După cum ne spune designerul Cristina Stroe, cea care a gândit întregul proiect de extindere şi redecorare, povestea acestei case este în rezumat despre cum se poate transforma o casă tip, monotonă, care nu excelează cu nimic de cele din vecinătate, într-una plină de caracter dar în acelaşi timp discretă.
Proiect de extindere şi decorare
Deşi beneficia de un teren suficient, casa unifamiliară, o vilă cu etaj construită pe 665 MP şi situată în Pipera (Voluntari), nu se deosebea cu nimic de restul caselor tip înşiruite din ansamblul rezidenţial din cartierul Erou Iancu Nicolae.
Proprietarii, o familie cu copil mic de 3 ani şi altul “pe drum”, îşi doreau ceva diferit, elegant moderat mai apropiat de stilul clasic dar, în acelasi timp, actual şi nu foarte încărcat. Aceasta a fost, de altfel şi provocarea arhitectului care a realizat proiectul de extindere şi decorare pentru casa existentă.
“Când i-am cunoscut pe proprietari aceştia erau dezamăgiţi de aspectul repetitiv şi plictisitor al caselor vecine din ansamblul rezidenţial. Doreau altceva şi am observat că erau foarte atenţi la detalii, propunându-şi ca fiecare colţ al casei să fie diferit. Desigur erau şi multe alte dorinţe care dinainte păreau destul de dificil de reconciliat.
Mai mult spaţiu de locuit precum şi grădină amenajată inclusiv cu zone de joacă pentru copii, un interior cu tendinţă spre clasic dar în acelaşi timp foarte funcţional, foarte luminos dar şi cu consum energetic redus. Acestea erau în principal cerinţele şi năzuinţele proprietarilor. Am înţeles că provocarea pentru mine era să realizez un proiect unitar”, începe Cristina Stroe să ne povestească cum a gândit proiectul casei.
“Am plecat de la premiza că, pentru oricine, stilul de viaţă actual este unul dinamic iar locuinţa trebuie să fie funcţională inainte de toate. Deasemenea personalizarea, dorinţa de a ieşi din comun este una din tendinţele importante. Era clar că spaţiul trebuia maximizat. În acest caz ne-am hotărât să aducem elementele unei amenajări clasice cu ajutorul detaliilor, decoraţiunilor şi accesoriilor. Proprietarilor le-au plăcut ideile noastre. Iar când proiectul a fost finalizat au fost încântaţi, stabilindu-se şi o frumoasă relaţie de prietenie”, continuă Cristina povestea casei.
Organizare şi stil
Arhitectura casei a fost regândită, aceasta având după realizarea proiectului o deschidere largă spre exterior, cum sunt actualele tendinţe.
Compartimentarea era deja facută, în acest caz anumite spaţii fiind optimizate prin finisaje, culori, mobilier şi accesorii.
Imediat la intrarea de la parter se observă o scară din lemn ce duce la etaj. Balustrada acesteia este clasică, spaţiul fiind redecorat cu tablouri abstracte moderniste.
Din parter, unde se află zona de zi, se intră într-un mic hol în care se găseşte un dulap (realizat de Linia Furniture) ce ascunde panoul electric. Acesta are însă şi cu rol funcţional de cuier şi pantofar cu uşi de MDF frezate pe profil clasic şi butoni de porţelan. Dulapul contrastează cu iluminatul modern – proiectorul LED alb care se pierde în tavan.
Pe măsură ce se intră se dezvăluie scara interioară clasică şi livingul. Aici se remarcă o canapea simplă (de la Rovere), într-o culoare neutră prezentând un design modern.
La etaj se regăsesc 4 dormitoare: cel matrimonial, camera separate pentru cei doi copii precum şi o cameră de oaspeţi.
Amenajarea: elemente clasice introduse într-un stil contemporan
Dorinţele proprietarilor şi detaliile clasice au oferit baza şi ajutorul pentru a se găsi detalii şi soluţii pentru amenajarea tuturor încăperilor.
Lucrările de amenajare, proiectarea şi obţinerea autorizaţiilor s-au desfăşurat pe o perioadă destul de mică. S-a gândit o structură uşoară, tocmai în ideea ca intervenţia să fie cât mai rapidă. Parterul a fost modificat, făcându-se o extindere pentru zona de bucătărie. Parapeţii gemurilor au fost daţi jos, facând interiorul mult mai luminos şi mai deschis către gradină.
Instalaţiile au fost păstrate în mare parte. Au fost înlocuite anumite radiatoare din considerente estetice. Pe zona de extindere, unde spaţiul vitrat era foarte mare a fost suplimentat numărul radiatoarelor.
Izolaţia a fost refacută, având un strat de 10 cm de polistiren, fiind adăugat încă 5 cm. Tâmplăria a fost deasemenea schimbată în întregime. Tot prin detalii au fost introduse într-un stil contemporan elemente clasice. Între acestea, plinta şi cornişa de o înălţime mai mare, cu secţiune clasică. Obloanele şi măştile de calorifer au reprezentat acelaşi tip de soluţie de tip clasic.
Încă de la intrare până în bucătărie s-a apelat la corpuri de iluminat suspendate pentru un iluminat convenţional cu obiecte centrale, Prezenţa proiectoarelor LED creează un contrast cu elementele clasice. În acelaşi timp, însă, se realizează şi o unitate prin forma şi stilul lor.
În dormitorul matrimonial găsim aceeaşi concepţie, în care prevalează stilul clasic. Acesta este cel mai bine reprezentat prin tăblia tapiţată foarte înaltă a patului şi cu butoni. Între alte elemente în stil clasic se pot enumera: corpul de iluminat suspendat, veiozele de la pat, perdelele lungi, dressingul de dimensiuni mari, măştile caloriferelor, decoraţiunile şi tablourile.
Bucătăria cu dimensiuni generoase se deschide către living. Este dominată de liniile lungi, ferme dar şi elegante ale mobilierului care se aliniază pe orizontală. De notat formele şi modelele clasice ale bateriei precum şi ale echipamentelor electrocasnice.
Mobilierul, model special de frezare al fronturilor Linia Furniture
Compania Laboratorul de Arhitectură care a realizat proiectul casei prin arh. Cristina Stroe are şi o divizie de mobilier lucrat la comandă. În atelierul Linia Furniture au fost realizate numeroase piese şi soluţii de mobilier proiectate în mod special pentru această casă.
Un element comun ce se găseşte la toate piesele de mobilier realizat de Linia Furniture. Este modelul de frezare al fronturilor precum şi butonii de porţelan, acestea adăugând un plus de eleganţă şi glamur întregii amenajări.
În living, lângă canapea se găseşte o măsuţă de cafea cu picioare clasice facute la strung (Linia Furniture). Acelaşi model de picioare se poate observa în spatele canapelei, dacă ne aruncăm privirea mai departe, la masa de dining. Deasemenea la urcarea scării, la consola de pe holul de distribuţie de la etaj. La fel, de la intrare se poate observa, în spatele canapelei, o comodă-vitrină mică cu detalii clasice.
Mica vitrină din bucătărie, piesă în tonul clasic al mobilierului din întreaga casă, prezintă prin modelul (floral) ales, atât în partea inferioară cât şi la uşi, o inspiraţie retro. Şi la această piesă regăsim acelaşi model de decupaj ca la restul pieselor de mobilier din casă.
Designul de interior
Dorinţele proprietarilor şi detaliile clasice au oferit baza şi ajutorul pentru a se găsi detalii şi soluţii pentru amenajarea tuturor încăperilor.
Mobilierul, pardoseala din lemn de esenţă exotică, obloanele precum şi sistemul de iluminat (lămpi, aplice), elemente reprezentând decorul terasei, completează un stil clasic unitar inclusiv prin elegantul contrast al culorilor închise (maro şi negru) cu cea deschisă a pereţilor.
În privinţa materialelor şi a culorilor folosite, s-a mers pe soluţii simple şi accesibile. Fiind totusi o casă cu o suprafaţă de aproximativ 400 mp, o atenţie deosebită a fost acordată detaliilor şi unităţii prin folosirea materialelor.
Elemente aparţinând unui stil clasic au fost aduse cu ajutorul accesoriilor şi decoraţiunilor. Între acestea, lămpi de iluminat de dimensiuni mari, covoare, măşti de calorifer, perdele, vaze decorative, butonii de porţelan ai mobilierului, rame foto cu design clasic, sfeşnice, tablouri, etc.
Casa beneficiază acum de un stil care o individualizează faţă de restul caselor din jur. O terasă extrem de generoasă cu mult lemn şi deck din esenţă exotică precum şi un interior foarte luminos şi deschis către grădină sunt unele dintre particularităţile care fac diferenţa.
Terasa, locul preferat al familiei
Terasa având dimensiuni generoase asigură o legătură puternică cu exteriorul. Este un open-space ce cuprinde diningul, o bucătărie exterioară şi o zonă de socializare.
Amenajarea acesteia a fost realizată conform tendinţelor moderne, asemenea unui living în aer liber. Astfel, se remarcă existenţa sofalelor comode, a fotoliilor şi mesei de cafea. Tot acest mobilier marca Mobexpert este uşor, de tip in-out, astfel încât se poate muta cu uşurinţă în interior pe perioada sezonului rece.
Bucătăria exterioară este folosită şi dotată în special pentru barbeque, prezentând şi o zonă de bar. Se conturează astfel un stil de viaţă al familiei cu petrecerea timpului pe perioada bună în aer liber, cu familia şi prietenii. Terasa este în acest caz un loc ideal. De altfel, aceasta este şi colţul preferat de întreaga familie.
“Îmi place foarte tare cum a ieşit zona de extindere de la bucătărie, aceasta fiind foarte luminată si beneficiind de o privelişte frumoasă, chiar şi atunci când speli vasele”, spune doamna casei.
Grădina, gazon şi câţiva arbuşti
Grădina a fost gândită astfel încât interiorul să beneficieze de anumite perspective. Deasemenea şi să servească ca un loc de joacă pentru cei mici. În acest scop nu s-a mers pe o vegetaţie foarte bogată şi înaltă ci pe gazon şi câţiva arbuşti. Copaci au fost plantaţi doar la marginile proprietăţii, în apropierea gardului.
A fost implementat şi un sistem de iluminat asociat cu cel arhitectural al casei, deosebit de modern, care creează o ambianţă exotică pe timp de noapte. Corpurile de iluminat au fost amplasate la baza arbuştilor oferind noaptea o senzaţie de mister. Gardul metalic nu ascunde privirilor casa şi nici grădina cu interesantele decoraţii moderne.
Paleta de culori
Paleta de culori aleasă la interior pentru amenajare este în tonul clasic cu nuanţe blânde din categoria celor pastelate. Ultimile detalii adaugate care au legat şi mai mult interiorul au fost tablourile. Toate au fost alese în tonurile culorilor predominante din fiecare cameră. Însă stilul abstract, al pensulei, feelingul pe care ţi-l dă, este acelaşi.
La urcarea la etaj, în fiecare încăpere unde sunt dulapuri, se întâlneşte modelul de frezare al fronturilor. Deasemenea aceeaşi butoni de porţelan pe un fond uni de culoare deschisă care te duce cu gândul la albul minimalismului.
Pentru culorile din camerele copiilor s-a mers deasemenea pe linia clasică, roz pentru fetiţă şi albastru deschis pentru băiat.
Foto: Andrei Mărgulescu
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
1 thought on “Dintr-o casă tip, monotonă, una discretă dar plină de caracter”
Comments are closed.