Inspiraţie internaţională: elegantă, contemporană şi caldă – casă ideală de vacanţă

“Am dorit să avem şi noi un cub propriu de sticlă la casa noastră, aşa cum am văzut la proiectele ESPACE VITAL, care să atârne printre copaci şi să permită să te bucuri de împrejurimi” – proprietarii

DETALII care contează

AMPLASARE: Potton (Quebec, Canada)

TIPUL LOCUIŢEI: Vilă

NIVELURI: 2

NUMĂR CAMERE: 3

SUPRAFAŢĂ TEREN: 360 MP

ANUL CONSTRUIRII/FINALIZĂRII: 2018

PROIECT ARHITECTURĂ: Paul Faucher – ESPACE VITAL architecture

Consideând bugetul limitat, optimizarea designului şi limitarea mărimii încăperilor,  arhitecţii de la ESPACE VITAL au realizat un proiect elegant, contemporan şi cald, deschis către împrejurimile naturale şi care oferă ocupanţilor o soluţie  ideală şi iniştită în weekenduri precum şi retragerea la pensie. O casă de vacanță ideală.

Atârnată de sus pe o pantă abrubtă, în apropierea unui vârf de stâncă, reşedinţa contemporană din Township of Ponton (Canada) creează un contrast puternic precum şi o dualitate între zonele opace ascunse vederii şi cele de locuit scăldate în plină lumină.

Contextul construcției

Pe de altă parte, se poate constitui ca o soluţie ideală pentru fuga din viaţa agitată de oraş în intimitate, pentru reîncărcare  cu energie a bateriilor  şi pentru împrospătarea resurselor.

În apropiere de staţiunea de ski Owl’s Head, această  proprietate reprezintă o locaţie ideală pentru proprietari, un cuplu mai în vârstă ce trăieşte la Montreal.  Aceştia au căutat o casă lângă munte şi lac pentru a se putea bucura de activităţile montane din timpul sezonului rece precum şi de plimbările cu barca din timpul lunilor calde. Deasemenea, dorinţa lor a fost de a avea o casă suficient de mare pentru a primi aici familia şi prietenii, în timp ce ei să locuiască la un etaj al casei.

Când  arhitecţii de la ESPACE VITAL au vizitat locaţia, au realizat că provocarea era reprezentată de găsirea unei soluţii adecvate pe un spaţiu foarte îngust, limitat de stânca muntelui şi şosea.

Detalii design minimalist

Casa este o reprezentare perfectă a stilului arhitectural Espace Vital cu un design minimalist, balansat cu căldură precum şi cu o spectaculoasă formă de acoperiş aerian, ca o ieşitură

“Terenul pe care urma să edificăm casa nu era prea mare. De aceea, chiar dacă şoseaua nu era foarte aglomerată, am dorit să realizăm o curbură la şosea  din piatră naturală cu scopul de a maximiza  intimitatea  şi a creea o senzaţie de descoperire atunci când te apropii de casă”, spune arh. Paul Faucher, architect şi asociat al ESPACE VITAL.

Living cu deschidere mare spre peisajul care poate fi admirat din şezlonguri relaxante

Conceptul ales s-a bazat pe crearea a două faţade, cea dinspre şosea complet opacă şi închisă iar cealaltă, total transparentă şi în contact cu natura.

Soluţia de abordare a proiectului casei maximizează efectul de cucon dorit în mod special de către proprietari. În acest mod, şoseaua oferă ca posibilitate un loc de garaj închis şi limitat, în timp ce partea principală a clădirii sporeşte efectul de surpriză.

Livingul, cu nelipsitul şemineu, mobilier comod de şedere şi opere de artă

Un decor minimalist dar elegant, cu canapele confortabile şi fotolii se regăsesc în livingul de la parter care, datorită deschiderilor vitrate extrem de largi,  de la podea la tavan, oferă priveliştea excepţională a pădurii şi muntelui.

Intrarea

La intrare, un vestibul foarte larg nu permite imediat aprecierea întregului design care completează decorul. Numai atunci când se intră în spaţiul living al nivelului principal se “descoperă”pe de-antregul priveliştea extrem de spectaculoasă spre pădure, munte şi lac. Dat fiind faptul că locaţia casei este în Canada, unde sezonul rece durează mult iar temperaturile pot scădea mult sub zero grade, în living nu putea să lipsească şemineul care, alături de prezenţa masivă a lemnului natural, aduce un plus important în ceea ce priveşte căldura casei.

Confortul din living, decorul interior bazat pe mult lemn natural, şemineul şi splendidele privelişti datorate feretrelor imense reprezintă atuul principal al casei.

Open space-ul de la parter cuprinde livingul, bucătăria şi diningul, a cărui masă are o tăblie din lemn masiv

De aceea, proprietarii intenţionează să se mute definitiv în această casă de vacanță la pensionare şi să aibă la dispoziţie cu acces facil întreg spaţiul de la parter unde se regăseşte şi dormitorul principal, fără a fi nevoiţi în acest sens să urce scări.  

În acest sens, ESPACE VITAL a imaginat  o casă de vacanță care prezintă în întregime avantajele locaţiei şi care să permită proprietarilor să ocupe întregul nivel de la intrare. Aici se regăsesc livingul, diningul  şi bucătăria, într-un open space precum şi dormitorul principal care, la rândul său, include dulapuri în perete şi un mic cabinet de baie. Toate aceste spaţii de la parter prezintă deschideri vitate  imense, de la podea la tavan.

Deşi spaţiul de la parter a fost imaginat pentru folosinţa cuplului de proprietari, totuşi bucătăria generoasă precum şi diningul au fost proiectate pentru reuniunea întregii familii precum şi a invitaţiilor. Masa de dining este deasemenea din lemn masiv, la ea putând servi masa 6 sau chiar 8 persoane.

Nivelul de jos are două camera de oaspeţi, o baie de dimensiuni generoase, un living şi o sală de sport.

Lemnul aduce căldura vizuală

La interior, ca şi la exterior, a fost folosit lemnul, cu scopul de a aduce căldură faţă de liniile drepte care formează designul pentru această casă de vacanță. La interior, circulaţia este fluidă peste tot  iar spaţiile optimizate. În acest scop a  fost evitată utilizarea de coridoare lungi.

“Am ales pentru placări lemnu de cedar roşu prepătat pentru a reduce mentenanţa şi a maximiza durabilitatea. La interior, lemnul a fost folosit ca accente precum şi la tavan, acesta continuîndu-se la terasă şi la camera exterioară”, spune Paul Faucher. Dar peste tot, în toate încăperile, chiar şi în băi precum şi în dormitor, priveliştea este cea care îţi taie răsuflarea.

În toată casa, inclusiv la nivelul de jos unde încăperile sunt de mărimi mai mici. Sunt încastrate în pereţi numeroase dulapuri cu scopul de a mări confortul şi de a lăsa spaţiul mai liber.  Tot la nivelul de jos, deoarece podeaua este la acelaşi nivel cu terenul, la dormitoare sunt folosite pentru protecţia vizuală perdele şi draperii.

În urma unei proiectări judicioase, băile au atât cadă cât şi cabină de duş. Şi la aceste funcţiuni sunt utilizate deschiderile vitrate foarte  largi, oferind posibilitatea contactului permanent cu natura înconjurătoare.

Proprietarii au fost seduşi de designul casei prezentate de echipa de arhitecţi. În special de “baia suspendată“ care seamăna cu un observator şi care se afla deja în portofoliul Espace Vital, şi pe care au dorit-o şi la casa lor. Acest “cub”  a fost anexat livingului şi, împreunnă cu o fereastră imensă, oferă senzaţia plutirii din interior spre exterior.

Pentru a proteja încăperea de soarele direct, o ieşitură lungă a acoperişului a fost create spre Sud şi Vest şi care se ţuguiază spre Est. Această trăsătură arhitecturală oferă clădirii un look dinamic şi distinct şi, în plus, umbra pentru eficientizarea energetică. Deasemenea, ferestrele largi prezintă trei camereşi izolare îmbunătăţită în timpul  iernii  precum şi  pentru a minimiza intrarea căldurii la interior pe timpul verii.

MATERIAL REALIZAT CU AJUTORUL V2COM

Foto: Stephane Lemire