Tendinţele privind mobilierul de exterior

În absenţa marilor evenimente expoziţionale, Salone del Mobile Milano şi Maison&Objet, ale căror ediţii din acest an au fost anulate, începând cu sezonul de primăvară firmele continuă să lanseze noi game şi colecţii pentru mobilierul de exterior în cadrul unor evenimente individuale.

Companiile nu îşi mai pot permite să mai întârzie lansările pe piaţă pentru mobilierul de exterior şi să aştepte târgurile mutate anul viitor, relativ la produsele destinate sezonului de vară-toamnă. Aceasta mai ales că produsele au intrat deja în producţie. Este vizat în special mobilierul şi accesoriile de grădină şi terasă.

Materiale, forme, culori

Designerii au conceput aceste produse ţinând seama de tendinţele privind materialele, formele şi culorile în tendinţe. În anul viitor este foarte posibil ca acestea să fie diferite. Astfel, între aceste tendinţe se remarcă conformarea designului şi culorilor cu natura. Deasemenea, inspiraţia dintr-o gamă largă de culturi, obiceiuri, tradiții și experiențe din diferite epoci.

De aceea şi tendinţa retro se regăseşte în unele amenajări, eventual sub forma unor accente. Lucrul de mână este în continuare foarte apreciat iar materialele textile joacă un rol esenţial. Acestea combină tensiunea și elasticitatea, generând suprafeţe duble extrem de rezistente la tracţiune. Sunt deschise şi înlocuiesc căptușeala tradițională, adăugând volum scaunelor fără să le îngreuneze.

Mobilier de şedere pentru grădină şi terasă, colecţie Paola Lenti

De altfel, în designul mobilierului se observă tendinţa minimalistă, asociată cu cea ecologică prin reducerea cantităţii de materiale folosite la producere. Volumele pieselor sunt mici, picioarele sunt extrem de subţiri şi fine, la fel ca şi blaturile. Desigur că volumul şi greutatea mică a pieselor este legată şi de cererea mare pentru amenajarea grădinilor urbane, caracterizate de obicei prin spaţii mici. Totuşi, acest design conduce spre un aspect mai degrabă elegant al amenajărilor exterioare. Aceasta spre deosebire de cele din trecut în care predomina aspectul rustic. Toate aceste caracteristici nu aduc însă nici un fel de prejudiciu solidităţii şi durabilităţii pieselor, în special celor de şedere (ba din contră, am putea spune). Deasemenea piesele de mobilier sunt extrem de ergonomice. Fiind şi uşoare se pot muta cu uşurinţă, inclusiv la interior în perioada sezonului rece.

 Hamace şi scaune suspendate

Compania Paola Lenti a prezentat noutăți și modele noi de produse consacrate. Canapelele, fotoliile, șezlongurile și scaunele creează un continuu în care natura, culorile și designul se intersectează. Hamacul este un accesoriu foarte la modă. Graţie tehnologiei şi materialelor noi utiizate se poate folosi nu numai în grădină ci şi pe spaţii mai mici. De exemplu în terase şi balcoane dar chiar şi la interior.

În zilele noastre, hamacul este văzut ca o interpretare contemporană a unui obiect tradițional care sugerează ideea de timp liber și relaxare.

Canapea pentru grădină, colecţie Paola Lenti

Cel lansat de Paola Lenti introduce o interpretare originală a cordonului. Acesta este o plasă elastică din funie țesută manual cu o structură din oțel inox lăcuit. Este disponibilă în diverse variante de luciu și finisaje luminoase. Ușor de transportat și foarte confortabil, inspirat de hamacurile tipice ale plajelor tropicale, hamacul lansat de Paola Lenti echilibrează confortul, funcționalitatea și estetica. Valorifică atât calitatea tehnică a construcției industriale a structurii, cât și farmecul prelucrării lucrate manual.

Scaun suspendat, colecţie Paola Lenti

Versiunea din aluminiu a scaunului suspendat Swing proiectat de Edward Van Vliet şi lansat de Paola Lenti, este disponibilă într-o gamă largă de culori luminoase. Este o alternativă practică la modelul clasic de lemn curbat. Scaunul poate fi agățat de o structură specifică din oțel inoxidabil lăcuit mat. Aceasta este disponibilă în culori avorio, grafite, mora, ruggine, sottobosco, oliva sau foresta sau lucios. Structura este completă din plăci de bază pentru fixarea pe suprafețe portante.

Recomandări practice: cum alegem şi folosim un hamac

Am văzut că hamacul, acest sistem care oferă odihnă şi relaxare, originar din America de Sud, este o tendinţă modernă. Multe tipuri se găsesc şi în România iar recomandarea este să apelaţi la această soluţie, mai ales că cele de pe piaţa noastră sunt moderne, cu suport inclus şi realizate dintr-un material confortabil și rezistent. Deoarece în cultura noastră sunt mai puţin cunoscute, considerăm că sunt necesare câteva recomandări practice de utilizare.

La ce înălţime se agaţă. În cazul hamacelor care se prind de un suport din grădină, regula pentru a alege înălțimea corectă este următoarea: un hamac trebuie agățat la jumătate din distanța la care se află cei doi suporți ai hamacului (pomi sau stâlpi).

Pentru a avea confortul ideal, atunci când nimeni nu e așezat în hamac, hamacul trebuie să fie arcuit în forma unei banane. Dacă hamacul este prea scurt pentru distanța dintre cele două puncte de prijin, se poate prelungi atașându-i sfori la capăt. Trebuie să vă asiguraţi, însă, că aceastea sunt bine prinse și nu se desfac.

Hamacul tip scaun este unul dintre cele mai iubite și apreciate locuri de relaxare de pe terasă. Acesta este rezistent, ușor de agățat și de utilizat, având un sistem de prindere facil și o structură simplă. Designul este special, asemănător unui fotoliu din pânză suspendat, plin de stil și culoare. Poate fi, de asemenea, folosit și în interior, însă pentru acest lucru este necesar un spatiu mai mare.

Hamacul de tip scaun și hamacul de tip leagăn sunt recomandate în orice context. Diferențele pot consta în structura și alcătuirea lor – țineți cont de locul în care vreți să îl amplasați, pentru a alege kiturile și sistemele ideale de prindere.

Dacă nu aveți posibilitatea agățării unui hamac în grădina dumneavoastră, vă puteți orienta către variantele cu suport din lemn, care pot fi instalate oriunde. Indiferent de produsul achiziționat, aspectul multicolor și confortul oferit vă vor îmbogăți, cu siguranță, grădina, curtea, terasa, balconul sau…chiar interiorul.

Foto: Archiproducts