12 flori de plantat în luna iunie

În funcție de specie, florile nu se pot planta oricând și oricum. Sunt flori de sezon și este preferabil ca plantarea să se realizeze într-o anumită lună. Dacă se respectă astfel de reguli, grădina și balconul vor arăta tot timpul proaspăt și frumos.

Sporul casei

Este o floare foarte populară şi înfloreşte toată vara. Încă se găsesc în pieţe la preţuri de numai 3-4 lei.

Atenţie, Sporul casei are nevoie de udare zilnică dar nu şi de soare. Se ţine la umbră, în cel mai rău caz la semiumbră. În condiţii bune se deyvoltă frumos în buchet şi înfloreşte toată vara cu mici flori roşii.

Trandafiri

Trandafirii sunt simbolul iubirii și al bunătății. Această floare, apreciată de toți și oferită cu diverse ocazii, crește în luna iunie, împodobând cu flori în multiplele sale culori: de la roșu la roz, de la alb la galben. Trandafirii miros la fel de bine pe cât ne transportă într-o călătorie de extaz și frumusețe.

Trandafiri înfloriți împodobesc nu numai parcurile, curţile şi grădinile. Cei urcători (agăţători) au o deosebită valoare decorativă şi dau o notă romantică gardurilor dar şi caselor, mai ales prin culorile lor solare sau pastelate. Se adaptează bine în orice sol, spaţiu sau zonă din gradină şi pot fi plantate chiar şi în ghivece de dimensiuni medii. Nu necesită o îngrijire specială.

Liliac

Liliacul este un arbust originar din Peninsula Balcanica unde creşte spontan în zone de deal, ajungând la înălţimi de chiar de 5-6 m. Chiar dacă liliacul este o floare care crește în principal în luna mai, poate rezista până în iunie când circumstanțele climatice o permit. Florile violet cresc pe ramurile copacului său, formând flori mari cu mai multe ramuri și petale. Se remarcă prin mirosul său unic și culoarea purpurie.

În primele săptamȃni după plantare trebuie udat abundent, dar cu grijă ca apa să nu băltească. Nu este o plantă foarte pretenţioasă.

Iriși

Irișii de toate tipurile cresc foarte frecvent în perioadele de vară din iunie, când căldura începe să crească și soarele iese din ascunzătoarea lui. Irisii cresc în vârfuri, la fel ca narcisele, răspândindu-se peste tot în calea lor. Pot fi în mai multe tonuri: violet, galben

Bujori

Această floare înflorește de ceva timp, aclimatându-se în mod normal odată cu sosirea primăverii și începând să înmugurească în perioada de înflorire și de interacțiune cu insectele. Bujorii, în special, sunt flori care înfloresc în iunie, când sunt la apogeu, oferind un miros rafinat și flori sublime de diferite culori.

Margarete

Mici și discrete, aceste flori minuscule cresc ca niște tulpini floricole mici, împodobind în principal pajiști sau întinderi de iarbă verde. Simpli, cu inima lor galbenă și petalele albe, îi apreciem pentru discreția lor. Se încadrează în caracterul rural al peisajului rural prin aspectul lor bucolic.

Crini

Galbeni, roz, portocalii, albi… Există crini pentru toate gusturile. Somptuoase și colorate, ele îmbunătățesc interioarele atunci când sunt plasate în vazele potrivite. Crinii sunt flori perene care strălucesc în iunie. Aceste soiuri, orientale sau asiatice, își găsesc frecvent locul de înflorire din luna iunie, crescând în tulpini în sol fertil, înflorind într-un climat cald și însorit.

Lavandă

Lavanda, folosită adesea în uleiul vegetal, parfumul de cameră și multe alte produse, are un caracter cu totul special. Crește în ciorchini și niciodată singură, formând grupuri. Puternică și cu miros pătrunzator care îndepărtează țânțarii, generează un parfum apreciat pentru relaxare. Deosebit de forma sa, crește ca o tulpină și produce clopoței mov strălucitori destul de mici. Înflorirea se face în anul următor plantării. Cultivarea lavandei a fost introdusă în urmă cu aproximativ zece ani și pe dealuri: fermierii o adoptă, uleiul este folosit în parfumerie, iar câmpurile de violet adaugă valoare turismului.

Salvia

Este o plantă frumoasă de câmp, cu diferite soiuri precum salvie ornamentală. Salvia este o plantă care se găsește în iarba înaltă și care se amestecă uneori cu ea pentru a înflori din iunie. Adesea folosită în scopuri liniștitoare și medicinale, această plantă are culoare și beneficii vibrante.

Hortensii

Hortensiile sunt flori mari care cresc ca arbuști. Acestea oferă grupuri mari de petale de mai multe culori, cum ar fi alb, violet, roz… Sunt flori decorative foarte frumoase pentru grădini și interioare. Fără un miros deosebit, au avantaje estetice. Înflorirea lor începe foarte frecvent din luna iunie. Este necesar să fie udate din abundență.

Mușcate

Mușcatele sunt adesea flori mici care sunt plantate în ghivece sau jardiniere. Iubesc soarele, dar au și nevoie de multă apă. Ele încep să crească în iunie și vor continua să crească în următoarele luni. Farmecă prin culorile lor strălucitoare, florile sunt abundente și parfumurile delicioase, și necesită foarte puțin efort de îngrijire. Sunt şi specii curgătoare astfel încât mușcatele sunt perfecte pentru decorarea balcoanelor.  În plus, se potrivesc excelent în decoruri romantice în stil shabby chic, oferind un plus de farmec nostalgic.

Vinca

O plantă care s-a adaptat foarte bine în România este vinca, o plantă din Africa de Sud care nu este pretenţioasă, poate sta la soare dar şi la semiumbră şi este înflorită toată vara.

Unele sunt curgătoare, deci merg bine şi pe balcon. Chiar la noi floarea nu este scumpă şi poate înflori şi în următorul an dacă pe perioada sezonului rece este ţinută în casă. Din păcate, anul acesta nu prea s-a găsit în florării.

Petunia

Sunt cele mai populare şi ne aducem aminte de aceste flori îm urmă cu mai mulţi ami când pe litoral mirosul petuniilor era îmbătător. Sunt şi ieftine, o floricică costă la piaţă 3 lei iar la florării 4 lei. Înfloreşte toată vara dar trebuie pigulită tot timpul. Sunt şi specii curgătoare.

Foto: Pexels, Pinterest, Arhiva lifeandstyle