Proprietarii, un cuplu tânăr, fără copii, se aflau la primul lor apartament împreună. Înainte au locuit în chirie, într-o garsonieră. Lipsa spațiului și-a spus cuvântul și au luat decizia să achziţioneze un apartament doar pentru ei pe care să îl amenajeze exact cum își doreau. Sunt pasionați de călătorii și au o colecție de tablouri și obiecte din diferite părți ale lumii.
Povestea casei
Apartamentul de 90 mp se afla în ansamblul Aviației Park, în zona Aurel Vlaicu. Au cumpărat apartamentul în anul 2019, iar finalizarea construcției a fost la începutul anului 2020.
Blocul era nou, la interior cu pereții la alb. Apartamentul era împărțit în 3 camere: un living open-space cu bucătărie și zonă de dining, dormitorul matrimonial, biroul sau dormitorul de oaspeți și două băi. O parte din finisaje erau deja montate, precum parchetul, ușile și plăcile ceramice de la baia cea mică. Un punct slab era bucătăria, separată complet de restul spațiului. Pe de altă parte, zona matrimonială era separată față de restul casei, dulapurile de depozitare erau destul de ofertante, iar accesul la grupul sanitar se făcea direct din dormitor, un lucru foarte bun.
Oricum, tinerii proprietari doreau o amenajare specială, un cămin pentru ei precum și unele retuşuri legate de organizarea spațiului. În această situație au apelat la biroul de arhitectură Jooca Studio, cunoscut pentru realizarea de proiecte de design interior contemporane stilate. Designerii au mers pe stilul preferat al proprietarilor, și anume cel industrial modern, dar au decis să îl mai stilizeze, să-i aducă puțină căldură, o variantă mai stylish, nu atât de dură
Proiectul de amenjare
Prima etapă a fost stabilirea unui plan de compartimentare final. În acest pas, decizia majoră a fost dărâmarea pereților de la bucătărie și formarea open-space-ului. Apoi a urmat alegerea stilului de amenajare, la care propunerile designerilor s-au potrivit în general destul de bine cu ideile proprietarilor.
Desigur, în procesul de amenajare au existat și probleme. Designerii au propus eliminarea placajelor ceramice instalate inițial pe pardoseala bucătăriei. Pentru a uniformiza cât mai mult spațiul, s-a luat hotărârea de a se merge cu parchet și în noua zona de bucătărie. Însă parchetul folosit inițial nu se găsea deloc în magazine. Până la urmă a fost găsită o varianta foarte asemănătoare. Cu ajutorul constructorului s-a reușit montarea parchetului nou în așa fel încât să nu se observe diferența dintre cele două modele.
Stilul amenajării și paleta de culori
S-a pornit de la stilul industrial mai dur, din care au fost extrase elementele care aduceau avantaje. Şi anume, cadrele metalice negre, panourile de plasă, iluminatul cu şine aparente, texturile de beton și lemnul masiv. În același timp, a fost păstrată și nota de eleganţă și s-a decis să se îndulcească puțin acest stil mai dur.
În această idee s-au ales câteva corpuri de iluminat aurii precum și catifea pentru materialele textile. Pentru a păstra aspectul luminos al apartamentului, la pereţi s-a mers pe variațiuni de griuri deschise. A fost evitată încărcarea spațiului cu multe culori
Locuri spectaculoase
“Se pot identifica mai multe colțuri spectaculoase ale acestui apartament. În zona de living, combinația dintre canapeaua de catifea verde smarald, peretele decorativ din spate și aplica aurie este unul dintre punctele forțe ale amenajării. Ar mai fi și dressingul deschis separat de panoul cu sticlă fumurie din dormitorul matrimonial și peretele cu lavoarul din baia matrimonială. Combinația dintre mozaicul hexagonal de marmură neagră și lumina led de tip halou din spatele oglinzii este un alt ansamblu foarte reușit”, spune designer Alexandra Stamate, Co-fondator & CEO la Jooca Studio, care s-a ocupat îndeaproape de acest proiect.
Open-space-ul
În open space a fost păstrată atmosfera iniţială, aerisită și luminoasă. A fost aleasă nuanța verde smarald atât pentru canapea, cât și pentru piesele metro-tiles, folosite ca blacksplash la bucătărie. Restul mobilierului este cuminte. Cu dulapuri din mdf vopsite într-un gri deschis și elemente din lemn masiv precum masa de dining, blatul de la bucătărie și câteva rafturi cu cadre metalice în zona televizorului.
Piesele impunătoare din camera sunt panourile de plasa cu ramă metalică, luminată de o bandă led. Acestea au dublu rol. În zona de bucătărie pentru a masca traseul țevilor și al aerisirii pentru hotă, iar în zona de living devin un element separator, care marchează locul în care se termină zona de dining și începe living-ul.
Dormitorul matrimonial
În dormitorul matrimonial s-a mers pe același stil stylish industrial, dar cu păstrarea unei atmosfere cozy și intime. Pata de culoare este dată de draperiile black–out.
Patul este custom-made iar pentru el a fost aleasă o tapițerie dintr-o stofă foarte fină, într-o culoare de beige-rose. Dulapul de depozitare deschis este gândit ca un dressing walk-in, separat de restul dormitorului prin panoul de sticlă fumurie. Pentru a intensifica efectul creat de acest panou, rafturile deschise au fost luminate cu câteva benzi led aplicate. Acestea se activează printr-un senzor ascuns.
Baia matrimonială
În baia matrimonială finisajele nu erau montate înainte de începerea amenajării, acest fapt permițând implementarea noilor idei. S-a ales placarea peretelui cu lavoarul și cel cu cadă cu două tipuri de mozaic hexagonal din marmură: negru pe peretele cu lavoarul și alb pe peretele cu cadă.
Pentru a scoate în evidență materialul, a fost adăugat iluminatul tip halou din spatele oglinzii. Bateriile sunt un model încastrat, negru. Mobilierul este tratat la fel ca în restul casei. Blatul este din lemn masiv, fronturile sunt cu cadre metalice și plasă iar pe spate oglinda este fumurie.
Biroul
Deoarcece biroul devine și dormitor de oaspeți atunci când este cazul, această funcțiune se caracterizează printr-un stil puțin mai cuminte. Stilul industrial nu este acceptat în totalitate de oricine.
Mobilierul de birou este tot pe lemn cu câteva elemente metalice negre. În schimb, canapeaua a rămas într-o culoare de gri neutru. Pentru dulapul de depozitare fronturile sunt din mdf profilat, într-o nuanță de beige caldă.
Proiectul de design a durat aproximativ o lua și jumătate, maxim două luni. Din cauza că s-a devansat puțin data de finalizare a blocului, echipa de construcții a intrat în șantier la începutul anului 2020. Cei care s-au ocupat au fost Pavi Décor, conduși de Ciprian Florea.
Această etapă a durat în jur de două luni și a constat în demolarea pereților din bucătărie, completarea din hol și bucătărie cu parchet, placarea băii matrimoniale și a bucătăriei cu finisaje, completarea instalației electrice și reparațiile aferente, vopsirea integrală a apartamentului cu vopsea lavabilă și decorativă.
Buget, costuri, achiziții
Bugetul total a fost aproximativ de 35.000 euro, în acesta intrând totul. Partea de construcții, mobilierul custom-made, mobilierul ready to buy, draperiile și decorațiunile. Luat pe capitole, la finisaje, mozaicul de la baie a fost aproximativ 350 lei/mp iar plăcile de pardoseală 150 lei/mp; construcții : 7000 euro; mobilierul custom-made 16.000 euro; mobilierul ready to buy 6000 euro.
Majoritatea produselor au fost cumpărate de la magazine online. Printre acestea : Ioooi, The Home, Norda – scaune, măsuțe de cafea, corpuri de iluminat, etc.
Covoarele sunt de la Rugvista. draperiile și perderelele – Igloo Design; Decorațiunile custom made (tablouri, rame, oglinzi) – Tobi Deco; Mobilierul custom made – Retrodraft; Construcţii : Pavi Décor; Finisaje : Piatra Online/ Delta Studio; Accesorii + decorațiuni : Heartwood.
După cum spun cei de la Jooca Studio, reacțiile proprietarilor au fost pozitive pe tot parcursul proiectului. Începând de la partea de proiectare, adică proiectul 3d cu randări, până la alegerea decorațiunilor de la finalizare. Pentru că au decis să parcurgă împreună proiectul cu echipa de designeri, au luat parte la toate deciziile din șantier iar rezultatul a fost ceea ce și-au dorit.
2 thoughts on “Apartament în stil industrial varianta stylish”
Comments are closed.