Idei şi teme actuale pentru decorul de Crăciun 2022

Ce culori și teme sunt în tendințe în decorațiunile de Crăciun în acest an? Biroul de design Bora.Herke.Palmisano în numele Christmasworld  propune câteva teme şi idei care includ inspiraţiile, stilul, materialele şi culorile pentru realizarea decorului de Crăciun în anul acesta.

Ideile aduc materialele  naturale în prim-plan cu culori deschise și produse fine precum şi decoruri suprareale dar şi design local  şi veselie prin culori puternice,

Inspiraţie din natură şi revenirea la tradiţii

Durabilitatea și revenirea la tradiție ies din ce în ce mai mult în prim-plan în decorațiunile festive. Natura joacă un rol major în această iarnă ca sursă de inspirație pentru modelele din texturi și suprafețe naturale – cum sunt  coralii, ciupercile, bureții, structurile de tip fagure, scoicile, frunzele sau florile uscate.

Problema durabilității devine din ce în ce mai importantă;şi se încearcă să se extindă ciclul de viață și utilizarea produselor prin reciclare și upcycling.

Continuă să fie la modă decoraţiunile şi accesoriile hand-made dar din materiale naturale: panglicile din bumbac 100, şnururi de iută cu margele de lemn și clopoței de alamă, pandantive de iarnă cu imprimeu auriu inspirat de iarnă sau cutiile de cadou reutilizabile.

Materialele utilizate includ pe cele biodegradabile, hârtie și alge, precum și cele naturale durabile, cum sunt lemnul și piatra. Sticla adaugă o notă de filigran, la fel ca și motivele florale și accentele de aur și alamă. Se propune ca bumbacul să fie organic, suporturile pentru pomul de Crăciun din deșeuri din plastic reciclat iar decorațiunile luminoase  pentru centrele orașelor occidentale sunt din trestie de zahăr biodegradabilă. Decorațiunile strălucitoare cu aspect curat oferă o notă romantică chiar dacă au dimensiuni  reduse.

Tonurile naturale promovează o ambianță confortabilă, în schimb, aurul aduce mai multă eleganță : alb crem, gri argintiu și gri închis formează gama neutră de culori, violetul, petrolul și o nuanță pudrată de violet determină culorile reci, în timp ce verdele crud, maro deschis cald și cel puternic de pământ reprezintă gama caldă.

Vitalitate şi produse locale

Tendinţa local şi vital, o altă temă propusă, vizează tonurile  puternice și prezintă forme grafice, precum și motive individuale. Porţelanul deschis, bejul bogat si negrul se gasesc în gama neutră, în gama rece fiind nuanțele lăptoase de verde și lime care pot fi combinate cu un albastru azuriu puternic.

Ocru, roșu urban și roșu puternic caracterizează gama de culori calde. Motivele ilustrate și modelele grafice domină suprafețele materialelor. Valurile în mișcare, motivele cu puncte și desenele cu contrast ridicat transmit o expresie pozitivă și spectaculoasă.

Obiectele tradiționale, decorațiunile de Crăciun pictate manual și articolele de papetărie sunt puse în scenă cu modele folclorice. Un look colorat pare a fi partenerul fidel al crizei, pentru că ceea ce este acum din ce în ce mai solicitat sunt culorile tradiționale de Crăciun și mai ales lumânările în toate variantele.

Foto: Messe Frankfurt