Personalizaţi-vă bucătăria cu finisaje moderne

De cele mai multe ori bucătăriile atrag prin soluţiile  mobilierului, accesoriile decorative şi chiar designul electrocasnicelor. Din cauza acestora rămâne loc mai puţin pe pereţii care deobicei sunt acoperiţi cu banalele plăci ceramice monocrome, dacă ne referim la peretele de deasupra blatului de lucru.

Din fericire, există şi alte soluţii de finisaje moderne a pereţilor, nu neapărat toate mai scumpe, însă mult mai spectaculoase.

Peretele de deasupra blatului de lucru

De regulă peretele de deasupra blatului de lucru este acoperit cu faianţă, soluţie care continuă să fie în topul preferinţelor.  Indiferent de alegerea făcută rezultatul poate personaliza bucătăria. Dacă se aleg finisaje moderne,  spaţiul de deasupra blatului de lucru  poate să devină chiar piesa de rezistenţă mai ales în cazul bucătăriilor deschise, în stil american, acesta  putând impresiona şi privirile vizitatorilor.

 Astfel, în cazul faianţei, pot fi alese plăci moderne cu forme şi modele spectaculoase, de exemplu cu imprimeu model sau cu texturi care imită perfect  lemnul sau cărămida. Cele cu modele geometrice sunt luminoase, jucăuşe şi interesante iar un astfel de finisaj va reprezenta, fără îndoială, punctul de atracţie al bucătăriei. Mai sunt şi alte soluţii de finisaje moderne. Modelele geometrice pot fi introduse nu doar prin plăci ceramice, ci şi prin mozaic sau vopsea. O variantă interesantă este cea a  plăcilor de mozaic în stil mediteranean sau cu modele. De exemplu, dacă mobilierul nu acoperă peretele integral, acesta poate fi finisat cu plăci de mozaic care să ia diverse forme. Efectul decorativ este incontestabil. În cazul folosirii plăcilor ceramice , acestea pot reprezenta accentele de culoare ale amenajării prin aspectul jucăuş şi foarte colorat.

Bine de ştiut

Fiind în apropierea aragazului, a chiuvetei şi a locului de preparare a mâncarii, deci foarte solicitată, suprafaţa de deasupra blatului de lucru trebuie să fie rezistentă la apă şi căldura, uşor de întreţinut, dar şi în ton cu stilul de amenajare adoptat.

 Idee

Maeştri artizani, cum sunt cei de la Cameleonia, pot aduce în bucătăria dumneavoastră picturi pe faianţă, oferindu-vă o soluţie premium, personalizată conform stilului care vă reprezintă: rustic, clasic sau modern. Această artă, cu o tradiţie îndelungată în Spania şi Portugalia, se poate integra perfect în cele mai noi ambiente, alături de electrocasnice cu un design contemporan. Culorile frumoase, forma, textura  şi designul pictat manual reprezintă un companion perfect pentru bucătărie, creând o ambianţă de o valoare excepţională şi aducând spaţiului personalitate şi stil.

În cazul unui ambient rustic se poate opta pentru plăci de faianţă de 15×15 cm sau 20×20 cm. Acestea pot fi realizate manual sau în varianta industrializată, mai accesibilă, cu marginile şi textura neregulate, lucioase, mate şi chiar cu efect de patină, în timp ce, în cazul amenajărillor contemporane se pot alege  picturi  pe plăci mari de faianţă lucioasă, de exemplu 30×90 cm.

Alte soluţii: PAL, piatră, metal, oglondă, sticlă

Paleta de soluţii pentru peretele deasupra blatului de lucru este astăzi extrem de bogată. Astfel, în afara plăcilor de faianţă se poate alege sticla, piatra (cu varianta premium a marmurei), PAL-ul melaminat, betonul, metalul, cărămida, tapetul,  oglinda, oţelul inoxidabil şi chiar vopseaua şi varul.

Decor cu piatră

Prin alegerea PAL-ului pentru blatul de lucru şi peretele de deasupra acestuia, se va obţine un aspect unitar si armonios. Acesta se găseşte într-o gamă largă de modele, culori şi imitaţii. Are deci avantajul că se poate integra cu succes în orice stil de amenajare. În plus, este rezistent în timp, simplu de întreţinut, dar ca dezavantaj se zgârie uşor.

Decor cu mozaic

Prin designul deosebit, piatra oferă bucătăriei un aspect inedit. Se recomandă în bucătăriile în care se găteşte foarte puţin deoarece grăsimile şi murdăriile de orice fel se curăţă greu.

Metalul reprezintă o variantă mai mult decât avantajoasă deoarece este rezistent la apă, caldură şi are un aspect impecabil. Deoarece creează impresia de rece, este indicat să se aleagă piese de mobilier in tonuri calde. Petele (de lamâie, oţet, muştar etc) trebuie curăţate imediat doarece cu timpul pot albi suprafaţa. La fel, oţelul induce răceală dar se potriveşte stilului industrial.

Decor cu plăci ceramice tip patchwork

Deşi este greu de intreţinut si fragilă, oglinda este o altă varianta. Este potrivită bucătăriilor mici deoarece creează iluzia de mai mult spaţiu şi de asemenea unui design glamour.

Panourile din sticlă vopsită securizată sunt disponibile într-o mare varietate de culori. Acestea pot fi utilizate la placarea pereţilor din băi, bucătării şi alte zone de lucru. Deasemenea şi la placarea obiectelor de mobilier. Răspândirea lor tot mai largă se datorează folosirii uşoare, rezistenţei la temperaturi ridicate. Deasemenea proprietăţilor sticlei colorate de a putea fi tăiată în orice dimensiune, cu o grosime standard. Alegând sticla pentru peretele de deasupra blatului de lucru, veţi crea senzaţia de spaţialitate şi luminozitate. În plus, este elegantă, estetică şi reprezintă soluţia ideală pentru o bucătărie modernă.