Apartament în Barcelona, accente arhitecturale unice și artă îndrăzneață

Se spune că cizmarul nu are pantofi. Cum o fi arătând casa unui designer de interior care este în acelaşi timp artist vizual şi curator de expoziţii? Dacă avem în vedere apartamentul designerului Juan Moreno Lopéz-Calull din Barcelona vom vedea că zicerea de mai sus nu se potriveşte deloc. Din contră, se poate spune că Juan Moreno a reuşit să îmbine perfet designul cu artă îndrăzneață şi a realizat un paradis personal, o ambianţă perfectă. O amenajare de master, un joc perfect de echilibru, formă și funcționalitate.

Povestea unei amenajări de artă

Cum a realizat acest lucru? Secretul a constat în alegerea unor accente arhitecturale şi piese unice, un echilibru perfect între decoraţiuni şi artă. A folosit o paletă de culori ca fundal perfect pentru tablouri, combinaţii neaşteptate între piese de mobilier speciale şi culori. Bineînţeles, opere contemporane spectaculoase şi îndrăzneţe.

Spunem că designerul şi-a creat un paradis personal deoarece în decorarea locuinţei şi-a folosit propria colecţie de opere de artă. Astfel a realizat aranjamente şi ambientări atât ca designer cât şi curator. Amenajarea poate fi dată drept exemplu şi prin faptul că este într-o armonie perfectă cu imaginea oraşului, încărcată de valori culturale şi estetice.

În vârstă de 28 de ani şi locuitor al Barcelonei, Juan a avut posibiitatea de a crea un spațiu propriei sale viziuni în corelaţie cu oraşul şi adaptat exclusiv nevoilor sale. Astfel, în conceptul său de amenajare a avut ca viziune o pânză pentru a-i prezenta pe artiștii pe care îi promovează profesional, o platformă pentru a articula misiunea și capacitatea sa precum și o oportunitate de a-și spune povestea. Rezultatul este o casă care expune un testament viu pentru idealurile estetice, pasiunile și filozofiile personale ale lui Juan.

Juan și-a început cariera în lumea artei din New York la Christie’s. Acolo a devenit fascinat de artiștii emergenți. Acest fapt a devenit parte din scopul său de a găsi și a-şi hrăni aptitudinile, talentul şi creativitatea în domeniul designului de interior. Astfel a fondat studioul de design interior John Brown Project.

El vede fiecare suprafață şi fiecare aranjament o ocazie unică de a exprima ceva nou.

Crezul său: “Cred că tuturor ne place să trăim cu lucruri frumoase. Dar pentru mine frumusețea se află în concept și în istorie”


A început renovarea de la zero

Pentru a-și atinge obiectivele de spațiu, Juan a început prin schimbarea totală a aspectului existent al apartamentului. A pornit amenajarea de la zero. Încă de la început, fiecare decizie a fost determinată de dorința de a crea momente de strălucire pentru colecția sa de artă. Deasemenea de a aduce ceva nou şi inovativ în designul de interior.

După cum declară chiar autorul, majoritatea pieselor de mobilier şi decoraţiunilor au fost achiziționate în momente diferite, în locuri diferite și nu urmează întotdeauna o linie specifică.

Soluţii originale, combinaţii spectaculoase

Apartamentul lui Juan este plin de unghiuri neuniforme și combinaţii neașteptate. Deşi designerul nu s-a gândit nici o clipă de a urma idei la modă, combinaţiile nestandard în designul de interior reprezintă una dintre tendinţele momentului, la fel ca şi eclectismul şi mixul de stiluri.

Galerie de artă într-un design de interior

Privite din acest punct de vedere, folosirea în acelaşi context a picturilor lui Albert Riera Galceran și Faye Wei Wei reprezintă un exemplu elocvent.

Cum intri în sufragerie întâlneşti o asociere inedită. Un tablou de dimeniuni mari, semnat de Clement Mancini, redă culorile măsuţei de cafea Dirk Vander Kooij realizată 100% din plastic. Lucrările lui Tom Polo atârnă deasupra unei lumini arhitecturale având semnătura designerilor de la Artemide. O sculptură de Berta-Blanca T. Ivanow este expusă pe un piedestal. O piesă a lui Reuben Beren James încadrează dulapurile și aparatele de bucătărie moderne. O asociere artă-tehnologie care poate fi considerată ciudată.

Un coridor pe hol devine la rândul său o minigalerie de artă. Tapiseria “Adevărul” realizată de Josep Maynou face o afirmație îndrăzneață. Puţin mai departe ne întâlnim cu o sculptură de Giovanni Vetere şi un scaun de Adolfo Abejon. Deasemenea, un tablou semnat de Yvonne Robert. Tot în living întâlnim şi opere de artă pictate într-o paletă vie. Portocaliu ars, măslin și magenta dau viață zidurilor albe
 

Toate cele 12 scaune ale mesei din dining sunt diferite. Unul în stil retro, provenit  din anii ‘60 şi conceput de Borge Mogensen pentru compania FDB Mobler îi este deosebit de aproape de suflet.

De obicei, partea din spate a ușii de intrare într-un apartament este în mod obișnuit un loc utilitar neobservat. Juan a rugat-o pe Sandra Modrego, prietena sa, să picteze pe uşă una dintre figurile ei în alb și negru. Instantaneu, această adăugare a transformat ușa într-un moment de declarație

 
Fără tehnologie

Spațiile combinate de bucătărie și de luat masa sunt un alt domeniu pentru afirmarea personalității unice a lui Juan. Acesta nu a dorit să asocieze în nici un fel tehnologia modernă cu operele de artă. Dezinteresul față de aparatele tehnice și obsesia pentru detaliile minuțioase l-au determinat pe Juan să “ascundă” complet cuptorul într-un picior al mesei.

Liniile curate ale bucătăriei și designul fără sudură se alipesc de eclecticismul mobilierului pentru a crea o ambianţă îmbibată de personalitate. Masa supradimensionată servește drept spațiu de întâlnire, socializare și prezentare pentru echipa studioului său de design.
 

Ideile neașteptate ale lui Juan demonstrează că nicio zonă nu este prea mică pentru a pune arta în evidenţă. Deasemenea de a crea aranjamente şi decoruri cu o frumuseţe specială.


Foto: Coke Bartrina, Archilovers