Dacă în Franța, Anglia sau Germania sunt multe castele datând din perioada medievală, în Italia se regăsesc multe palate. În bogatele orașe precum Florența sau Veneția se regăsesc zeci de astfel de palate. Sunt construite tot din piatră, au săli foarte mari și sunt decorate din abundență cu opere de artă – tablouri și statui. La vizitarea acestora, accentul este pus în prim plan pe aceste opere de artă, precum și pe mobilier și finisaje. Deși în incinta lor se regăsesc săli de baie și bucătării, acestea sunt mult mai puțin puse în traseele de vizitare. Având accent pe funcționalitate și existând în plus și problema apei curente, decorul și ambianța nu era în concordanță cu cele ale palatului.
Cada face baia și în cazul celor din palate
Dacă inițial băile din palate erau caracterizate prin simplitate, în multe cazuri acestea au fost reamenajate odată cu renovările la care a fost supusă clădirea. Trecerea timpului a adus în mule cazuri și schimbarea proprietarului care a dorit modificări, adăugiri și îmbunătățiri. Nu putem omite și faptul că trecerea în alte epoci a însemnat și o modficare a stilului de viață precum și a modei. Este de exemplu cazul Palatului Pitti din Florența, care a fost modificat în perioada renascentistă precum și după aceasta.
Căzile de baie confecționate din piatră sau alte materiale asemănătoare erau de dimensiuni mari și înalte, monumentale, fiind poziționate deobicei central în încăpere. Aceasta era și ea de dimensiuni mari dar fără a avea un aer monumental. Dacă tablourile lipsesc cu desăvârșire, evident din cauza umezelii sau al pericolului prezentat de apă, surprinde totuși absența statuilor, aceasta confirmând caracerul utiliar al sălii de baie, fără atribute de relaxare, cum ar fi putut fi în cazul unei influențe otomane sau o moștenire din partea băilor romane.
Renovarea palatului în timpuri mai apropiate de cele moderne a adus schimbări majore și în stilul de viață și deci designul băii. Apar acum și ornamente, mobilier, cada devine mai suplă, accesoriile rimează cu decorul de palat și, nu în ultimul rând, apar statui. Ambianța devine mult mai relaxantă iar baia devine și ea un loc de vizitat.
Foto: Ion Diamandi
You may also like
-
Deși sunt sute de case vechi în ruină, primarul sectorului 1 a taxat doar 13
-
Care sunt tendințele și cum arată piața americană de artă contemporană
-
Villa San Michele, o arhitectură de vis la Marea Mediterană plină de opere de artă antice
-
Arhitectul muzician Costin Petrescu Petry și-a lansat a doua carte
-
Crăciunul 2024 și decorarea clădirilor