Setări de masă: ce ziceţi de cele în negru?

Sărbătorole de iarnă se apropie cu paşi rapizi şi odată cu ele preocupările legate de activităţile în bucătărie şi aranjamentele de masă. Ne bucurăm de accesoriile de bucătărie cu design elegant și de atmosfera care îmbunătățește starea de spirit, cu preparate colorate și gustoase care ne luminează farfuriile. Pur si simplu perfect. Alba culoare clasică este peste tot de zeci de ani în bucătărie şi dining, dar acum există un nou concurent.

Set cafea, Lyfe Header

În luna februarie se va desfăşura târgul Ambiente, cea mai importantă manifestare mondială în domeniul bunurilor de larg consum pentru casă. În zona Dining se vor prezenta de la ustensile și accesorii de bucătărie colorate și întunecate, din sticlă, porțelan sau ceramică, până la decorațiuni de masă și textile. Expozanții își vor prezenta cele mai recente produse, inovații și tendințe, inclusiv în culoarea de tendință negru. Prezentăm în avanpremieră tendinţele şi câteva dintre aceste obiecte.

Se stinge lumina

Interioarele moderne nu se mai mulțumesc numai cu tonuri deschise și prietenoase – acum pot avea şi un alt aer fără a fi deloc mohorât sau prăfuit. Poate ne-am săturat cu toții de nuanţa palidă și neutră. Negru, căci despre această culoare este vorba, aduce cu sine o nuanţă de mister.Și oricum, asocierile noastre de alb cu transparența și spațiul se pot aplica la fel de bine și culorii de tendință negru.

Setting de masă Magisso: cooler şi carafă de vin

Job Smeets, un artist și designer belgian, a spus recent: “Nu toată lumea este dispusă să trăiască într-o cutie albă, modernistă. Acum observăm că barurile, cafenelele și restaurantele la modă se întunecă. Poţi vedea mese din lemn negru, pereți negri şi chiar tavane negre. Ideea că albul măreşte spaţiul iar negru îl micşorează este de mult abandonată. Unele cercetări arată chiar contrariul. Starea de spirit pe timp de noapte face ca astfel de interioare să iasă foarte bine în evidență. Când este aplicat acasă, întunericul şi negrul pot aduce confort și relaxare dar într-un mod diferit. Din acest întuneric profund, mistic, misterios pot apărea idei de design minunate și inovații cu un caracter distinct”.

Noile tendinţe arată că acum se întunecă în bucătării şi dininguri. Oale și tigăi, vesela, tacâmurile, electrocasnicele și chiar și decorațiunile de masă sunt toate în tendințe spre negru. Este cunoscut faptul că vesela neagră este aducătoare de succes la orice petrecere. Iar aceasta se datorează faptului că multora le place abordarea monocromă simplă și minimalismul relaxat. Iată de ce acum putem să încercăm să punem accent pe noul design interior întunecat.

Gătitul cu toate cele cinci simțuri

Mopita 1 + 2 Mănuși de cuptor și vas de cuptor, Dutchdeluxes / 3 Tavă de plăcintă, Lodge Fontă / 4 caserole Fiskars / 5 Cuțit utilitar, Berghoff / 6 Mortar cu pistil, Scanpan Danemarca

Astfel, în bucătărie, culorile se estompează. Oalele, tigăile și accesoriile negre promit utilizatorilor o adevărată experiență senzorială. Sosul de roșii de un roșu intens sau broccoli verde proaspăt arată extren de îmbietor în combinaţie cu aceste articole.

Negru este funcțional

Tendința întunecată a dat designerilor un impuls creativ, iar noile lor produse de bucătărie și vesela sunt minunat de expresive. Desigur, designul și inovația acestor accesorii și aparate de bucătărie întunecate atrag, dar sunt, de asemenea, funcţionale şi pline de resurse.

Un  bol din bambus lăcuit de la producătorul francez Bibol este asimetric, ceea ce îl face convenabil când torni din el. Îl puteți folosi pentru a servi pâine, fructe sau mâncare fierbinte sau puteți adăuga câteva ingrediente și transforma într-un bol de salată. Un ceainic de la Casa Bugatti poate fi transportat ca o geantă și chiar arătă bine oriunde în casă.

Este negrul noul alb?

Este interesant de observat că designerii scandinavi nu se sfiesc de loc în folosirea aceastei nuanțe. Multe accesorii de bucătărie întunecate vin din nordul îndepărtat. În timp ce designul interior scandinav este asociat cu lemnul deschis şi cu nuanțele de alb și pastel, producători danezi precum CrushGrind și Dottir propun acum abordări minimaliste şi austere folosind culoarea negru.

1 + 2 castron și accesorii pentru salată, Bibol / 3 ceainic, Casa Bugatti / 4 bloc de cuțite, Berkel / 5 borcan cu capac, Dottir / 6 + 7 mori de sare și piper și blat de masă, CrushGrind

Culoare neagră în tendințe: o plăcere minimalistă

Asocierea în mod conștient a articolelor la elementele esențiale nu este doar o alegere de design ci un mod de viață. Negrul a jucat de mult timp un rol major în designul redus, fiind culoarea care arată perfect liniile curate. A se observa în acest sens obiectele de bucătărie japoneze.

Lând ca exemplu stilul Bauhaus, acesta descompune formele în prototipuri minimaliste și preferă metalele solide. Masa de sufragerie stil Bauhaus a designerului scandinav Kristina Dam (foto sus) prezintă elemente clasice atemporale şi foloseşte tehnica ton pe ton în setările de masă în culori închise.

SErviciu cu tavă de cafea, Bredemeijer

Decoraţii demasă, combinaţie lemn sticlă, Leonardo Casolare

Odată ce tonurile pe negru au pătruns în interioare în general și în bucătării în special, nu a trecut mult până când au ajuns la decorațiunile și decorurile de masă. Utilizarea minimalistă a unei culori nu înseamnă însă că nu se pot adăuga și alte elemente, de exemplu, alte nuanţe

Designul întunecat folosește, de asemenea, umbrire, materiale și structuri pentru a-l scoate cu adevărat în evidență. Un fundal contrastant, dar monocrom, de mat și strălucitor, albastru și maro și negru cald și rece poate pregăti perfect scena pentru cel mai important element – mâncarea în sine.

Degrenne 1 castron de Degrenne / 2 tacâmuri Belo Inox / 3 șervețel de Broste Copenhaga / 4 vază Dottir / 5 Suport de lumânare de Kristina Dam Studio / 6 farfurie de Kütahya Porselen / 7 tacâmuri de Berghoff

Aceste modele în negru pot fi o sărbătoare pentru ochi. Suprafețele interesante întunecate fac tangibilă calitatea superioară, cum sunt platourile și bolurile de salată de la firma franceză Degrenne, porțelan negru de la Kühtaya din Turcia și tacâmurile de la producătorul portughez Belo Inex.

Obiecte, decoraţii şi accesorii din lemn pentru masă, Klat

De notat că întunecat  nu trebuie să fie întotdeauna asociat cu întuneric. Iluminatul, șervețelele și accesoriile, cum sunt cele în culori coordonate sau florile proaspete, vor relaxa decorul negru al mesei fără a strica aspectul general. Designerul și influencerul nord-american Athena Calderone a organizat o cină elegantă de clasă de Ziua Îndrăgostiților pe platforma ei premiată Eyeswoon, folosind veselă și tacâmuri negre pe o față de masă gri.

Magisso Bredemeijer 1 + 2 strecurătoare de ceai și cană, Viva Scandinavia / 3 vază Duccio di Segna / 4 + 6 carafe și pahar pentru whisky, Vista Alegre / 5 tirbușon, L’Atelier du Vin / 7 pahare de vin de la S|P Collection/Aerts / 8 Salt&Pepper /Ochelari Aert

Desigul întunecat este elegant

Lemnul de orice tip, pătat deschis sau închis, face o combinație perfectă cu negru. Peticele de gri și culorile gradate se combină cu negrul, oferind astfel şi o notă de răcoare. Aurul conferă decorațiunilor negre de masă un aer de lux, cum este cazul  vazei de cristal a producătorului italian Duccio di Segna.

Și ceea ce poate arăta ca o mică sculptură modernă din silicon negru și oțel inoxidabil este de fapt o strecurătoarea de ceai de la Viva Scandinavia, perfectă pentru ceaiul vrac premium. Foarte interesanz este şi tirbușonul de la L’Atelier du Vin. Designul său funcțional va reprezenta înorice situaţie o figură fină.

Accesorii şi decoraţii pentru masă, Villa Collection

Foto: Messe Frankfurt