“Am dorit o casă, o vilă contemporană care să se integreze organic în natură. Ca şi locuire, poziționarea livingului şi suprafețele mari vitrale cu deschidere spre grădina interioară creează o atmosferă de tranziție între spațiul din exterior şi cel din interiorul clădirii. Această impresie se schimbă odată cu anotimpurile. Vara, cele două spații, livingul şi deckul exterior se combină în utilitate dar şi în utilizare. Petrecând timpul în livingul cald, iarna ai impresia ca stai pe creasta unui deal înzăpezit, în oricare direcţie, zăpada pare a fi la o întindere de mână”- Hajdo Csaba, proprietar.
Detalii care contează
Suprafaţă teren: 2335 mp
Suprafaţa construită 175 mp
Suprafaţa desfasurată: 245 mp
Proiect BLIPSZ, Atelier FKM
Casa Hajdó este o vilă contemporană situată pe un versant cu expunere nordică din Odorheiu Secuiesc, într-o zonă ce oferă perspectivă spre oraş şi spre munţii din departare. Din punct de vedere al organizării spaţiale, principala preocupare a arhitecţilor István Benedek şi Norbert Ravasz de la Proiect BLIPSZ a fost aceea de a oferi o însorire optimă a spaţiilor interioare, în ciuda orientării spre nord a pantei. Terenul a impus contextul pantei spre nord, ce oferă panorama orașului în vale și a munților în depărtare. Toate acestea însă în contrast cu orientarea favorabilă a vieții cotidiene în relație cu parcursul solar.
Atuuri
Arhitecţii au optat astfel pentru organizarea casei în jurul unei curţi orientate spre sud-vest, parțial umbrită dinspre est și vest şi unde este poziţionată şi zona de zi. Se păstrează astfel modelul gospodăriei tradiționale, organizată în jurul curții
Terasa parţial umbrită de etajul ieşit în consolă integrează un element tradiţional, un barbecue cu o vatră exterioară, aşa cum aveau casele de odinioară.
Terasa exterioară și spațiile funcționale comune interioare sunt articulate, pe orizontală și verticală, în relație cu topografia, panorama și orientarea optimă. Doar spațiile intime și anexele sunt delimitate cu pereți. Zidurile casei și planșeul acoperișului închid „doar” volumele spațiale astfel aranjate pe teren. Terasa exterioară, precum și vecinătățile imediate sau îndepărtate sunt incluse traseelor vieții cotidiene, parcursul incluzând acoperișul ce completează topografia terenului.
Interiorul
„Camera” de zi și „bucătăria” cu locul de luat masa sunt deschise spre terasă cu vitraj vast, parțial umbrit pe timp de vară, beneficiind de aportul termic considerabil în lunga perioadă rece, la care contribuie stratigrafia suprafețelor de închidere, calitatea tâmplăriilor și instalațiile edilitare.
Dormitorul matrimonial se află la parter, dar spre vale. Etajul aparţine copiilor şi, pentru că familia a crescut o dată cu casa, a trebuit adaptat.
Grija pentru captarea luminii a dus la rezolvări foarte diverse. Camera pentru copii dinspre nord profită de lumină şi din partea superioară, prin intermediul unui luminator care iese ca o lucarnă din acoperişul terasă. Baia matrimonială beneficiază în zona duşului de lumină filtrată de sticla verzuie a unor borcane montate în zidărie.
Livingul este spaţiul care, prin dubla sa orientare, se deschide amplu atât spre panoramă, cât şi spre curtea însorită. Prin intermediul acestei duble transparenţe, terasa este pusă în relaţie cu panorama oraşului. Aşa cum acoperişul continuă relieful natural, la fel spaţiile interioare le continuă pe cele exterioare prin vitraje mari. În interior doar dormitoarele şi băile sunt capsulate, restul spaţiului rămâne complet liber.
Confortul
O altă preocupare importantă a arhitecţilor a fost aceea de a asigura confortul termic pe parcursul lungilor perioade de iarnă specifice zonei Harghitei. Acoperişul vegetal este şi din acest punct de vedere o alegere fericită. Stratificaţia pereţilor exteriori, calitatea tâmplăriei şi instalaţiile au luat şi ele în calcul considerentele climatice. Finisajele exterioare din materiale naturale (piatră şi lemn) contribuie la efectul psihologic: o imagine caldă a casei.
Volumul creşte din deal ca o contrapantă şi se întoarce spre nord, unde atinge înălţimea maximă. Această soluţie are calitatea de a oferi o imagine foarte urbană spre oraş şi una foarte peisagistică spre deal şi spre curte. Acoperişul verde este perfect integrat în arhitectura obiectului, aşa cum casa este perfect integrată în peisaj.
Foto: Bence Makkai, Istvan Benedek, Arnold Macalik
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia