Florile şi canicula

Plantele şi florile nu au acelaşi comportament în fiecare an. Desigur este importantă clima, dacă într-un an e caniculă şi secetă sau este un sezon ploios şi umed. Există însă tendinţe şi schimbări iar vara aceasta s-a caracterizat prin caniculă prelungită inclusiv în luna august.

Se ştie că unele plante înfloresc din nou, pentru a doua oară în august. În primul rând trandafirii. Mai sunt şi altele, cum este de exemplu buganvilla, căreia soarele puternic din timpul verii i-a priit, fiind mare iubitoare de căldură şi raze puternice.

Ce plante şi flori au avut de suferit

Totuşi în acest an, în care mai toată vara a fost caniculară, trandafirii nu au mai înflorit în august iar chiar buganvilla a înflorit mai puţin. Este astfel interesant faptul că inclusiv florile şi plantele mediteraneene, obişnuite cu căldură şi soare mai puternic, au suferit din cauza caniculei din ţară. Ca exemple pot fi vinca (a înflorit puţin) şi Floarea de sânge (florescenţa a durat foarte puţin), ambele provenite din Africa de Sud precum şi buganvilla.

Floarea de sânge

Oricum, bogatele flori de vară, cum sunt mixandrele, daliile, margaretele, crizantemele şi florile de câmp nu au avut abundenţa anilor trecuţi. Nu mai vorbim de frumoasa floare a soarelui care a avut mult de suferit. Menţionăm că aceste fenomene s-au înregistrat în special în zonele din sudul ţării, inclusiv în Bucureşti, unde canicula a fost mai accentuată şi urmările mai puternice.

Mix cu fllori de vară

Alte flori care nu s-au adaptat (bine) caniculei au fots hortensiile, muşcatele, sporul casei şi petuniile.

Ne aducem aminte că în urmă cu jumătate de secol pe litoral în perioada verii era plin de flori, în primul rând petunii şi gura leului precum şi trandafiri. Serile şi nopţile aerul era îmbălsămat de parfumul petuniilor şi regina nopţii. Probabil că în apropierea mării, aerul mai umed le avantajează şi te întrebi de ce acum litoralul nu este plin de aceste frumoase flori. Petuniile prezintă avantajul că sunt înflorite mai toată perioada de vară şi, în plus, sunt şi exemplare căzătoare care decorează perfect grădinile dar şi balcoanele. Acum florile miros mult mai puţin sau aproape deloc. Poare că poluarea are o parte importantă de vină. Anul acesta petuniile, ca şi sporul casei au fost o dezamăgire, au suferit de la caniculă.

Printre puţinele plante care s-au adaptat bine caniculei se numără hybiscus şi trompeta căţărâtoare.

Arbuşti: hybiscus şi tropeta căţărâtoare

Este posibil ca în unele cazuri florile să nu fi fost corect întreţinute pe timp de caniculă. Deoarece canicula pare să continue, atragem atenţia ca udarea să nu se facă când planta este în soare şi deasemenea să nu fie udate în exces. Este posibil ca rădăcinile să rămână mult timp în apă stătută şi astfel să putrezească.

Foto: Ion Diamandi