Conceptul de Casa activă, definit prin termenii Confort, Energie, Mediu – a fost definit în 2011, de un grup global de lideri vizionari similari, care credeau cu tărie într-o abordare holistică a proiectării clădirilor. De atunci, principiile și specificațiile au fost aplicate la numeroase tipuri de clădiri şi proiecte: rezidențiale unifamiliale și multifamiliale, locuințe sociale, birouri, școli și multe altele.
Clădiri sănătoase pentru oameni și planetă
Proiecte de case active au fost realizate în diferite zone climatice și cuprind construcții noi, precum și modernizări. Primele 30 de proiecte demonstrative au fost monitorizate pe baza rezultatelor și experiențelor, încercate și testate de utilizatorii reali.
Rezultatele și mărturiile au dezvăluit numeroasele efecte pozitive ale aderării la aceste concepte. Au fost realizate case care sunt eficiente și foarte confortabile în toate anotimpurile și pentru generații înregi de utilizatori.
Eticheta Active House a fost lansată în 2016, iar verificatorii au fost instruiți pentru a educa și ghida planificatorii și proiectanții cu ambiția de a crea clădiri sănătoase pentru oameni și planetă.
O casă activă este o clădire care oferă ocupanților un climat interior mai sănătos și confortabil, fără impact negativ asupra climei – măsurat în termeni de energie, consum de apă și utilizarea de materiale durabile. Aceasta este o abordare holistică a proiectării clădirilor care a fost adoptată în industria construcțiilor și în rândul proiectanților.
Principiile Casei active au fost testate, iar specificațiile actuale se bazează pe date reale, nu doar pe estimări. Setarea utilizatorului în centru înseamnă cuantificarea parametrilor care contează cel mai mult pentru utilizatori, cu o amprentă minimă pe planetă.
Soluţii pentru case sănătoase
Dăm ca exemplu proiectul de Casele sănătoase (Healthy Home Townhouses), arhitect: Ketil Skogholt şi manager de proiect arh. Astridur Birna Arnadottir, VELUX A.
Casele au fost proiectate și construite pentru a oferi condiții de viață optime la un preț accesibil. Ca rezultat astăzi, aceste case oferă un design frumos, un mediu interior sănătos și un consum minim de energie. Cererea totală de energie în Healthy Home Townhouses este de 51 kWh / m² pe an pentru încălzire, încălzire cu apă, ventilație, instalații tehnice și electricitate pentru iluminat. Aceasta este cu 63% mai mică decât media casei individuale din Norvegia. Mai mult, toată energia furnizată caselor provine din surse hidroenergetice.
Inovaţii şi sisteme pentru reducerea consumurilor energetice
Sistemele de recuperare şi schimbătoarele de căldură, sobele cu lemne cu emisii reduse, ventilaţia naturală, sistemele de ferestre de acoperiş, jaluzelele şi obloanele automate, acestea sunt principalele soluţii folosite în proiectele de case active.
Inițiativele de economisire a energiei pentru aceste case includ un sistem de recuperare a căldurii, o unitatea de tratare a aerului cu schimbător de căldură rotativ cu eficiență de 80% și ventilatoare cu consum redus de energie de SFP mai mic de 2,5 ce asigură un climat interior foarte bun și reduce costurile de încălzire. Deasemenea, sobe cu lemne certificate ecologice, cu emisii reduse, ca sursă alternativă de încălzire – ventilație naturală – 7,5 m2 de colectoare solare termice instalate pe acoperiș asigură 11 kWh / m² pe an pentru producția de apă caldă, ceea ce corespunde unei fracții solare anuale de aproximativ 55%. Sistemul VELUX INTEGRA® de ferestre de acoperiș, jaluzele și obloane controlate de la distanță permit locatarilor să utilizeze lumina zilei și căldura solară, reducând în același timp necesitatea iluminării electrice.
Screeningul extern (MML) ajută la menținerea spațiului confortabil în zilele calde și însorite. Deasemenea, screeningul intern reduce pierderile de căldură în zilele reci. Ferestrele de pe acoperiș au o valoare U de 1,0 W / (m2K) 3
CLIMA INTERIOARĂ
Healthy Home Townhouses au o soluție de ventilație hibridă. Aceasta asigură o bună calitate a aerului interior pe tot parcursul anului. Aerul proaspăt este furnizat prin ventilație naturală prin intermediul inovaţiilor aplicate la ferestrele
VELUX INTEGRA® pot fi programate pentru a efectua ventilație naturală automată atunci când este necesar şi este acționată cu telecomandă. Ventilația naturală este combinată cu un sistem de ventilație mecanică echilibrat cu recuperare de căldură. Acesta economisește atât energie, cât și bani.
MEDIUL INCONJURATOR
Healthy Home Townhouses sunt proiectate având în vedere sursele locale dar şi impactul global pe care îl produc. Urmărind viziunea conform căreia casa ecologică trebuie adaptată cu ușurință condițiilor locale, proiectul de construcție a caselor sănătoase a fost realizat în colaborare cu constructorii și furnizorii locali.
Analiza LCA a Healthy Home Townhouses a arătat că peste 75% din structura clădirii poate fi reciclată. Toate materialele utilizate în case respectă regulamentul UE REACH privind substanțele chimice. Cadrul de construcție este format din grinzi de molid laminat. Pe partea de sus a izolației, casele sunt îmbrăcate cu un material lemnos din pin pătat. Terasele sunt realizate din pin tratat și molid laminat.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior
-
Una caldă, alta rece în Piaţa Romană
-
Amenajările în stil boem, o tendinţă din ce în ce mai pregnantă
1 thought on “Casa activă este o casă sănătoasă şi pune utilizatorul în centru”
Comments are closed.