Despre frumoasa clădire interbelică în stil artdeco, fost Hotel Dunărea şi Magazinul Sora în perioada comunistă, plasată în imediata apropiere de Gara de Nord, am scris în mai multe rânduri. Actualmente, aceasta este complet deteriorată, arată jalnic, este un jeg şi un pericol pentru trecători fiind şi părăsită. Proprietarii aşteaptă să se păbuşească şi nu au vreun plan de reabilitare, iar administraţia locală nu ia nici o măsură. Primarul Clodilde Armand a lansat ideea cumpărării clădirii pentru a realiza un hub cultural dar au trecut deja mai bine de doi ani iar acum se apropie alegerile locale. Dânsa promite în continuare, desigur cu condiţia de a rămâne în poziţia de primar.
Iată însă că oamenii străzii au realizat deja un proiect interesant. De ce să lăsăm o astfel de clădire frumoasă nefolosită deloc? Cum interiorul este protejat cu grele lacăte ruginite, au amenajat un living chiar la intrarea în clădire. Designul este de tip minimalist, o canapea şi două fotolii. Spaţiul este protejat de bolta de deasupra situată exact la înălţimea unui tavan dintr-un apartament. Proiectul a fost excelent gândit şi menţionăm în continuare mijloacele folosite astfel încât putem concluziona că “designerii” s-au încadrat în cele mai noi tendinţe în domeniu:
1 Livingul este plasat la exterior, bucurându-se de o privelişte excelentă oferită de viaţa colorată din zona Gării de Nord. A fost deci folosită tendinţa de mutare pe perioada sezonului cald a majorităţii funcţiunilor unei locuinţe. În plus, există o legătură permanentă cu mediul exterior şi oferă posibilităţi extinse de socializare. Spaţiul este deschis, primitor şi, nu de puţine ori, “designerii”, care şi locuiesc aici în stil boemian, servesc beri cu invitaţii lor, folosind comodul mobilier de şedere.
2 Au folosit culori puternice, vii, precum şi decoraţii vintage (mobilierul).
3 Multifuncţionalitate. Pe timpul nopţii livingul se transformă în dormitor. Pentru dotare, nu este necesară decât o pătură.
4 Tendinţa cluttercore. Alăturarea celor două fotografii arată mule lucruri comune. Iar designul alăturat este un proiect din Australia care a avut peste 5 milioane de vizualizări pe TikTok. Ceea ce sperăm, pe bună dreptate, să realizăm şi cu postarea noastră.
În mod cert, putem să ne mândrim cu designeri şi arhitecţi care sunt la curent cu ultimele noutăţi şi le aplică. Cel puţin cei din zona Gara de Nord – Griviţa. Ne aducem aminte că în urmă cu circa un deceniu, tot designerii de la Gara de Nord, au decorat şi realizat locuinţe subterane (deasemenea foarte la modă în Occident). Chiar în faţa clădirii gării pe un teren de lângă policlinica CFR. Arhitecţii au descoperit aici grote încălzite de aburul rezultat de la conductele sparte care asigurau căldura prin sistemul centralizat de termoficare. De altfel se ştie că Bucureştiul poate beneficia de energie termală în zona de nord a oraşului. Şi cum gara este chiar în această zonă (Gara de Nord, te prinzi?)… Desigur, ca grotele să fie locuite a necesitat mai multe lucrări. Şi aici au intervenit talentaţii designeri ai zonei. Au amenjat interiorul, au decorat intrările cu cărămizi vopsite cu alb iar cu un mic grup electrogen au aprins câteva becuri pe timpul nopţii. Case complet ecologice, cu confort maxim, fără costuri de întreţinere, în imediata apropiere de metrou, vecinătate cu prima clădire a Politehnicii. Din păcate, tocmai asta a deranjat şi “locuinţele” au fost demolate. Câţiva au rămas şi astăzi cu nostalgia unor vremuri bune, trai în case confortabile gratis şi fără cheltuieli.
Foto: Ion Diamandi
You may also like
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior
-
Amenajările în stil boem, o tendinţă din ce în ce mai pregnantă