Ce noutăţi aduc târgurile internaţionale de la începutul anului?

Dacă la noi, lunile de la începutul anului erau considerate ca moarte în domeniul home&deco, în ţările occidentale anul nou debuta cu numeroase evenimente expoziţionale, târgurile internaţionale fiind port drapelul pe anumite sectoare. Pandemia a schimbat profund datele problemei, timp de aproape 3 ani târgurile desfăşurându-se on line. Industria a fost şi ea afectată, cererea înregistrând scăderi. Aceasta nu numai datorită faptului că oamenii au nevoie de noutăţi cât şi nevoii de a interacţiona fizic cu noile produse propuse. Toată lumea aştepta ca anul 2023 să consemneze o revenire la formula clasică de târg expoziţional, mai ales că, anul trecut, Salonul de mobilă de la Milano, cea mai importantă manifestare la nivel mondial în domeniu, a reprezentat o promisiune.

Se ştie şi tema generală care stă la bază, şi anume, sustenabilitatea. Din păcate, 2023 nu începe sub cele mai bune auspicii. Pandemia nu a dispărut iar Europa este în recesiune datorită războiului. Iată că unul dintre cele mai importante din târgurile internaţionale de mobilă, imm cologne, şi-a modificat data de desfăşurare (4 – 7 iunie), deşi în mod tradiţional deschidea perioada de târguri din noul an. Târgul Heimtextil de la Frankfurt, defăşurat chiar la începutul anului este deosebit de important deoarece materialele textile au un cuvânt greu de spus în designul de interior cât şi în fashion şi a adus numeroase noutăţi.

Noutăţile vin şi de la târgurile Maison&Objet de la Paris (sfârşitul lunii ianuarie) precum şi AMBIENTE de la Frankfurt care s-a organizat împreuna cu Christmasworld şi Creativeworld la începutul lunii februarie şi care a adus numeroase noutăţi în dommeniul decoraţiilor şi accesoriilor pentru casă.

Make and Remake, tema principală la Heimtextil 2023

Sunt idei, tehnici şi tehnologii noi prin care resursele existente provenind din materiale second-hand și resturi de materiale sunt împrospătate, reîntinerite şi folosite în produse noi şi fashion. Această temă aduce idei pentru transformarea textilelor preutilizate şi pe cele din stocurile fără mişcare în produse frumoase și dezirabile. Designerii sunt încurajați să își dea frâu liber imaginației, folosind procese și aplicații creative, deseori neașteptate pentru a reutiliza bogăția de materiale reutilizabile deja disponibile.

Printre tehnicile folosite în acest scop se pot enumera supratipărirea, supravopsirea, bricolajul, colajul și patchwork-ul. Toate acestea creează un amestec maximalist și vesel de culori, imprimeuri, modele și texturi. Estetica reparației iese în prim-plan, pe măsură ce modelele de contrast, cusăturile și peticele devin caracteristici în sine și încurajează întinerirea vizibilă.

Recilare şi upciclare

Reciclarea şi upciclarea revin cel mai des în legătură cu tema Make and Remake, contribuind şi crearea de noi modele precum şi la noile cerinţe şi caracteristici ale materialelor textile, cum este, de exemplu, îmbunătăţirea tactilităţii.

Aceasta este obținută prin ornamente artizanale: broderie, aplicații, țesut texturat, înnoduri și franjuri.

Procesele de supraimprimare și supravopsire transformă vechiul în nou; modelele de culori stratificate și grafica conduc către modele îndrăznețe și maximaliste, contemporane.

Înfășurat, lipit, scufundat – repararea vizuală este îmbrățișată și ridicată, tratată ca înfrumusețare și decorare.

Ansambluri ad-hoc de textile prefolosite, rămășițe sau de arhivă sunt combinate, rezultând structuri şi modele complet noi.

Paleta de culori

Culoarea este recuperată și reciclată – strălucirile sintetice sunt desaturate, dezactivate și murdare cu nuanțe complexe care evidențiază viețile anterioare

O paletă de lumini umbrite reprezintă culoarea care a fost reciclată și recuperată. Aceste nuanțe saturate prezintă o complexitate suplimentară care sugerează efectele îmbătrânirii, uzurii și transformării în timp. Paleta de culori propusă imprimă materialelor textile vibrație și contrast dinamic.

Foto: Messe Frankfurt