Renovările: poate este necesar să înlocuieşti instalaţia electrică

Toamna este un bun sezon pentru renovări. Suntem cu toţii speriaţi de creşterea tarifelor la utilităţi şi, de aceea, izolarea clădirii este în vizorul multor proprietari. Dacă vă decideţi să faceţi renovări nu uitaţi totuşi de instalaţia electrică!

Sezonul renovărilor

Schimbarea instalaţiei electrice reprezintă o operaţiune urgentă atunci când în apartamente sau case vechi circuitele electrice nu mai sunt deloc sigure. În cazurile fericite, o instalaţie electrică veche poate genera doar un consum mai ridicat sau defectarea aparaturii electrocasnice. Adesea, însă, aceasta poate provoca incendii sau stricarea aparatelor electrice din casă. Din preţul achitat, firmelor specializate care se ocupă de schimbarea instalaţiei electrice, aproape jumătate reprezintă manopera. Asta deoarece este nevoie de un proiect amănunţit şi o muncă migăloasă, care se întinde pe câteva zile bune.

Indiferent că sunt montate cabluri din cupru sau aluminiu, lucrarea implică multă atenţie din partea specialiştilor. Schimbarea cablului se poate face prin împingerea acestuia pe tubulatură, cu ajutorul unui instrument special. Deasemenea, prin lăsarea pe tubulatură a unui conductor de care este legat cablul nou.

Montarea dozelor

O altă operaţiune constă în montarea dozelor, în care se realizează legăturile electrice sau cele de aparat, în care se vor instala prizele şi întrerupătoarele. Costurile prea mari îi pot determina pe mulţi proprietari să realizeze o astfel de lucrare pe etape, începând cu procedurile mai puţin costisitoare, cum este înlocuirea prizelor şi întrerupătoarelor.

O investiţie destul de mare (peste 300 de euro) presupune schimbarea tabloului electric. Pentru înlocuirea completă a instalaţiei electrice, trebuie să scoateţi din buzunar 1.500-2.000 de lei pentru o garsonieră, 2.000-2.500 de lei pentru un apartament cu două camere şi peste 3.500 de lei pentru o locuinţă cu trei sau patru camere. În cazul unei case cu suprafaţa de peste 150 de metri pătraţi, preţul depăşeşte 5000 de lei.

Este necesat un proiect


Înainte de schimbarea instalaţiei electrice, este nevoie de întocmirea unui proiect împreună cu un specialist. Fără acesta, există următoarele riscuri. Între acestea, subdimensionarea instalaţiilor pentru consumatorii ce urmează a fi conectaţi, care duce la incendii/accidente grave. Deasemenea, supradimensionarea, care atrage investiţii inutile. În momentul realizării proiectului, se recomandă să fie precizaţi toţi consumatorii existenţi şi, eventual, să se ia în calcul şi o rezervă. Aceasta deoarece deseori beneficiarul va dori să achiziţioneze la un moment dat şi alte aparate.

Instalaţiile electrice şi riscul la incendii

Pentru evitarea şi prevenirea incendiillor se recomandă o informare serioasă. Deasemenea, apelul la specialişti, în special la arhitecţi, folosirea de materiale adecvate. Oamenii se pot expune la mari riscuri dacă folosesc materiale neconforme pentru construcţii şi renovări. Este vorba în special la cele de reabilitare termică la care se face deseori apel în ultimul timp. Aceste lucrări conduc la creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi deci la facturi mai mici de întreţinere. Dar, în nici un caz, aceste avantaje nu trebuie să aibă ca revers expunerea la accidente şi incendii.

Multe din cauzele incendiilor din ultimul timp se datorează instalaţiilor electrice necorespunzătoare sau a celor vechi. Au fost construite multe case din lemn iar acestea sunt foarte expuse la incendii datorită cauzelor menţionate.

Recomandări

Specialiştii recomandă ca în cazul renovărilor şi al construcţiilor noi să se folosească cele mai calitative soluţii şi produse. Chiar dacă acestea conduc la cheltuieli mai mari. În această privinţă sunt date şi exemple. Între acestea, tehnologiile pentru sistemele de izolare termică imune la incendii precum şi noile cabluri halogen free. Acestea nu emit fum toxic la incendiu, folosite în proiectarea instalaţiilor electrice. Se ştie că un pericol extrem în cazul incendiilor sunt gazele toxice şi fumul care se degajă. Acestea pot provoca moartea înainte de focul propriu-zis. Mantaua din PVC a cablurilor electrice conţine halogenuri care emit fum deosebit de toxic în cazul incendiilor. Deasemenea, specialiştii recomandă verificarea anuală, eliminarea deficienţelor şi eventual înlocuirea instalaţiei electrice vechi dacă este cazul.

“Tot mai multe cazuri de incendii sunt legate de instalaţiile electrice necorespunzătoare şi  aparatele electrocasnice cu putere electrică mare. Cum sunt de exemplu, maşinile de spălat . Acestea au putere electrică mare. La funcţionare, firele electrice se incing. Dacă instalaţia electrică este veche, focul produce scurtcircuite care pot declanşa incendii”, spune arh. Florin Enache, specialist în incendii.