Ghid practic pentru alegerea canapelei

Canapeaua este un must în amenajarea interioruluiÎ. Uneori, prin design şi culoare poate deveni piesa de rezistenţă din living, unde nu poate nicicum lipsi. Pe de altă parte canapeaua a cunoscut numeroase inovaţii. Dacă extensibilitatea a devenit un standard, în schimb doar unele canapele sunt modulare

În prezent, poți alege cu ușurință o canapea online, pentru confortul casei tale. Trebuie doar să ții cont de criteriile cele mai importante cum ar fi dimensiunea, materialul tapițeriei și îngrijirea acesteia. Așadar, așează-te pe vechea canapea și bucură-te de ultimele momente petrecute pe ea. Noi te  ajutăm să alegi una nouă, inconfortabilă şi elegantă, în pas cu ultimele tendinţe.

Noutăţi şi tendinţe 2020

Colecţiile lansate în acest an păstrează unele tendinţe apărute deja, în schimb, inovaţiile în ceea ce privesc formele şi materialele nu  mai cunoasc limite., deşi sunt reluate idei retro revizuite. În special sunt forme care au avut mare success în anumite perioade de timp.


Canapelele Montgolfiere cu siluete graţioase şi cu cele două braţe inspirate ca formă de baloanele cu aer cald inventare de fraţii Montgolfiere

Ca noutate se menţin formele “umflate ca baloanele”  lansate de Marcel Wanders prin canapelele Montgolfiere iar modelul de colţ este apelat extrem de des, la fel ca şi modularitatea şi posibilitatea de depozitare.

Prin colecţia LAN concepută de Hu şi Neri, apoi preluată şi de Urquiola, a început să fie propuse pentru canapele spătare drepte şi foarte înalte pentru o relaxare specifică Extremului Orient. Sugestiile exotice sunt alternate cu elemente esențiale sofisticate. Ca materiale, catifeaua şi pielea sunt pe primul loc.


Colecţia de canapele Ghost Out 10 realizată de Paula Navone pentru Gervasonieste o serie de mobilier pentru exterior, tapițată cu spumă poliuretanică hidrofugă şi huse detașabile. Trei perne spate 60×60 și două 50×50 cm.

O importantă dezvoltare priveşte canapeaua de exterior, ca exemplu fiind cea lansată de Gervasoni în concepţia Paulei Navone. Materialele tradiționale de exterior sunt împerecheate cu cele de ultimă generație, concepute special pentru mobilier de exterior, rezistente la intemperii, dar nu mai puțin seducătoare și poetice. ar trebui să aibă propriul suflet, la fel ca o casă, cu o atenție specială asupra naturii și a mediului, de la originea materialelor până la procesele de producție.

Gervasoni își dedică colecția outdoor cu design realizat de Paula Navone tuturor modurilor diferite de a-ți imagina plăcerea de a petrece timp în aer liber. O grădină, o terasă sculptată din acoperișurile orașului, o terasă lângă mare … să fie întotdeauna primitoare și specială.

1. Dimensiunea canapelei – cel mai important parametru atunci când o alegi

Înainte de a lua decizia finală, măsoară spațiul disponibil pentru canapea. Acoperă spațiul măsurat cu niște ziare pentru a avea o imagine de ansamblu mai bună despre cât spațiu va ocupa cu adevărat canapeaua.

Canapea extensibilă cu 3 locuri şi spaţiu de depozitare Mazzini Sofas Freesia, albastru deschis, Bonami, 3223 lei

Dacă te gândești să cumperi o canapea extensibilă, ia în considerare spațiul pe care îl ocupă canapeaua atunci când e extinsă (ca pat). Asigură-te cu toate sertarele și ușile dulapului se deschid în jurul canapelei extinse.

Canapea extensibilă cu 4 locuri şi spaţiu de depozitare Mazzini Sofas Muguet, pe partea stângă, gri închis, Bonami, 5082 lei

O canapea prea mare ocupă mult spațiu într-o încăpere mică, în timp ce o canapea mică se poate „pierde” într-o cameră mare.

2. Materialul tapițeriei

Tapițeria nu trebuie văzută doar ca partea estetică a unei canapele. În general, cu cât finisajul este mai de calitate, cu atât canapeaua va rezista pentru mai mult timp. Cele mai populare sunt canapelele textile și cele din piele.

Canapea extensibilă, tapiţerie reiat Karup Design Grab Raw, Dark Green, Bonami, 3276 lei

3. Funcțiile și caracteristicile canapelei

Canapelele extensibile. Canapeaua extensibilă este potrivită pentru musafirii care rămân peste noapte, dar poate înlocui și definitiv un pat. În acest caz, nu te grăbi să alegi orice, ci fii atent la următoarele funcții și caracteristici.

Canapeaua trebuie să se poată manevra ușor – să poată fi extinsă cu ușurință de o persoană. Există mai multe mecanisme de extindere a canapelei, însă cel mai indicat este cel în care șezutul și spătarul sunt rabatabile. Acest mecanism constă în extragerea suportului saltelei cu ajutorul unei bare metalice sau a unui mâner textil. Structura este foarte importantă. Odată extinsă, canapeaua trebuie să fie stabilă și să nu se balanseze.

Canapelele cu spațiu de depozitare. Aceste canapele sunt potrivite pentru apartamentele mici, unde nu există prea mult spațiu de depozitare. Unele canapele au cotiere care pot depozita lucruri mici precum telecomanda de la TV, altele au diferite dulapuri și sertare încorporate.

Canapelele cu recliner. Reclinerul este o acționare simplă, mecanică sau electrică) sunt considerate cele mai confortabile canapele, fie că este vorba de repoziționarea spătarului, tetierelor sau a cotierelor.

4. Design și culori

Aici totul depinde de preferințele tale și de stilul întregii camere. O culoare puternică sau un model bine evidențiat poate deveni un punct de atracție al încăperii, însă o combinație de mai multe culori poate crea haos.

Atunci când alegi culoarea, ia în considerare toți membrii familiei, inclusiv copiii mici și animalele de companie. La o canapea de culoare mai închisă este mai ușor să ascunzi petele. Pe de altă parte, culorile deschise ajută la crearea unei iluzii optice de luminozitate și încăpere mai mare.

Scandinav. Culorile predominante sunt cele pământii și, de obicei, canapelele au picioare lungi și rotunde. Sunt potrivite pentru locuințele moderne sau în stil natural, orientate spre stilul Hygge.

Canapea ţesătură catifea Cosmopolitan Design Vienna, 200 cm, bej, Bonami, 3506 lei

Modern. Funcție practică, linii simple, margini ascuțite, materiale moderne și un minim de decorațiuni – o astfel de canapea este ideală pentru un interior modern, însă grație designului său minimalist, se potrivește perfect în mai multe stiluri de interior.

Glamour. Canapele elegante din catifea, matlasate, cu picioare și nasturi argintii sau aurii sunt exemple de acest fel. Dar şi prin forme speciale se poate recunoaşte o canapea de acest fel.

Rustic. Forme tradiționale, matlasate, aspect strălucitor, de multe ori asociat cu pielea – canapelele Chesterfield sunt potrivite pentru un astfel de stil rustic. Acest tip de canapea în stil victorian atrage atenția prin grandoarea și forma sa robustă. Cotierele sunt poziționate la același nivel cu spătarul, iar tapițeria sa din piele este decorată în mod specific cu butoni.

Colţar Softnord Kery U, sezlong partea dreaptă, gri deschis, Bonami, 4522 lei

Clasic. Grație aspectului atemporal, se potrivește în aproape orice stil de interior. Liniile clasice se menţin deseori în topul preferinţelor pentru canapele. Un exemplu edifictor sunt canapelele din piele în stilul Chesterfield, în continuare atât la canapele cât şi la fotolii.

Romantic. Poți recunoaște o astfel de canapea după modelele florale, culorile pastelate și formele sale rotunde. Te va face să te simți ca și cum ai fi într-un castel din povești. Este perfectă pentru stilul Provence.

Retro. Dacă te decizi să-ți decorezi locuința în stilul mid-century, o astfel de canapea nu trebuie să-ți lipsească. O poți recunoaște prin curbura tipică a picioarelor, șezutul oval în culori retro (precum verde-galben), cotierele tapițate și pătrate din lemn.

Industrial. Piele și metal, o paletă de culori naturale, închise, un aspect aparent nefinisat și brut și care se combină perfect cu accesoriile din beton şi amenajările în stil industrial.

Colţar extensibil Bobochic Paris NIHAD, roz deschis, Bonami, 4374 lei

 

5. Îngrijirea și întreținerea canapelei

Deși nu există o regulă generală pentru îngrijirea unei canapele, este, totuși, adevărat că o îngrijire atentă poate extinde durata „de viață” a unei canapele.

Huse detașabile

Când canapeaua are o husă / tapițerie detașabilă, curățarea se face mai ușor – trebuie doar să „desfaci” și să speli aceste părți sau să le duci la o curățătorie specială. Te sfătuim să urmezi întotdeauna instrucțiunile producătorului atunci când trebuie să o cureți.

Pregătirea pentru curățare

Fiecare tapițerie necesită moduri și produse diferite de curățare. De exemplu, pielea trebuie îngrijită altfel față de textile. De aceea, informează-te care este cea mai adecvată metodă de curățare pentru canapeaua ta.

Curățare manuală sau profesională?

În general, curățarea manuală nu este la fel de eficientă precum curățarea profesională și poți face chiar mai mult rău decât bine dacă nu o realizezi corect. Așadar, este bine să investești din când în când într-o mașină de curățat, pentru a te asigura că nicio pată sau urmă de detergent nu va rămâne pe canapea. Poți închiria, împrumuta sau chiar cumpăra un echipament profesional de curățare.