“Art de vivre” în stil franţuzesc

În situaţia în care s-a anunţat oficial că ediţia de toamnă a târgului Maison&Objet nu se mai desfăşoară în modul tradiţional, companiile care îşi pregătiseră lansările de produse pentru acest eveniment au început deja să le prezinte şi să le introducă pe piaţă asigurând în continuare soluţii pentru “Art de vivre” în stil franţuzesc. Este vorba în primul rând de colecţii de mobilier, accesorii şi piese pentru terasă precum şi de obiecte sanitare destinate spaţiului de baie.

Toate aceste lansări întregesc conceptul de “Art de vivre” în stil franţuzesc în condiţiile actuale. Specialiştii sunt de acord că tendinţa specială manifestată în domeniul designului de interior este mixul. Este vorba de combinarea creativă de obiecte şi materiale aparţinând de stiluri diferite. La aceasta se adaugă şi descoperirea de branduri şi produse noi care reflectă spiritul esenţial al noilor decorări. Desigur că mixul între vintage şi contemporan rămâne apanajul creativităţii designerilor.

Minimizare vs. maximizare

În momentul de faţă lumea este contradictorie iar acest fapt se reflectă şi în domeniul designului. Minimizare sau maximizare este o chestiune care frământă acest sector. Aceasta mai cu seamă că stilul minimalist are încă destui susţinători provenind de pe puternicele pieţe din Germania şi ţările scandinave.

Colecţia Roche Bobois pentru living

Acesta este în prezent în contradicţie atât cu tendinţa de confort, căldură şi glamur la interior, în creştere,  precum şi cu tradiţia franceză spre grandoare. Stilul  minimalist este încurajat şi politic prin recomandarea către limitarea consumurilor, fiind în concordanţă cu ideile ecologice la mare modă. Pe de altă parte, celebra teză “less is more” începe să fie înlocuită de alta, “less is bore”.  De altfel, în prezent şi designerii de interior care folosesc stilul minimalist, decorând de exemplu un întreg living cu un fotoliu şi nimic altceva, îmblânzesc plictiseala ambientului cu un accent, şi anume, cu o operă de artă, deobicei mai colorată şi de dimensiuni mari. Să nu uităm că şi conceptul de casă pasivă este treptat înlocuit masiv cu cel al casei deschise în care confortul locatarilor este în prim plan.  

Dispare deci minimalismul? Nicidecum, liniile sale drepte şi curate pot induce la mulţi oameni o stare de echilibru. Dar, mai presus de aceasta, se poate manifesta prin reducerea dimensiunilor pieselor de mobilier şi a masivităţii precum şi prin folosirea unor materiale inovative noi care ajută la acest lucru. Prin acest demers, de exemplu, picioarele pieselor de mobilier devin subţiri şi fine dar, în acelaşi timp, păstrând soliditatea şi siguranţa.

Colecţiile Roche Bobois: Les Contemporains şi Les Nouveaux Classiques

Colecțiile lansate de Roche Bobois întruchipează două lumi diferite, dar complementare. Colecția Les Contemporains reflectă tendințele actuale și creativitatea modernă. În acelaşi timp, colecția Les Nouveaux Classiques reinventează cu îndrăzneală mobilierul tradițional și îl adaptează stilului actual. Ambele colecții reprezintă „Art de vivre” francez și combină designul original, materialele de înaltă calitate și tradiţiile.

 Iată câteva piese din colecţia Les Contemporains
Canapeaua digitală, design Gabriele Assmann & Alfred Kleene. Este de dimensiuni mari, cu 3 locuri, L.240 x H.62 x D.101cm. Este tapițată cu țesătură matlasată Marshmallow. Pernele de scaun sunt cu umiditate de înaltă densitate şi umplute cu pene de gâscă și rață. Perne din spate sunt umplute cu spumă. Structura este din lemn masiv de brad, suspensia cu curele elastice cu bandă transversală iar baza metalică este cromată

Masa de dining, design  Mauro Lipparini. Semnul distinctiv sunt frunzele în vârf și extensia înclinată în ceramică (11 finisaje) pe barele transversale din aluminiu . Baza de oțel cromat sau lăcuit negru (sunt disponibile multe culori).

Canapea cu profil, extralarge, de 4 persoane, design  Roberto Tapinassi & Maurizio Manzoni. Piesa este realizată cu catifea Cabaret (100% bumbac), perne de scaun captuşite, spatar şi cotieră, perne și spate umplute cu spumă. Structura este din lemn masiv, suspensie de curele elastice cu bandă transversală. Baza este din fag solid colorat cu Wenge (disponibilă și cu finisare gri).

Classy, noua colecție de scaune proiectată de Luca Nichetto

Et al. a lansat colecţia de scaune Classy.  Proiectul a fost realizat de Luca Nichetto, o semnătură a designului internațional. Capacitatea de a crea proiecte echilibrate și contemporane a stat la baza deciziei companiei de a alege acest designer.

Având în compunere scaun, fotoliu și taburet, Classy este rezultatul unei alchimii exemplare între elementele funcționale și o estetica particulară. Aceasta se regăseşte  în semnul distinctiv al formei de cochilie. Acestă formă a fost modelată ușor pentru a asigura cele mai înalte standarde de confort și ergonomie.

„Întotdeauna fac tot posibilul, îmi plac provocările. Dezvoltarea colecţiei Classy poate fi definită ca un „proces de ping-pong”. Un joc care s-a dezvoltat intern în birou şi atelier, pornind de la schițele produsului şi imprimările 3D. Urmate de perfecţionarea modelului în mai multe etape”, Luca Nichetto.

Colecţia Villeroy & Boch, pentru o baie colorată

În noua colecţie de instalaţii şi obiecte sanitare realizate din TitanCeram, designerul Gesa Hansen a mizat în primul rând pe culori şi pe forme. 4 anotimpuri/sezoane: primăvară, vară, toamnă, iarnă. Pentru fiecate se propun 4 culori – verde proaspăt, galben de vară, roz fanat şi albastru deschis . Deasemenea şi 4 forme – rotund, oval, pătrat şi dreptunghiular.

Foto: Archiproducts, MOM