Inspirată a fost ideea organizatorilor de la Artmark de a iniţia o licitaţie chiar de ziua naţională a Franţei. Vive la France a fost o licitaţie de grafică a Şcolii de la Paris ţinută chiar pe data de 14 iulie.
Este cunoscut apetitul românilor faţă de cultura şi arta franceză. Pe de altă parte, lista semnatarilor operelor este ea însăşi tulburătoare. În sfârşit, faptul că era vorba de grafică, a fost ca un şpriţ de vară. Din cauza regulilor impuse, licitaţia a fost numai online iar cum iniţiativele bune se răsplătesc, rezultatul a fost un succes.
Concret, au fost adjudicate 99% din lucrări, obţinându-se un total de peste 100 000 de euro, ceea ce este excelent ţinând seamă de faptul că a fost vorba de grafică, suntem în plină vară iar, pe de altă parte, au fost licitate numai 12 loturi.
Titani ai picturii
Dali, Picasso, Magritte, Matisse, Degas, Chagall, Klimt, Modigliani, Toulouse-Lautrec, Egon Schiele, au fost reuniţi într-o impresionantă colecție de grafică. Au fost licitate opere monumentale semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii, dar și o bogată colecție de piese de grafică marca Școlii de la Paris – loc în care frumusețea artei a căpătat noi forme, preluate, ulterior, de artiștii din întreaga lume.
Desigur am enumerat nume de extraordinară rezonanţă, dar lista este mult mai mare. Poate fi completată cu nume la fel de celebre: Georges Braque, Andy Warhol, Edvard Munch, Georges de Chirico, Jean Michelle Basquiat şi nici acum lista nu este completă.
Cele mai apreciate
Un lucru îmbucurător este faptul că foarte multe opere de artă au fost adjudecate la sume de multe ori mai mari decât cele estimate. Estimările iniţiale au fost cuprinse în intervalul 250 – 500 de euro, multe lucrări fiind adjudicate la sume ce depăşeau 1000 de euro. Probabil că estimările iniţiale s-au dorit a fi invitaţionale. Între acestea s-au numărat în special cele ale lui Picasoo şi Dali, care au avut, de departe, şi cele mai multe lucrări. Este posibil că estimările iniţiale s-au dorit a fi invitaţionale.
Cel mai mare preţ a fost obţinut de lucrarea lui Matisse, Ferestre spre Mediterană, şi anume 4250 de euro, deşi estimarea iniţială a fost de 300 – 500 de euro. Ora de balet a lui Degas a fost vândută cu 3250 de euro iar lucrarea Paul în costum de Pierott, semnată de Pablo Picasso a fost adjudecată cu 2500 de euro.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Expoziția “Visul reginei”, dedicată Reginei Maria, până pe 4 august, la Pelișor
-
O nouă expoziție de pictură Paula Craioveanu la Pelișor, Sinaia
-
Veneţia – un reportaj cromatic semnat de Luminiţa Gliga
-
Nicole Jutka şi-a prezintat operele „TRIO” și „FLOWER BRIDGE” la Bienala de la Veneția 2024