Ameninţarea facturilor mari la energie înegurează multe din proiectele de renovare şi locuire. Locuinţele noi de mici dimensiuni au reprezentat o perioadă importantă topul cerinţelor în domeniul imobiliar. Odată cu pandemia însă stilul de viaţă s-a modificat şi tot mai mulţi viitori proprietari au înclinat către apartamente mai mari sau chiar case.
Apartamentele mici
Actuala scumpire a energiei pune din nou pe tapet spaţiile mici. Apartamentele de două camere precum şi garsonierele prezintă avantajul cheltuielilor de întreţinere mici. Cele vechi, construite în timpul comunismului, sunt într-adevăr foarte mici şi deobicei amenajate defectuos. Ele sunt însă ieftine, pot fi achiziţionate uşor de către familiile de tineri prin programul Prima Casă iar multe dintre ele sunt plasate în centrul oraşului. Aceste spaţii pot deveni funcţionale şi chiar plăcute la locuire. Aceasta însă numai dacă amenajarea este realizată conform normelor stilului de viaţă contemporan. Iar aici intervine designerul, deoarece este nevoie de multă experienţă şi înclinare şi abilităţi speciale pentru amenajarea de astfel de spaţii mici.
Designerul Maria Dulhan se bucură de toate aceste lucruri şi demonstrează că astfel de apartamente pot constitui o oportunitate atât pentru investitor cât şi pentru viitorul proprietar
Apartamentul de două camera pe care îl prezentăm nu are nici măcar 40 de metri pătraţi ca suprafaţă. Designerul a folosit în decorarea apartamentului idei clasice utilizate pentru amenajarea spaţiilor mici dar şi unele noi, adevărate inovaţii, care pot reprezenta o excelentă sursă de inspiraţie pentru amenajarea locuinţelor.
“Apartamentul este situat pe Bulevardul Dinicu Golescu, deci în centrul capitalei şi are ca avantaje apropierea de Gara de Nord (cea mai mare din ţară), de staţia de metrou, de un spital (Militar), de o piaţă agroalimentară (Matache), de o şcoală, de una din clădirile Politehnicii şi de multe unităţi comerciale şi clădiri de birouri. Aceste blocuri au fost construite în perioada anilor 1960 – 1965, din punct de vedere structural foarte solide, astfel încât securitatea locuinţei funcţionează foarte bine şi acum”, ne spune Maria Dulhan. “În amenajare, pentru fiecare perete am imaginat o scenografie specială şi am personalizat spaţiul astfel încât să se potrivească personalităţii viitorului proprietar, dar am avut în vedere în special familiile de tineri, chiar şi studenţi, care pot găsi astfel locuinţa ideală”, continuă povestea designerul.
Este aproape incredibil cum un minuscul apartament poate induce o asemenea stare de bine şi în nici un caz de senzaţie de sufocare cum e poate întâmpla în cazul spaţiilor foarte mici.
Fiecare centimetru pătrat a fost gândint şi folosit la maxim, fiind implementate numeroase tendinţe moderne. De exemplu, tendinţa eco şi apropierea de natură sunt realizate prin plasarea în micul hol al intrării a unui rastel care sugerează depozitarea unor butuci de lemn.
Bucătărie separată, renunţare la open space
Este de notat faptul că proiectul de amenajare propus de Maria Dulhan nu a prevăzut desfiinţarea peretelui bucătăriei faţă de salon şi crearea unui open space, cum deseori se procedează în cazul renovării unui apartament vechi. Această abordare ar însemna aprobări, un şantier mare, timp de execuţie suplimentar al amenajării, deranj mare şi, desigur, cheltuieli, deloc neglijabile. După cum se poate vedea în fotografiile descriptive, acest lucru nu a fost necesar, apartamentul arătând foarte unitar cu funcţiunile delimitate.
Totuşi şi în bucătărie, designerul a aplicat soluţii noi. În locul gresiei, considerată ca “sfântă” pentru pardoseala de bucătărie, Maria Dulhan a folosit parchetul laminat de 8 mm, la fel ca în restul casei. “Această suprafaţă se curăţă deasemenea foarte bine cu mopul. Nu acumulează murdărie şi grăsimi cum se întâmplă la îmbinarea plăcilor ceramice şi, în plus, oferă o continuitate a spaţiului”, spune Maria Dulhan.
Deasemenea, s-a preferat o altă soluţie în locul clasicei faianţe. “Astăzi, în bucătării a început să fie preferată în locul faianţei placa de ardezie, placa melaminată termorezistentă de 1,2 cm sau sticla. Toate aceste acoperiri se curăţă mai bine decât faianţa.”, povesteşte Maria Dulhan despre proiectul de amenajare al acestui mic apartament.
Totuşi, designerul a folosit în bucătărie un truc binecunocut în ceea ce proveşte spaţiile mici, şi anume, folosirea unei mese rabatabile. Aeasta deoarece spaţiul dintre blatul de lucru şi perete este destul de îngust.
O scenografie specială prin decorarea pereţilor
“Nu numai că fototapetul a revenit la modă. Dar el are şi capacitatea de a contribui la “mărirea” spaţiului. Aceasta prin faptul că adaugă peretelui (bidimensional) o a treia dimensiune (adâncimea). Pentru dormitor am ales un frumos fototapet având ca temă florile”, ne spune Maria Dulhan povestea amenajării dormitorului apartamentului.
Dar şi în living întâlnim surprize. Aici pe un perete este un fototapet ce sugerează un perete de cărămidă aparentă, deci o trrimitere către stilul industrial şi o soluţie destul de neaşteptată pentru un spaţiu mic.
Trebuie însă să recunoaştem că această imagine aduce multă culoare şi dinamism încăperii.
La fel de surprinzătoare este şi prezenţa bogată a artei, tablouri contemporană de dimesiuni atât mici cât şi mari.
Un avantaj al apartamentelor din timpul socialismului este înălţimea măricică a acestora comparativ cu apartamentele din blocurile noi. Designerul a folosit din plin acest avantaj prin amenajarea pe verticală pentru depozitare. În acest sens, mai multe rafturi se regăsesc pe peretele liber al livingului.