Una dintre cele mai importante tendinţe în locuire este nevoia de a sta în aer liber, locuinţa să aibă dacă nu o grădină, măcar un loc de retragere în natură, cum ar fi balconul sau terasa. În timpul pandemiei când oamenii au fost obligaţi să stea în interiorul caselor a crescut şi mai mult această nevoie a caselor cu grădină. Pe de altă parte, legat de această tendinţă, se simte din ce în ce mai acut nevoia de amenajare a grădinii iar tendinţele arată că multe din funcţiunile casei, cum ar fi livingul, diningul, bucătăria sau chiar baia să fie mutate în grădină pe timpul sezonului cald.
În urmă cu mai multe decenii, când aglomerările urbane erau mai mici ca şi preţul terenurilor şi, în consecinţă posibilităţi mai mari de case cu grădini mai spaţioase, acestea erau dotate cu un foişor, ceea ce se întâmplă şi acum dar cu precădere în zonele rurale.
Avantajul foişorului este da de faptul că aici se poate petrece timpul sau chiar lua masa în aer liber având protecţia în faţa unei intemperii neaşteptate cum se poate deseori întâmpla pe timpul verii.
De la foişorul rustic la cel modern
Foişorul clasic era o construcţie din lemn , fără pereţi exteriori, cu bănci şi cu acoperiş înclinat plasată în grădină. În funcţie de mărimea sa şi de disponibilitatea proprietarilor, la interior se puteau întâlni o masă, un cuptor şi un sisten de iluminat iar stilul era 100% rustic.
Legat de tendinţa amintită de mutare a diverselor funcţiuni afară pe timpul sezonului cald, foişorul poate deveni o soluţie perfectă. În plus amenajarea sa poate căpăta valenţe speciale.
Grădină cu foişor – oază de verdeaţă şi linişte
Proprietarii casei cu un generos teren exterior de 600 de metri pătraţi au dorit să facă din acesta o grădină amenajată astfel încât să fie o adevărată oază de verdeaţă şi linişte. Ca şi construcţie exterioară pe teren se afla şi un foişor.
Ca să se ajungă la un loc de relaxare deplină, proprietarii erau conştienţi de necesitatea unui mobilier modern foarte confortabil şi soluţii de amenajare cu estetică înaltă. De aceea au apelat la designerul Corina Săftescu, binecunoscută pentru numeroasele proiecte de succes având această temă. Designerul a propus în afară de amenajarea grădinii şi pe cea a foişorului, al cărui interior să prezinte o estetică ridicată iar în acelaşi timp să fie confortabil şi funcţional. Proprietarii au fost extrem de mulţumiţi de propunerea făcută.
Un deck de lemn a fost ridicat cu 50 de cm pentru a uni zona de grădină a foişorului cu treptele de lângă casă. Zona foişorului devine mult mai accesibilă iar acesta apare astfel o anexă a casei dar plasat în mijlocul naturii. Interiorul este alb, inclusiv tavanul din lemn, lemnul natur, cum sunt grinzile de pe tavan fiind în contrast. O canapea pentru a admira natura oferă spaţiului valenţe de living. Spaţiul a fost conceput de designer cu două zone de dininig şi pult de gătit pentru exterior.
În ceea ce priveşte grădina, aceasta a fost amenajată cu o suprafaţă importantă de peluză precu şi cu trandafiri pitici, leandri şi lavandă pentru o înflorire abundentă pe tot parcursul anului.
Nu lipseşte glicina care înfloreşte primăvara. Un balansoar pentru relaxare în mijlocul arbuştilor şi al ghivecelor cu flori întăreşte sentimentul de oază de linişte şi verdeaţă, exact ceea ce şi-au dorit proprietarii.
Foto: Sorin Săftescu