“Ornament şi culoare”, o expoziţie despre interpretarea artistică a decoraţiunilor arhitecturale

O expoziţie personală interesantă cu picturi semnate de Alexandra Teacă este găzduită de Ordinul Arhitecţilor. Vernisajul expoziţiei a avut loc pe 24 noiembrie şi a avut ca invitaţi speciali pe profesor dr. arh. Sorin Vasilescu, care a şi făcut prezentarea expoziţiei expunând şi câteva comentarii interesante şi prof. dr. arh.. Emil Barbu Popescu.

Expoziţia “Ornament şi culoare” este deschisă până pe 6 decembrie şi poate fi vizitată la sediul OAR Bucureşti, str. Sf. Constantin nr. 32

Dacă Sanda Teacă ne-a obişnuit în lucrările sale cu multă culoare şi cu inspiraţie din natură, expoziţia de faţă, la fel de spectaculoasă, aduce şi alte elemente noi. Sorin Vasilescu remarcă un moment stilistic particular al artistei, şi anume o trecere de la stilul post impresionist către o fază de expresionism precum şi căutări speciale prin jocuri de linii şi culoare.

La rândul său, Alexandra Teacă declară că expoziţia “Ornament şi culoare” este destinată frumosului. Însă să nu uităm că artistul este în acelaşi timp arhitect şi a obţinut chiar titlul de docor în acest domeniu. Iar astfel, se poate spune că expoziţia reprezintă perfect ambele ipostaze ale autorului, căci vizionând majoritatea picturilor realizăm că este vorba despre căutări şi interpretări în artă a diferitelor stiluri arhitecturale.

Artistul se apleacă asupra elementelor care s-au perpetuat în istorie şi se regăsesc în diferite regiuni geografice, inclusiv în ţara noastră. Dar, în acelaşi timp, oamenii au fost influenţaţi de natură şi astfel, aceste elemente, vegetale sau animale, se regăsesc în decoraţiile arhitecturale.

După cum afirmă artistul, tehnica folosită pentru realizarea acestor lucrări este cea a suprapunerii, asemănătoare oarecum cu aceea a colajului. Un motiv în plus pentru cei curioşi de a vizita expoziţia.