Cum alegeţi florile şi plantele ca să să aveţi energie, armonie, aer proaspăt şi bani în casă

Doza zilnică de oxigen, bunăstarea şi energia pozitivă sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le aduc florile şi plantele în viaţa de zi cu zi

De aceea, florile şi plantele, buchetele şi aranjamentele florale nu servesc doar ca decor, ci pot crea un adevarat sanctuar pentru sănătatea fizică şi spirituală din casă.

Este important ca în fiecare casă să existe aranjamente florale care să aducă natura cât mai aproape de suflet, care să echilibreze energiile şi să ofere liniste şi armonie.  Cu ajutorul naturii, spaţiul unde ne desfăşurăm activitatea devine unul creativ, unde ne vom simţi liberi şi plini de inspiraţie.

 Florile şi plantele verzi cu aer tropical pentru prospeţime şi vitalitate

Alegerea florilor, plantelor, buchetelor şi aranjamentelor  florale, folosirea lor la interior se face  în funcţie de personalitatea locatarilor, stilul casei şi eventual de ambientarea unui eveniment.

Energia florilor şi plantelor, a fiecarui buchet sau aranjament floral trebuie să fie una benefică, să aducă echilibru şi o stare de bine.  O idee este să ne înconjurăm cât mai des de plante verzi cu un aer tropical, precum palmieri, bonsai, yucca sau monstera, pentru a aduce prospeţime şi vitalitate încăperii.

Aceste nuanţe de verde tropical pot fi îmbinate cu pasteluri delicate şi calmante ale buchetelor de flori, pentru a crea un tablou armonios şi pozitiv.

Pentru dezvoltarea creativităţii, apelaţi la plante verzi cu forme geometrice

Pentru o atmosferă creativă recomandarea este să folosiţi plante cu frunze verzi si forme geometrice, precum aspidistra şi strelitia, acestea aducând mai mult volum şi culoare încăperii.

În vederea echilibrării agitaţiei de zi de zi, este important să ne găsim momente de repaos, de relaxare, de reîncărcare a bateriilor. De aceea este necesar să acordam atenţie şi detaliilor mici care ne înconjoară şi care pot consta în aranjamentele florale pe care le alegem pentru buna noastră dispoziţie.

Florile şi plantele mici  cum sunt mini cactuşi, mini ficuşi sau cele suculentele aşezate într-un vas mic transparent, oferă senzaţia unei grădini în miniatură, care oferă echilibru şi relaxează mintea.

Buchetele extravagante şi pline de culoare aduc bună dispoziţie

Umorul şi buna dispoziţie sunt două ingrediente esenţiale ale vieţii, pe care le folosim în buchetele şi aranjamentele florale. În acest caz putem folosi buchete extravagante, pline de culoare şi volum.

Florile potrivite pentru astfel de aranjamente sunt streliţia, protea şi mini ananaşi roz. Combinaţiile de culori pot fi variate- galben puternic, roz sau portocaliu

Florile şi plantele care purifică aerul din interior

Unele plante şi flori prezintă un beneficiu uriaş, şi anume, de a împrospăta aerul din interior.

Aloe vera, dracena, gerberele şi crizantemele filtrează foarte bine aerul şi îl purifică de benzen şi formaldehide. Iedera sau cactusul absorb gazele nocive, inclusiv fumul de ţigară şi generează oxigen pur. Anthuriumul ca şi Palmierul Doamnei sau azaleea,  elimină amoniacul care se adună în încăperi, mai ales în bucătării. Filodendronul degajă o cantitate mare de vapori de apă şi umidifică astfel camerele cu aer uscat.

Este bine ca planta să fie ţinută în încăperile în care se află sobe, pentru că prin arderea lemnelor se produce în cameră formaldehidă, care este astfel neutralizată.

Evitaţi, însă, să folosiţi în exces produse artificiale, cum sunt lumânările sau beţişoarele parfumate sau sprayurile pentru eliminarea mirosurilor întrucât acestea pot încărca şi mai mult aerul.

Topul plantelor care purifică aerul

Azbestul, pesticidele, emanaţiile de la detergenţi şi solvenţi, fibrele de la covoare, draperii, materialele de izolare, chiar şi de la geamuri, ca să nu mai vorbim de mucegai şi de fumul de ţigară, toate pot fi curăţate în mod natural. Frunzele plantelor sunt capabile să absoarbă substanţele poluante.

Pentru a obţine cât mai mult de la plantele de apartament, specialiştii recomandă punerea a câte două – trei plante în fiecare cameră, astfel încât să existe spaţiu destul în jurul fiecăreia iar circulaţia aerului să fie ideală. Deasemenea este de dorit să evitaţi locurile în camere în care există modificări bruşte de temperatură sau unde este curent.

Poluanţii sunt absorbiţi prin frunze. Astfel, este bine să ţineţi frunzele curate de praf, ştergându-le uşor cu o cârpă umedă.

Însă nu toate plantele acţionează la fel.  Iata mai jos şi topul plantelor recomandate de cercetatorii de la NASA pe care puteţi să le folosiţi cu succes pentru purificarea aerului din interior în funcţie de condiţiile locale şi de stilul de viaţă.

1.       Palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens)  menţine aerul umed în perioadele uscate şi elimină toxinele continuu. În timpul iernii, poate înlocui cu succes folosirea umidificatoarelor electrice!

2.       Palmierul doamnei (Rhapis excelsa)  poate fi păstrată într-un climat atât uscat dar şi umed. Rezistă la cele mai multe tipuri de insecte de plante

4.       Planta de cauciuc (Ficus elastica) excelează la eliminarea toxinelor chimice (în special formaldehida) din aerul din interior şi  necesită mai puţină lumină decât multe alte plante. Astfel, depăşeşte performanţa tuturor celorlalte plante tip ficus. Atenţie la faptul că frunzele plantei de cauciuc pot fi toxice şi, de aceea, trebuie avut grijă la animalele de casă care pot ajunge în contact cu ele.

 5.       Dracena (Dracaena deremensis).  Luminoasă şi radiantă, Dracaena (poreclita “Janet Craig”) va începe purificarea aerului din casă sau de la birou, de îndată ce este adusă în încăpere.

6.       Iederea englezească (Hedera helix). Dacă aerul din casă a devenit stătut şi uscat, iedera engleză poate fi exact de ce este nevoie.  Ca “un remediu pentru alergii”, 60% din mucegaiul din aerul din cameră dispare la doar 6 ore după ce a fost adusă. Cei cu astm, alergii, sau dorinţa de a respira mai curat, ar face bine să îşi procure o asemenea plantă.

7.       Curmalul pitic (Phoenix roebelinii).  Deşi nu la fel de mare ca şi rang pe scara de purificare ca şi cei trei vecini ai săi palmieri,  acesta nu trebuie  subestimat. Într-un mod foarte eficient şi elegant, reuşeste să anime atât aspectul camerei precum şi să reducă concentraţia de toxine chimice care plutesc în aer.

8.       Ficusul Alii (Macleilandii Ficus) . Dacă aveţi alergie la latex, există avertizarea de a purta mănuşi în timp ce manipulaţi astfel de plante .

9.       Feriga Boston (Nephrolepis exalta). Răcoroasă şi relaxantă, feriga Boston a fost numită “cea mai eficientă plantă de filtrare a aerului”. Aeasta, pentru capacitatea sa de a îndepărta mucegaiul şi toxinele din aerul interior. În plus, cu siguranţă va da încăperii un aer de pădure.

10.   Liliacul păcii (Spathiphyllum). Tot ceea ce este necesar pentru a menţine această frumoasă plantă este multă apă şi o cantitate modestă de lumină naturală.

Plantele aduc bunăstarea 

Se pare că şi plantele din casa ta pot avea un cuvânt de spus în acest sens. Mai precis, anumite plante pot atrage banii,

Pachira Aquatica. Mulțţ oameni numesc această plantă „arborele cu bani”. Pachira este asociată de obicei cu norocul financiar și prosperitatea în afaceri, fiind adesea decorată cu panglici roșii.

Bambusul este de multe ori oferit cadou, spunându-se că aduce noroc. În mediul de business, bambusul „garantează” succesul în afaceri, pacea sufletească, longevitatea, energia pozitivă și o viață liniștită. Puneţi un fir de bambus pus într-o vază violet, cu gura mai strâmtă decât baza. Îți poate asigura energiile care să-ți aducă norocul la bani.

Crassula sau arborele de jad. Este adesea întâlnită în aranjamentele Feng Shui. Mai este denumită şi Copacul Banului datorită frunzelor care seamană cu nişte monede. Simbolizează norocul şi bogăţia. Se amplasează pe birou sau în living. Atenţie! Nu se pune în dormitor sau baie. “Copacul banului” stimulează activitatea creierului şi are efecte pozitive asupra organismului prin intermediul frunzelor..

Sansevieria. Mai este numita si planta şarpe fiind folosită în aranjamentele Feng Shui. Are proprietatea de a purifica aerul, absoarbe gazele toxice şi praful din încăpere. Este şi foarte uşor de îngrijit. Trebuie udată doar o dată pe lună şi nici nu are nevoie de multă lumină solară.

Foto: Ion Diamandi, Pinterest, Unsplash

Sperăm să identificaţi vizual cu ajutorul fotografiilor plantele şi florile care îmbunătăţesc atmosfera şi aduc bunăstare şi, totodată, să reprezinte idei pentru a le plasa în diverse locuri şi încăperi din casă.