Primăvara, florile în plin plan

Vântul din zilele precedente a scuturat florile magnoliilor.  După cum se ştie acestea durează doar circa 10 zile. Din fericire , datorită vremii capricioase au mai apărut câţiva boboci înfloriţi.

Magnolia, în urmă cu câteva zile şi cum arăta ieri

În schimb, a înflorit glicina şi liliacul şi deja mireasmele îmbătătoare au început să fie simţite afară dar şi în case.

Porumbelul păcii, ascuns într-o floare

Această floare se numește Peristeria Elata şi emană și un parfum puternic. Florile sunt groase, ceroase și de lungă durată.

Este o orhidee din America Centrală şi de Sud care poartă porumbelul păcii înăuntrul sau. Este o floare de mare actualitate. Înflorește doar în Săptămâna Mare, fiind cunoscută și sub numele de Floarea Duhului Sfânt.

Se spune că ar trebui trimisă celor pe care doriți să-i binecuvântați și care ne sunt dragi. Din păcate nu prea se găseşte în florăriile de la noi.

Tot în Săptămâna Mare înfloreşte şi o floare din Noua Zeelandă, numită Sângele sau Lumina lui Hristos. În mijlocul florii se observă desenul unei cruci. Deasemenea nu se găseşte în florăriile de la noi.

Amarilis, dragoste şi cruzime în aceeaşi floare

Este o  plantă bulboasă, originară din America Centrala şi de Sud, din Mexic, Brazilia şi Peru.  Încă din secolul 18-lea, a fost introdusă şi cultivată în Europa ca plantă de cameră decorativă, mulţi grădinari lăudându-se cu o colecţie impresionantă de Amarilis.

Amarilis înflorită

Provenind dintr-o zonă cu climă caldă, aceasta planta necesită iernare în casă, dar poate fi cultivată şi ţinută în exterior pe timpul verii.Produce o tijă florală de 60-80 cm înălţime, cu flori mari asemanatoare crinului, de culoare alb, roşu, roz sau combinaţie a acestora. Se expune la semiumbră (intre 3 si 6 ore de soare/zi); umbra, sub 3 ore de soare. Se udă o singură dată, având grijă ca apa să patrundă bine tot pământul. A nu se lăsa apa în farfurioara de sub ghiveci.

După trecerea florilor, se tunde tija florală cât mai scurt posibil, fără a răni frunzele plantei, după care se udă regulat până la mijlocul lunii septembrie.

Oferim aceste informaţii căci anul trecut aceste plante s+au gasit în florării şi mulţie le mai au. Deşi a u înflorit, anul acesta nu am văzut (încă) Amarilis în florării.

Este interesant de observat că numele Amarilli derivă din „Amar” care înseamnă „amar” dar care este legat şi de cuvântul „amor” care înseamnă „dragoste”.

 Cruda Amarilli este un madrigal compus de Claudio Monteverdi în anul 1605. Personajele sale principale sunt Amarilli (o servitoare drăguță) și Silvio, ambii descendenți din zei. Povestea de dragoste este complicată: Amarilli este logodită cu Silvio dar acesta se gândește doar la vânătoare iar Amarilli îl iubește cu adevărat pe Mirtillo.

Foto: Ion Diamandi