Câmpurile electrice, factori nocivi pentru casele noastre

Importanţa pe care o acordăm locuinţei – amplasamentul, materialele de construire şi finisare, dotările tehnologice, modul de exploatare a aparaturii electrocasnice, sistemele de comunicaţie – ar trebui să includă repere de selectare complexe. De multe ori pot apărea pericole. În prezent, beneficiind de o serie de cunoştinţe şi modalităţi de determinare de factori nocivi, aceste aspecte legate de domeniul locuinţei şi sănătatea beneficiarilor sunt amplu dezbătute. Este necesară identificarea problemelor dar şi furnizarea de recomandări şi remedii din partea specialiştilor.

Care este problema? Există pericole în casele noastre cauzate de însăşi elementele din ambientul nostru?

Modernizarea în forţă ce caracterizează ultimii ani imprimă vieţii cotidiene binecunoscutele avantaje de confort. Aceasta prezintă ca revers şi efecte mai puţin benefice datorate unor factori nocivi care ar trebui cunoscuţi.

Pericole cauzate de elementele din ambient

Conform studiilor de specialitate, omul modern trăieşte într-un mediu îmbibat de electromagnetism. Acesta depăşeşte uneori limitele admisibile. Astfel poate constitui cauza unor afecţiuni fizice grave. Între acestea, cele cardiace şi psihice (depresii, oboseală cronică), dar şi dureri de cap, dereglarea ciclurilor orgasanismului etc. S-a constatat că sub influenţa câmpurilor electromagnetice în exces se perturbă şi diminuează secreţia anumitor hormoni (spre exemplu: melatonina – responsabilă de reacţiile biochimice din organism, reglarea ceasului biologic intern şi a sistemului de imunitate celulară). Această cauzalitate datorată unor factori nocivi nu este surprinzătoare. Se explică prin faptul că în organismul uman – veritabilă uzină vie – celulele realizează schimbul de informaţii şi, respectiv, reacţiile biochimice prin procese ce implică electricitate. În consecinţă, acestea sunt dereglate de interferarea masivă cu radiaţiile electromagnetice din mediul extern.

Surse de nocivitate

În jurul oricărui aparat prin care trece curent electric se produce un fel de câmp poluant. Acesta poate induce efecte de natură biologică sau chimică asupra viului din preajmă.

Câmpul electromagnetic invizibil, variabil în timp şi spaţiu, rezultă din combinarea câmpului electric cu cel magnetic şi se propagă sub formă de unde transversale cu viteză extrem de mare.

Deşi limita de sensibilitate variază de la o persoană la alta, este un fapt evident că majorităţii organismelor, inclusiv animalelor şi plantelor, le este perturbată evoluţia în preajma liniilor de înaltă tensiune şi a sistemelor de emisie – recepţie ale radarelor. În timp ce câmpurile electromagnetice continue au un efect tolerabil, câmpurile alternative (în special cele create de aparate sub tensiune mare) provoacă perturbări resimţite. Este vorba tocmai de aparatele electrocasnice atât de indispensabile vieţii moderne.

Atenţie la folosirea aparatelor electrocasnice şi a telefoanelor mobile

De la telefoanele mobile şi până la banalul radio-deşteptător, toate aparatele consumatoare de multă electricitate sunt considerate potenţiali factori nocivi de agresiune electromagnetică. La birou avem „de-a face” cu fotocopiatorul, PC-ul şi tuburile cu halogen. Acestea sunt considerate în ordine cele mai nocive, iar acasă „ne întâlnim” cu toate ajutoarele noastre electrocasnice. Dacă maşina de spălat rufe şi cea de spălat vase sunt tehnologic bine izolate, iar efectul cuptorului cu microunde este absent la o distanţă de aproximativ 180 cm, cuptorul electric este mai puţin blând. Deşi câmpul de poluare electromagnetică este prezent pe o arie de circa 90 cm, la nivelul mâinilor persoanei care găteşte undele magnetice ating un nivel ce depăşeşte cu mult efectul unei linii de înaltă tensiune. Fierul de călcat, prăjitorul de pâine şi frigiderul sunt considerate cele mai inofensive

Posibile precauţii, schimbări în lifestyle

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat asupra efectelor produse de intensificarea undelor electromagnetice datorate tehnologiilor moderne. Din fericire, energiile patogene pot fi evitate şi controlate printr-o serie de măsuri şi noi obişnuinţe ale locuirii. Primordial este selecţia amplasamentului casei, neacceptându-se cel din proximitatea imediată a liniilor de înaltă tensiune. Acesta afectează în special organismele cu imunitate scăzută, cum sunt copiii, animalele şi plantele.

În anumite ţări este stipulată prin lege construirea clădirilor la o distanţă de câteva zeci de metri distanţă de liniile de înaltă tensiune sau de alte zone unde câmpul magnetic generat de liniile electrice depăşeşte pragul de 2 mG.

Construcţia şi amenajarea casei

Alte măsuri prin care ne putem proteja de efectele electromagnetice perturbatoare constau în mod esenţial în realizarea unei împământări corecte a instalaţiei electrice. Deasemenea în remedierea imediată a defecţiunilor şi în asigurarea unui sistem de alimentare electrică prin cabluri bine izolate. Circuitele generează câmpuri electrice chiar dacă aparatele nu sunt în funcţiune; sistemul rămâne sub tensiune, cu una dintre cel două faze active. În consecinţă, este recomandată folosirea întrerupătoarelor automate instalate la nivelul tabloului electric. Pe cât posibil, în special în dormitor, putem opta pentru corpuri de iluminat cu întrerupător bipolar sau pentru instalarea de 12 volţi în loc de 220.

Undele magnetice emise de folosirea îndelungată a televizorului sau combinelor audio sunt nocive şi traversează inclusiv pereţii despărţitori ai încăperilor. De aceea, în special pe timpul somnului, este important ca liniile audio-video să fie închise şi debranşate de la curent.

Transformatoarele, chiar şi cele mai mici, generează câmpuri magnetice puternice. Pentru aceasta lămpile cu halogen nu trebuie plasate în apropierea patului sau a zonelor în care petrecem cel mai mult timp.

Ceasul deşteptător şi prizele

În funcţie de puterea radiaţiilor, trebuie păstrată o anumită distanţă de protecţie. Spre exemplu, faţă de ceasul deşteptător al radioului alimentat la priză trebuie să păstrăm o distanţă de aproximativ 50-75 cm.

O altă măsură de precauţie vizează prizele, indicându-se aceeaşi marjă de distanţă, în special în cazul copiilor. Persoanele cu afecţiuni tumorale sau coronariene pot lua în considerare aceste aspecte. Acestea trebuie să evite anumite aparate, printre care pernele electrice şi telefoanele mobile, în special. Pentru acest ultim accesoriu utilitar, devenit aproape indispensabil, specialiştii recomandă alternarea ascultării, mutând aparatul de la o ureche la alta, folosirea hands free-ului şi evitarea purtării îndelungate a aparatului ataşat la gât, în talie sau lăsat lângă cap în timpul somnului. De asemenea, este bine să limitaţi covorbirea la maxim 10 minute şi, în special, pe cele efectuate cu semnal redus, în incinte metalice sau în automobile. În concluzie, metoda cea mai simplă constă în distanţarea fizică faţă de obiectele prin care circulă curent electric, corespunzătoare gradului de influenţare.

Antenele. Periculoase sau nu?

Răspândite mult în utimul timp datorită celor de tip 3, 4 şi 5G  care asigură reţelele de telefonie mobilă, antenele prezintă şi ele un risc, deşi tema acestuia este extrem de controversată. Nu mai este însă un secret faptul că undele radio sunt cancerigene. Depinde însă foarte mult de puterea antenei şi de lungimea de undă. Antenele radio de lungime lungă  sunt de putere foarte mare şi de aceea periculoase. Însă astăzi se folosesc cu precădere cele de lungimi medii, scurte şi ultrascurte având o putere mică (2-3 kW).

Normativele pentru amplasarea antenelor sunt reglementate însă strict de mai multe entităţi de stat şi internaţionale. Între acestea: Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Inspectoratul de Stat pentru Radio, Agenţia Naţională de Comunicare (ANCOM), etc. De exemplu, în cazul antenelor radio de putere foarte mare, zona este încercuită cu gard, fiind interzisă aici orice construcţie. În cazul antenelor mari care se instalează pe blocuri, deseori locatarii acestor clădiri sunt protejaţi prin obligarea proprietarilor antenei de a monta o placă de plumb pe acoperiş împiedicând astfel pătrunderea undelor la interior. Dar şi în această situaţie, undele  pot fi nocive pentru cei care trăiesc în blocurile şi casele din apropiere.

Antene pe imobile în centrul Bucureştiului

Antenele 5G şi virusul COVID-19

Există o controversă în cazul antenelor 5G, în curs de instalare. Mai multe antene 5G din Marea Britanie au fost incendiate. Aceasta după ce a apărut şi informaţia conform căreia tehnologia 5G ar răspândi virusul COVID-19. Diferența principală față de rețelele existente constă în utilizarea antenelor inteligente MIMO (în limba franceză: Intrări Multiple Ieșiri Multiple). Fiecare dintre acestea este constituită dintr-un număr mare de antene miniaturizate. Acestea permit realizarea unui trafic și a unei capacități de transmisie inaccesibile astăzi în 4G.

Primele utilizări ale reţelelor 5G se efectuează, în principal, pe banda de frecvență 3,5 GHz. Aceasta este o bandă apropriată de rețelele mobile actuale (3G/4G și Wi-Fi) din punct de vedere al acoperirii. Totuşi mai mare. Pentru a obține un trafic mai important, 5G va utiliza frecvențe mai ridicate, de 26 GHz.

Oficial se spune că 5G respectă directivele internaționale ale ICNIRP (Comisia Internațională pentru Protecția Undelor Radio Neionizante) și ale IEEE (Institutul Inginerilor Electrici și Electroniști), recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății. Tot aşa se declară că frecvențele utilizate de 5G fac parte din undele radio cărora le-au fost consacrate mii de studii timp de mai mult de 20 de ani.

Astfel, autoritățile sanitare naționale și internaționale au conchis că nu există un risc dovedit pentru sănătate mai ridicat decât pragurile definite de directivele internaționale. Dar mulţi experţi susţin contrariul. Oricum ar fi, este bine să ne luăm toate precauțiile și să facem toate demersurile pentru a ne asigura că limităm pericolele la care ne expunem.

Câmpul magnetic şi electric al Pământului

Există un câmp electric şi un câmp magnetic al Pământului. Acestea se manifestă asupra oamenilor (fizic şi psihic) foarte diferit in funcţie de depărtarea sau apropierea de poli dar şi de alte condiţii geografice. La interiorul clădirilor aceste câmpuri se manifestă deasemenea diferit în funcţie de mulţi parametri. Între aceştia se numără: materialele folosite în construcţie, mărimea încăperii, forma acesteia, dispunerea ei  faţă de punctele cardinale, dispunere mobilierului, etc. Influenţele sunt măsurabile şi cercetări se fac pe această temă, inclusiv în ţara noastră. Există şi echipe specializate care propun remedii. 

Remedii pentru construirea şi amenajarea caselor. Chituri de materiale

Câmpurile se manifestă diferit pentru fiecare casă şi fiecare funcţiune în parte. Pentru ca locuinţa să fie sănătoasă (să ofere un mediu sănătos locatarilor) este necesară efectuarea măsurătorile respective. Acestea nu pot fi făcute decât de către specialişti pentru astfel de probleme pentru a se găsi soluţiile particulare pentru fiecare caz în parte.

Amenajare dormitor. Foto: Gavia Concept

Funcţiunea cea mai vizată pentru astfel de măsurători este cea în care ne petrecem cel mai mult timp, dormitorul. Iată şi o recomandare în acest sens venită din partea specialiştilor. Amenajaţi astfel dormitorul şi orientaţi astfel patul încât să dormiţi cu capul spre nord.

Din fericire există remedii, şi anume chituri de anumite materiale. Acestea se inserează în fundaţie, tencuieli, zugrăveli interioare în funcţie de rezultatul măsurătorilor. Cel mai folosit material în acest sens este zeolitul.

Alte posibile pericole

Din păcate mai sunt şi alte pericole. Între acestea se pot enumera: emisiile de radon din sol, calitatea apelor subterane, folosirea materialelor de construcţie cu emisii radioactive. Atenţie la plăcile ceramice produse în Ucraina din pământuri provenind din apropierea de Cernobâl. Deasemenea cele din China din zone unde s-au efectuat experienţe nucleare. Alte pericole por proveni de la încălzirea electrică prin pardoseală. Aceasta mai ales dacă există copii mici sau dacă se stă mai mult de 3 h/zi în încăperile astfel încălzite. Şi încălzirea prin radiaţii de înaltă temperatură cu corpuri amplasate deasupra capului poate fi periculoasă. Dacă radiaţiile sunt mai mari de 12,8 W/mp, pentru o temperatură interioară de 20˚C, iar corpul radiant se găseşte la o înălţime sub 3 m faţă de nivelul capului, şi altele.

Foto: Tondach, Ion Diamandi