Cum alegem terenul şi construim casa după principii tradiţionale

Este foarte important să fiţi compatibili cu propria dvs. casă. Construcţia, organizarea şi amenajarea unei locuinţe (garsonieră, apartament, casă, vilă) sau a grădinii după principiile tradiţionale este un mod de a crea spaţii echilibrate, armonioase, care să-i ajute pe locatari, în primul rând, să se relaxeze, să se simtă bine în propria lor casă şi să aibă diverse beneficii: prosperitate, fericire, noroc. Ne vom referi la principiile Feng Shui, acestea fiind cel mai bine cercetate de-a lungul timpului, aplicate şi evaluate.

Când intrăm într-o locuinţă, ne putem da seama dacă o casă este armonioasă, relaxantă, călduroasă, primitoare sau, din contră, nearmonioasă, stresantă sau respingătoare. Unii proprietari spun despre casele lor că sunt chiar norocoase, alţii dimpotrivă, vor să se mute cât mai repede din acel loc. Cum ne putem da seama de aceste lucruri? Simplu! Simţind energia casei! Este adevărat că unii o pot face mai mult, iar alţii mai puţin..

Când, unde şi cum se aplică

Este de remarcat că principiile Feng Shui pot fi aplicate atât unei locuinţe noi neamenajate, cât şi uneia care se reamenajază de la zero, precum şi unei locuinţe gata amenajate, în care se identifică problemele existente şi apoi se încearcă remedierea lor. Feng Shui reprezintă o tradiţie a poporului chinez şi merită a fi aplicată întrucât se bazează pe o experienţă milenară.

Tradiţiile noastre

Este de remarcat faptul că numeroase din aceste principii/reguli/recomandări se bazează pe bunul simţ şi se regăsesc sub o formă sau alta şi în alte tradiţii asiatice şi nu numai.

Şi în frumoasele tradiţii româneşti (între care, din păcate,  multe sunt ignorate, uitate, ba chiar eliminate) se regăsesc multe aspecte sănătoase, în deplină concordanţă cu mediul înconjurător şi cu bunul simţ, uneori extrem de asemănătoare cu principiile Feng Shui. Dintre acestea se pot enumera: folosirea materialelor naturale în construcţia şi amenajarea casei (lemn, var, pământ etc.), găsirea apei pentru săparea fântânii, dispunerea obiectelor şi aranjamentele din încăperi, icoanele, aleile şerpuite, acoperişurile în mai multe ape, etc.  De aceea se recomandă folosirea simbolurilor tradiţionale locale, paternul bioenergetic funcţionând cel mai bine în acest caz.

Ne referim aici la casele vechi româneşti şi privind modul cum au fost amplasate în teren, poziţia anumitor obiecte din locuinţă (pat, masă, război de ţesut, ferestre etc.), culorile folosite la decor, formele acoperişurilor, poziţia lor în raport cu locuinţele din împrejurimi etc.

AMEE121

Nu putem să nu observăm că majoritatea principiilor Feng Shui nu numai că nu vin în contradicţie dar se potrivesc perfect cu concluziile cercetărilor moderne şi cu noile principii de stil de viaţă: ecologia, casele sustenabile, casele active, casele în stil mediteranean.

Mediul înconjurător, terenul, grădina

Orice spaţiu, privit la nivel micro (o încăpere) sau macro (o construcţie), este împărţit în zone de influenţă în care trebuie echilibrate cele cinci elemente de bază: foc, pământ, lemn, apă, metal. Când ne decidem asupra construcţiei unei case, în primul rând alegem zona şi pe urmă terenul, stabilind ulterior poziţia acesteia. Dacã în trecut aceste alegeri erau uşor de făcut, acum ne este din ce în ce mai greu, drept dovadă stând exemplul oamenilor care îşi construiesc locuinţe la distanţe mari faţã de serviciu. 

Viaţa din ce în ce mai complexã ne determinã sã alegem poziţia casei în funcţie de reglementãrile urbanistice existente sau în funcţie de banii pe are îi avem. De cele mai multe ori facem multe compromisuri dãunãtoare vieţii şi sãnãtãţii noastre. Înainte de a alege terenul pe care veţi construi casa, este indicat sã cunoaşteţi factorii de risc zonali la care vã veţi expune dupã construcţia acesteia. Amenajarea unei grădini sau a unei case în stil Feng Shui presupune o analiză a  calităţii energiei  din spaţiul respectiv. Acest lucru înseamnă evaluarea curgerii energiei determinată de factorii de mediu (amplasarea camerelor şi a mobilei pentru  spaţiile interioare şi a formelor de relief sau a clădirilor învecinate  pentru spaţiile exterioare).

Factorii de risc zonali  sunt: clima din zona respectivã, calitatea aerului şi a apei,  zgomotul – una dintre marile probleme contemporane, poluarea chimicã sau eventualele depozite cu deşeuri, fenomenele electrice (cabluri subterane de înaltã tensiune, linii de înaltã tensiune, antene GSM, emiţãtoare radio, televiziune, instalaţii radar etc.), radioactivitatea: atenţie la materialele radioactive din zonã şi la emanaţiile din sol.

Cum ne alegem terenul casei: sunt bune formele pătrate şi dreptunghiulare

Forma terenului pe care construim o casă are un impact major asupra locatarilor, pentru că ne poate da indicii importante privind fluxul energetic și prin urmare modul în care locatarii vor fi influențați.

Terenul cu formă pătrată sugerează stabilitatea și este formă ideală pe care se poate construi orice locuința.

Terenul în formă de dreptunghi este iarăși o alegere bună pentru construirea casei,energia  își găsește echilibrul atâta timp cât terenul nu este foarte strâmt.

Terenul cu formă triunghiulară nu este un teren favorabil, deoarce energia benefică devine dezechilibrată și vor fi afectați anumiți membri ai familiei.

Terenul și locuințele în formă de L nu sunt recomandate, pentru că energia bună  va fi, de asemenea, dezechilibraăt, deci nefavorabilă.

O casă sau o clădire construită într-o intersecție în formă de T poate avea efecte negative, mai ales dacă traficul este foarte intens. Însă, dacă traficul este foarte redus, locatarii nu vor fi afectați. Pentru a diminua efectele negative, se pot planta arbuști înalți care blochează accesul energiei negative către interiorul casei.

Evaluarea casei, de la exterior spre interior

Oamenii aleg să trăiască după principiile Feng Shui din câteva motive. Toți ne dorim o viață fericită, cu noroc și bunăstare iar unii își doresc să fie susținuți în țelurile mai pragmatice, cum ar fi cariera și banii.

De cealaltă parte, sunt oameni care aleg să îşi ghideze viaţa după aceste principia  deoarece îşi doresc o sănătate mai bună, iar stilul acesta de trai este favorabil pentru bunăstarea psihică şi fizică.

Fie că plănuiți să vă construiți o casă sau să o achiziționați, recomandările experților în Feng Shui sunt utile de luat în calcul.

Din acest punct de vedere, evaluarea unei locuințe se face întâi de la exterior la interior, deoarece formele exterioare pot afecta negativ sau pozitiv locatarii.

 “Măsurătorile încep întotdeauna din exteriorul casei, deoarece în acest fel putem observa dacă în jurul locației se află clădiri și străzi, piloni, stâlpi de înaltă tensiune, colțuri ascuțite etc. Pentru ca o locuinţă să beneficieze de o energie benefică, prezența „muntelui și a apei” este esențială. În traducere „muntele” guvernează relațiile și sănătatea în timp ce „apa” guvernează bogăția. Formele exterioare sunt munți, dealuri, ape, dar într-un oraș, acestea sunt clădirile și străzile. Nu sunt indicate construcțiile în zonele plane, fără drumuri, dealuri și ape pentru că în astfel de situații nu se poate acumula energia benefică. O locuința va avea parte de stabilitate și de o energie bună dacă primește sprijin din față, spate, din stânga și dreapta clădirii”, explică expertul în Feng Shui Georgiana Văsuian.

Lucruri de evitat atunci când ne cumpărăm sau construim o casă

Scopul artei Feng Shui este de a ne preveni asupra perturbărilor şi modificărilor pe care mediul înconjurător (casele, obiectele, peisajele, formele) le poate avea asupra circulaţiei armonioase a energiei, este bine să fim atenţi la ceea ce există în jurul nostru atunci când cumpărăm, construim sau amenajăm o locuinţă. Una este să avem o locuinţă şi o grădină de minim 300-400 mp, să fim înconjuraţi de arbuşti, verdeaţă, locuinţe frumoase, cu forme rotunde, şi alta este să fim înconjuraţi de terenuri lăsate în paragină sau care se află în vecinătatea unui cimitir, a unui spital etc.

Apa se va regăsi întotdeauna în faţa casei, nu în spatele său iar uşa de la intrare va fi bine luminată tot timpul. Tot ca şi reguli generale de amenajare, se recomandă folosirea a cât mai multe materiale naturale şi cât mai puţin mobilier (deobicei amenajările de tip Feng Shui sunt mai degrabă în stilul minimalist).  Formele rotunde sunt cele mai indicate (dacă se pot integra în spaţiul respectiv, fără nici o forţare, altfel pierzându-se echilibrul şi armonia, regulile de bază ale Feng Shui-ului). Se recomandă din plin folosirea ca decoraţiuni a amintirilor şi cadourilor, acestea generând energii pozitive, precum şi a simbolurilor. Acestea pot fi atât cele specifice Feng Shui, cât şi cele apropiate de cultura noastră (icoane, vaze, ceramică etc.).

Animalele aduc întotdeauna linişte, pace şi echilibru în locuinţe iar grădina este deosebit de importantă, ea fiind “responsabilă” cu energia în casă.

Câteva caracteristici ale  energiei benefice

  • Energia tinde să se colecteze în spaţiile deschise şi permisive, spaţiul din faţă uşii trebuie să fie fără înghesuială şi luminos, fără prea mulţi copaci pentru a se putea colecta energie benefică.
  • Energia pozitivă tinde să se scurgă şi să prindă viteză în spaţiile foarte stramte şi de aceea holurile e bine să fie scurte, iar dacă sunt lungi atunci să fie largi pentru a permite enetgiei să se mişte.
  • Într-o casă cu etaj energia este întodeauna mai calmă şi mai pasivă decât cea de la parter. De aceea este bine că dormitoarele şi locurile de studiu să se afle la etaj
  • Energia pozitivă stagnează în încăperi neaerisite, aşa că aerisiţi frecvent camerele pentru a pătrunde aerul curat.

Mediul înconjurător şi locatarii

Mediul din jurul locuinţei are un rol deosebit de important în influenţarea traiului nostru. Fiecare formă naturală sau artificială generează anumite frecvente de energie care influenţează anumite segmente ale vieţii, precum cariera, dragostea sau relaţiile de prietenie.

Atunci când avem amenajat frumos grădina sau scoatem capul pe geam si vedem un peisaj frumos de munte, ne încărcăm de energii pozitive. Chiar simpla prezenţă a unui  copac plantat în faţa uşii de la intrare, reprezintă o formaţiune care genereaza energie negativă iar aceasta va afecta locatarii din acea locuinţă  pe termen lung.

Clădirea

“Clădirea este un al doilea factor important într-o analiză feng shui. Aspectele importante sunt orientarea clădirii, locaţia uşii principale şi forma clădirii. Se recomandă să aibă o zonă luminoasă, astfel încât încât energia vieţii să se poată acumula. De asemenea, se recomandă să nu aibă holuri strâmte şi întunecate pentru că accelerează fluxul energetic şi îl transformă în săgeţi otrăvite, care ne pot afecta relaţia de cuplu şi atmosfera generală a celor dragi nouă”, declară expertul în Feng Shui.

Timpul

Timpul este un alt factor extrem de important în analiza feng shui a unei locuinţe. “Trebuie să ştim că energia se află într-o continuă mişcare, direcţia ei schimbându-se în timp. Fluctuaţiile energiei sunt în cicluri de 20, 60 şi 180 de ani şi cunoaşterea stelelor zburătoare ne pot ajuta în adaptarea formulelor aplicate în funcţie de efectul pe care ni-l dorim. Întrucât forţele naturii sunt asociate cu timpul şi spaţiul, este nevoie ca direcţiile lor să fie măsurate cu o foarte mare precizie, pentru a determina influenţa acestora”, explică expertul Georgiana Vasuian.