Fără îndoială, Bulevardul Dacia, în special partae dintre intersecţia cu Calea Dorobanţilor şi Piaţa Gemeni este una dintre cele mi frumoase artere.
Aici întâlnim vile monumentale deosebite dar şi blocuri moderniste în stil Art Deco, Regimul de înălţime este mai îmalt. Dacia nu este o arteră comercială, deşi întâlnim şi aici showroomul La Maison, tot într-o vilă modernă care prezintă şi un exemplu elocvent privind potenţialul de decorare al apartamentelor din acest loc.
Este deci o zonă în primul rând rezidenţilă, dar unele vile impozante sunt sediul unor puternice firme.
Deosebim şi sedii de ambasade (Belgia), precum şi institude (Institutul Francez). Nu numai arhitectura exterioară este deosebită dar şi apartamentele sunt superspaţioase, elegante şi cu tavanul foarte înalt, ceea ce le oferă un confort sporit.
În acelaşi timp, blocurile moderniste sunt foarte decorate, bineînţeles cu decoraţii mai moderne. Imobilele sunt edificate la începutul anilor ’30 astfel arhitectura clasică se împleteşte cu cea modernistă. Sunt trei imobile, blocuri moderniste în stil Art Deco, proiectate de arh. Jean Monda, care în această ăerioadă a fost deosebit de prolific.
Imobil de apartamente pe Bulevardul Dacia, arh. Jean Monda
Ansamblul de trei clădiri de pe Bulevardul Dacia, la unărul 61, a fost construit în anul 1930 de către Emil Prager, fiind inclus pe lista monumentelor istorice. Art Deco-ul elegant, dar nu extravagant, al ansamblului se face simţit atât în liniile ample (bovindouri, socluri, portal) cât şi în cele de detaliu (brâuri zimţate, balustrade din platbandă sau uşi şi porţi cu motive zimţate sau Streamline).
Elementele speciale ale acestui ansamblu transcend stilul şi sunt, fără îndoială, portalul monumental de circa 10 metri înălţime şi incinta pe care acesta o închide.
Portalul este foarte elegant schiţat prin aşezarea unei traverse între cele două corpuri dinspre stradă, sprijinind pe acestea prin intermediul a două console retrase progresiv. Incinta este deosebită prin coerenţa stilistică şi liniştea oferită de acest tip de curte de onoare.
Foto: Ion Diamandi
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Una caldă, alta rece în Piaţa Romană
-
Apartament din vechi palat milanez, plin de artă și design
-
Din nou despe casa Nanu Muscel