Canicula a venit ceva mai târziu şi iată că la începutul lunii iulie sunt căldiuri toride. Ne poate ajuta decorul de interior în această privinţă, mai ales că preconizăm ca această vară să stăm mai mult acasă? Iată câteva idei pentru a aduce sau păstra răcoarea în casă.
Folosiţi culorile
Culorile reci, cum sunt verdele şi albastrul dau senzaţia de răcoare, putând fi foarte bine folosite în amenajări. Albastru este chiar culoarea anului, aşa încât dacă apelaţi la ea veţi fi şi în tendinţe. În plus, ea nu aduce numai răcoarea în casă ci şi o senzaţie de linişte, relaxare şi pace, adică exact ce avem nevoie acum.
La modă sunt şi ambianţele estivale, cum sunt cele mediteraneene, inclusiv pe terase sau în grădini, astfel încât puteţi folosi deasemenea culori solare: galben, portocaliu şi roşu.
Materiale naturale
Casele de inspiraţie mediteraneană folosesc la construcţie materiale naturale (lemn, piatră, ceramică), deschideri şi terase de dimensiuni mari. La acoperiş, ţiglele ceramice tip olan, cărămizii, sunt cele conferă un aer aparte decorului. Materialele naturale folosite la construcţie şi finisaje ajută la realizarea unui climat plăcut la interior, răcoros vara. Nici culorile neutre, cum este cea a nisipului, nu sunt opţiuni de neglijat.
Reflexiile metalice – fie că este vorba de clasicul fier forjat sau de suprafeţele mai noi şi mai lucioase, cum sunt cele din nichel sau crom – au un binevenit aport răcoros în orice zonă din interior (living, dormitor, baie sau bucătărie) dar şi pe verandă. Asemenea, oglinzile de toate felurile şi mărimile.
Este bine ca locuinţa, fie ea casă sau apartament, să fie gândită astfel încât să existe un flux de aer între încăperi. Acest lucru este indicat şi din punct de vedere Feng Shui. Oricum este bine ca uşile să fie deschise şi să se aerisească doar dimineaţa când aerul este mai proaspăt. Altă recomandare se referă la amenajarea de interior care nu trebuie să fie aglomerată, un decor minimalist fiind de preferat pentru a păstra răcoarea în casă.
Florile şi plantele
Este vară, iar din interioare, de pe terase ori din grădini nu trebuie să lipsească aranjamentele romantice, iar aportul cel mai însemnat din acest punct de vedere îl au florile.
Bineînţeles că atenţia ne este îndreptată spre zonele de exterior unde căutăm binemeritata relaxare. Terasa sau balconul, altădată privite ca o simplă extensie a locuinţei, au devenit astăzi locuri predilecte pentru petrecerea timpului. Mai mult, şi aceast spaţiu. poate fi renovat sau redecorat.
Sisteme de umbrire
Poate acestea ar trebui să fie puse pe primul loc, întrucât ele ne feresc cel mai mult se razele soarelui. O marchiză sau o pergolă pot înviora spaţiul dar şi să asigure o binevenită umbrire. Jaluzelele şi rulourile (de exterior sau de interior) sunt deasemenea soluţii excelente de protecţie solară dar şi de design.
Perdelele şi draperiile capătă o valenţă mai mare de funcţionalitate întrucât pe perioada de vară pot funcţiona ca şi sisteme de umbrire. Desigur este important ce fel de perdele şi draperii folosim, din ce materiale şi chiar cu ce culori şi modele.
Oricum, există soluţii speciale de draperii, blackout şi dimout, care nu lasă de loc lumina şi, respectiv, căldura să intre la interior.
Sisteme de răcire şi ventilare
Desigur că se poate apela la diverse sisteme de răcire şi ventilare a aerului în interiorul locuinţei. Alegerea ventilatoarelor, aparatelor de aer condiţionat sau cele de purificare a aerului sunt soluţii eficiente însă fiecare trebuie analizată în parte.
Nu uitaţi grădina
Pentru a arăta bine, trebuie îngrijită şi protejată în permanenţă, gazonul tuns cu regularitate. Natura în apropierea casei aduce şi răcoare la interior. Uneori copacii sunt cele mai bune sisteme de umbrire.
Lucrările de întreţinere a grădinii acum constau în îndepărtatul buruienilor (a plouat în ultima perioadă şi acestea s-au dezvoltat) şi afânarea solului prin săpare repetată. De asemenea nu trebuie neglijat udatul periodic, care se repetă de 2-3 ori pe săptămână, iar în cazul caniculei care se anunţă, chiar zilnic. Spaţiul verde şi gardurile vii formate din arbuşti floriferi se tund periodic, se udă şi se îngrijesc prin aplicarea de îngrăşăminte chimice pe bază de azot.
1 thought on “Cum aducem răcoarea în casă”
Comments are closed.