Casa viitorului astăzi. Un proiect de casă activă experimentală

Este o casă experimentală construită în municipiul Heeze-Leende (Sterksel) din Olanda. A fost numită astfel deoarece este realizată în conformitate cu viziuni durabile noi. Între acestea se pot enumera Slimbouwen (o regândire a construcţiilor pe baze inteligente, eficiente şi economice), conceptele de Casă activă şi tehnologii de ultimă generaţie.

Multe ferestre de mansardă şi deschideri vitrate largi

Proiectul a fost finalizat la mijlocul anului 2014 și este acum subiect de demonstrație și cercetare. Casele active sunt case sănătoase iar aerul interior şi lumina naturală au un rol esenţial. Astfel, casa prezentată are nu mai puţin de 19 ferestre de acoperiș și deschideri de fațadă deosebit de largi.

Toate ferestrele de pe fațadele est și vest sunt dotate cu un sistem automat de protecție solară. Deschiderile fațadei sudice sunt umbrite în timpul verii prin intermediul unor sisteme tip oblon.

Toate încăperile se bucură de două fațade cu deschideri mari de ferestre, care depășesc 5%. Chiar și băile sunt extrem de luminoase prin ferestrele acoperișului sau benzi de sticlă poziționate înalt.

Sisteme de ventilaţie evoluate

Casa deține un sistem de ventilație natural cu sisteme de alimentare cu aer ascunse. Bioxisdul de carbon, umezeala şi vântul sunt controlate și filtrate. Toate încăperile au un sistem de extracție controlat automat, cu recuperare de căldură.

Din motive de sănătate, nivelul de ventilație este dublu față de nivelul necesar. Răcirea este realizată prin ventilația nocturnă susținută de răcirea podelei (numai în timpul producerii de energie pv). Fiecare cameră are un sistem propriu de control.

O atenție specială a fost acordată, de asemenea, izolării fonice și limitării reverberaţiilor.

Consumul energetic. Dotări  şi inovaţii speciale

Panourile fotovoltaice sunt pe o suprafaţă de  95 de metri pătraţi pe acoperișul orientat spre sud. Acestea produc energie de 15.000 kWh pentru încălzire (în principal în pardoseală) și pentru uz casnic. Rămâne şi un surplus confortabil pentru o mașină electrică.

Șase colectoare solare produc apă caldă menajeră. Încălzirea și răcirea activă (numai în cazul producției fotovoltaice) sunt asigurate de o pompă de căldură cu aer și apă (COP 4.5).

Casa este, de asemenea, supusă cercetării și dezvoltării în ceea ce privește automatizarea, printre altele, în ceea ce privește controlul fluxurilor de energie. Nivelul total de izolație (valoarea U), pentru acoperișuri, fațade și podea de la nivelul solului  este de 0,15 W / m2K. Pereții despărțitori și podelele sunt de 0,4 W / m2K. Ferestrele sunt cu geam triplu, parțial extrem de eficient, cu geam termopan (ambele în jur de 0,8 – 0,9 W / m2K).

Pentru a evita curentul de aer și pentru a reduce consumul de energie, casa este tratată etanș la aer iar ușa suflantei este testată periodic.

Mediu

Prin aplicarea principiilor Slimbouwen, utilizarea materialelor de construcţie a fost redusă cu aproximativ 50% (în afară de parter și fundație pentru care au fost utilizate numai structuri de grele). Regula a fost de a selecta 90% din materialele produse într-un cerc de maxim 200 km, pe baza resurselor europene și să fie proiectate pentru reasamblare și reutilizare după sfârșitul ciclului de folosire.

Apa de ploaie este infiltrată în instalaţie, fiind folosite şi capete de duș economisitoare de apă.

Un radar AH precum şi rezultatele analizelor prezentate de un consilier arată o scădere a consumului energetic. Deasemenea niveluri ale parametrilor care conduc către un confort sporit al locatarilor.

1 thought on “Casa viitorului astăzi. Un proiect de casă activă experimentală

Comments are closed.