“După îmbrăcăminte, trăirea este astăzi cel mai important mijloc de exprimare. Nu suntem doar ceea ce purtăm, ci și cum trăim, cum locuim în apartamentele moderne. Acest lucru face ca designul de interior să fie un mijloc de comunicare iar fiecare element de decor să fie o declarație” – Markus Majerus, Communication Manager imm cologne
Cum trăim este important pentru noi. Un număr din ce în ce mai mare de oameni iau în considerare modul în care pot trăi și locui mai durabil, unde vor locui, cu cine vor locui, ce spune mobilierul ales despre ei, cum ar trebui să arate apartamentul lor astfel încât să se poată simți acolo ca acasă Expoziţia imm cologne, desfăşurată la începutul anului la Koln oferă cele mai multe răspunsuri la înrebările de mai sus şi este o imagine în oglindă a tendințelor actuale de interior, demonstrând în acelaşi timp inventivitatea designerilor şi producătorilor de mobilă.
La expoziţiile de interior, cum este şi imm, ca nicăieri altundeva, aici devine clar ce nevoi și dorințe apar legate de proiectarea spațiului de locuit. În prezent, designul interior devine din ce în ce mai confortabil, iar tema confortului pare să domine nu numai spațiile de locuit private, ci și zonele de proprietate și ospitalitate.
Ca în modă, pendulul pare să se deplaseze de la „tot mai mult și mai ieftin și mai ieftin” spre o orientare relativă către calitate. În acest proces, se pare că există două direcții principale care diferențiază stilistic și calitativ: în timp ce designul interior continuă să prefere un limbaj mai simplu, cu expresie și materiale naturale, în acelaşi timp, se doreşte ca acesta să fie mai rafinat, original să fie expresiv și să posede farmec clasic.
Da, locuirea devine din ce în ce mai importantă şi ne dăm seama mai mult de acest lucru cu cât am stat în izolare. Acesta este, de asemenea, un factor din ce în ce mai important pentru modul de organizare a vieții, cu concepte precum co-working și co-living, casa de patchwork sau grădina urbană.
O orientare către calitate nu exclude neapărat căutarea de chilipiruri. În timp ce unii consumatori se gândesc mumai la preţ, alţii sunt preocupaţi de viața anterioară a obiectului de mobilier, inclusiv originea materialelor, capacitatea de reciclare şi upciclare, cât de proetenos este cu mediul înconjurător, climatul și standardele sociale. Toți sunt de acord că vrem să trăim mai bine: mai confortabil, mai elegant, folosind spațiul mai eficient, mai colorat, mai inteligent și mai durabil. Acestea sunt şi cele mai importante tendinţe privind designul de interior, locuirea şi stilul de viaţă, rezultate în urma desfăşurării târgului imm cologne.
Trăire mai naturală
Un număr tot mai mare de oameni încearcă serios să-și schimbe comportamentul consumatorilor pentru a iniția o tendință de schimbare către o societate durabilă. Deciziile acestora în ceea ce privește mobilitatea, telefonul mobil sau nutriția, la fel ca și pentru mobilă, sunt din ce în ce mai mult evaluate sub aspectul neutralității climatice.
Povestea din spatele produsului devine astfel tot mai importantă. Acest lucru înseamnă că materialele naturale și lemnul solid sunt preferate în interioare, nu numai din motive estetice, dar și din punctul de vedere al considerațiilor ecologice. Folosirea obiectelor decorative, cum ar fi plantele şi florile, țesăturile netratate, materialele naturale, obiectele realizate manual și serele interioare devin elemente de mobilier importante pentru amenajarea locuinței și sunt de asemenea privite ca declarații. Mobilierul de înaltă calitate este de asemenea o promisiune de sustenabilitate.
Lemnul și materialele naturale, dar și cele ușoare și reciclabile sunt folosite peste tot unde sunt funcționale. Bambusul este deseori folosit ca o alternativă la lemn, la fel ca şi hârtia întărită din plastic sau ca și o țesătură de tapițerie asemănătoare cu pielea. Răchita din ratan, salcie sau bambus aduce o senzație de grădină în casă. Dorul de trai natural menține vie tendința spre designul scandinav . Acesta este deseori asociat cu un stil de viață aproape natural, necomplicat și original, rustic, exprimat prin designul tradițional simplu, cultivat mult timp în secolul XX.
Viață mai verde
Ne dorim tot mai mult să fim aproape de natură. Tendinţa se manifestă şi în cazul construcţiilor rezidenţiale: nu se mai construiesc apartamente noi fără balcoane iar apartamentele și casele cu acces la grădini sau terase au o cerere mare, în special în zonele urbane. Atenţie deci, dezvoltatorii imobiliari de la noi. Dar şi autorităţile care recomandă închiderea balcoanelor pentru o izolare mai bună. Nu ar trebui să trecem uşor peste acest lucru. Iarăşi suntem decalaţi faţă de tendinţele vremii din cauza lipsei de cultură şi informaţie a celor care iau decizii. În privinţa balcoanelor la noi este chiar o situaţie jenantă. Dacă în vremea comunismului cei care îşi închideau balcoanele erau ameninţaţi că li se vor demola construcţiile sau erau amendaţi, acum, la aceleaşi imobile le este recomandată închiderea (deşi clădirea a fost iniţial astfel proiectată), de multe ori lucrările fiind suportate chiar de stat!
Aceste puncte de contact cu natura devin acum o parte integrantă a caselor noastre. Terasele care ocupă în acest moment rolul unui al doilea living, mai ales că sunt disponibile numeroase soluţii de mobilier uşor in-out, rezistent la intemperii, care se poate folosi atât la exterior cât şi la interior..
În cazul culorilor în aer liber, culoarea gri pare să-și fi trecut veacul. Albul s-a poziționat acum ca şi culoare de bază pentru mobilierul de exterior.
Piesele de mobilier care se potrivesc acestei tendințe în unele cazuri seamănă cu cea a vieții mai naturale: mobilierul din bambus și din răchită este foarte popular, dar şi fotoliile din răchită din materiale de înaltă tehnologie reprezintă de asemenea o bună soluţie.
La rândul lor, plantele se găsesc ca accesorii nu numai în ghivece, ci și pe tapet iar verdele poate fi găsit în toate nuanțele.
Trai mai inteligent
Există o aplicație pentru creșterea ierburilor? Plantele se pot hrăni cu ajutorul calculatoarelor pentru a îmbunătăți calitatea aerului? Are impact clima asupra serviciilor din construcții. Aplicațiile inteligente devin din ce în ce mai diverse, mai fiabile și ușor de utilizat și pot fi adaptate tot mai precis la nevoile specifice ale rezidenților. Un sistem inteligent de control poate opri luminile și mașina de cafea când ieșiți din casă, de exemplu. Drept urmare, tehnologiile inteligente joacă tot mai mult un rol cheie în arhitectură.
Fie că este optimizat controlul computerizat al calității aerului din interior, funcționarea inovatoare a toaletelor şi instalaţiilor de baie sau reglarea anticipată a temperaturii camerei, tehnologiile inteligente sunt din ce în ce mai integrată în modul în care trăim. Deasemenea, aceste tehnologii încep să fie integrate şi în accesorii şi piese de mobilier. Iată şi câteva exemple care au fost prezentate la expoziţia imm cologne.
Mese de noapte cu stații de încărcare a telefonului mobil fără fir; dulapuri cu oglinzi cu funcție multimedia; dulapuri care asigură iluminatul; mese care se adaptează la cantitatea noastră ideală de mișcare; canapele care memorează poziția de ședere preferată individuală; lămpile care servesc ca difuzoare Bluetooth; lumini care ne ajută să adormim mai uşor; paturi care ne atenţionează cu blândețe când sforăim, etc.
Un trai mai eficient
Creșterea cererii pentru locuințe de dimensiuni mai mici, cu cheltuieli de întreţinere mai mici va continua să conducă la cererea de mobilă care economisește spațiul. Renunțarea la consum și limitarea la lucrurile esențiale din viață sunt strategii pentru crearea de ordine în casă. Tot mai mulți oameni consideră că această abordare este extrem de benefică. Prin urmare, calitatea în favoarea cantităţii poate fi o filozofie perfectă pentru mobilarea locuinței pentru mai multe persoane, mai ales că este, de asemenea, în concordanță cu dorința de a trăi natural.
O tendință de mai multă vreme a fost reprezentată de canapele și fotolii mici și compacte, cu un design adesea orientat spre tipologii clasice. Și mai căutat în viitor va fi mobilierul și piesele individuale compacte, care pot fi adaptate la dimensiunile unor camere diferite.
Locuind mai confortabil. Cum este mobilierul
Scaunele compacte, canapelele cu două locuri, mesele de consolă şi rafturile pentru pereţi nu numai că asigură un sentiment de ordine în viața de zi cu zi, dar sunt astăzi un element integrant al designului interior. Pentru canapele, tendința este spre o platformă ridicată de pe podea, care ridică pernele la un nivel superior, precum și spre individualizare și reglare.
În afara dulapurilor încorporate, se solicită articole de mobilier individuale. Se consideră că dulapurile din sufragerie îngrădesc prea mult sentimentul de libertate iar mix & match este mai potrivit. Iată şi câteva exemple de mobilier funcţional.
Mese care funcționează ca loc de muncă dar și ca zonă de luat masa, canapele independente, dulapuri care servesc ca spațiu de depozitare dar şi ca elemente de perete, partiții de cameră care permit funcții pe ambele părți, cum este integrarea monitorului pivotant care poate fi folosit din ambele părți, etc.
O utilizare tot mai mare o au hamacele, care asigură şi un confort special. Locul preferat pentru acestea se găsește nu numai în grădină, pe terasă sau balcon, ci şi la interior.
Să trăiești fără limite. Cum arată apartamentele moderne
Cerințele de viață se schimbă în prezent destul de rapid. Multe solicitări sunt în prezent şi pentru apartamentele moderne, cu arhitectură mai complexă, fluiditate între spaţii şi sentiment de loft. O încăpere de dimensiuni generoase asigură o libertate mai mare la alegerea mobilierului iar ea va fi completată cu una sau două camere de lucru sau dormitoare, după cum este necesar.
Fluiditatea dintre încăperi în apartamentele moderne conduce la necesitatea amenajării cu mobilier multifuncțional care să marcheze spațiile de locuit sau să le delimiteze. Se foloseşte în continuare open-space living şi bucătărie, baia rămâne însă separată dar puțin mai mare. Asta spre deosebire de tendinţa la case şi apartamentele mari sofisticate, unde a început să se practice integrarea băii în living.
În loc de camere separate, apartamentele moderne prezintă o structură spațială deschisă, în timp ce apartamentele compartimentate din clădirile vechi sunt „aerisite” prin eliminarea unor pereţi. Balcoanele şi terasele mari precum şi mansardele remodelate deschid spații luminoase, iar fronturile cu ferestre cu dimensiuni generoase extind optic spațiul spre exterior.
O viaţă colorată
Printre tendințele culorilor în designul interior din apartamentele moderne, maroul are, cu siguranță cel mai puternic impact, deoarece poate fi utilizat atât în mod neutru, cât și în mod avangardist. În general, nuanțele de maro sunt responsabile pentru o ambianţă cosi și, prin urmare, sunt foarte populare în prezent. În acelaşi timp, lucrurile sunt foarte armonioase în intervalul de la gri, la nuanţa taupe şi până la stejar moor. Se mai practică şi combinaţia îndrăzneaţă de portocaliu şi turcoaz.
Însă indiferent dacă este verde, roz, violet sau maro, culoarea aduce strălucire în apartament. Nuanțele închise de lemn, care amintesc de Art Deco sau de modernitatea daneză, cu aur, aramă sau alte accente metalice precum şi covoarele somptuoase sunt pentru interioarele de lux.Tendința generală de design interior este spre culori închise, de la verdele închis și albastru (culoarea anului) până la negru. În acelaşi timp, stilul interior minimalist rămâne fidel nuanțelor mai deschise și mai naturale. Avangardiştii se angajează în tradiția Bauhaus cu culori primare combinate cu o culoare albă de bază. Cu toate acestea, scena interioară în ansamblu devine tot mai colorată prin utilizarea intensivă a schemelor de culori. Monocromismul este abandonat din ce în ce mai mult în favoarea combinaţiilor de culori.
Un stil decorativ
Filmele alb-negru sunt retro, totuşi astăzi nu mai putem concepe filmele altfel decât color, aşa cum arată şi viaţa reală. Fiecare obiect și fiecare element de mobilier este în acelaşi timp un element decorativ. Acesta este motivul pentru care produsele individuale sunt preferate în comparaţie cu designul interior omogen cu mobilierul unei colecții. Luminile se adaptează oricărui stil de mobilier și sunt din ce în ce mai utilizate ca punct optic al spațiului. Luminile de design sunt acum ceea ce masa pliabilă pe role a fost în anii ’70.
Atât oglinzile, cât și imaginile sunt astăzi ușor de utilizat ca elemente de design. Clasicul în acest caz este oglinda circulară în toate versiunile care asigură şi mărirea spaţiului. Plăcileceramice sau de piatră transformă pardoselile obişnuite în cele mai frumoase evidențieri în baie, bucătărie sau în zona de intrare. Pentru pereți se foloseşte tapetul cu modele de format mic și mare care transformă o cameră într-o adevărată operă de artă. Pe podea, covoarele cu modele geometrice, elemente florale sau fantezii grafice, precum şi cele de inspiraţie orientală oferă accente speciale. Formele ovale sunt deosebit de pronunțate și, printre obiectele de mobilier, panoul lateral este de departe cel mai decorativ, nu numai ca suprafață de prezentare ci și ca tip.
La modă sunt şi canapelele şi fotoliile cu braţele şi spătarul inspirate ca formă de baloanele cu aer cald inventate de fraţii Montgolfiere şi lansate de Marcel Wanders în colecţia Globe Trotter realizată pentru Roche Baubois. În acelaşi timp, pentru corpuri de iluminat, multe solicitări sunt pentru cele de tip friture care asigură un iluminat eficient precum şi o estetică specială.
Foto: Messe Koeln, de la imm cologne 2020
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
3 thoughts on “8 tendinţe în designul de interior pentru apartamentele moderne”
Comments are closed.