Casele şi clădirile din Sinaia, influenţate de arhitectura castelului Peleş

Sinaia este orașul din România cu cel mai mare număr de clădiri clasate ca monumente istorice, raportat la numărul de locuitori. Exitenţa Castelui Peleş, faptul că Regele şi Regina locuia aici o bună perioadă de timp a determinat ca mulţi oameni cu vază şi personalităţi să îşi construiască aici case.

Oraş regal

 Protipendada epocii a ridicat numeroase vile şi case de vacanţă în Sinaia, iar construcţia elegantului Casino a venit ca o urmare firească pentru distrarea acestora. Se spune că 800 de turişti veneau zilnic cu trenuri speciale să joace aici. Cazinoul a fost făcut la iniţiativa Regelui Carol I după modelul celui din Monte Carlo. Lucrările au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu care a fost și autorul planurilor. Primul acţionar al cazinoului a  fost  baronul Edgar de Marcay, acționar și al cazinoului din Monte Carlo.

Lucru deloc întâmplător, felul în care arată astăzi orașul poartă amprenta și semnătura unora dintre cei mai importanți arhitecți români. Ion Mincu, Toma Socolescu, Paul Smărăndescu, Petre Antonescu, Duiliu Marcu şi Grigore Cerchez sunt doar câțiva dintre aceştia. Tot la Sinaia, o mare contribuţie în construcţia de imobile a avut-o arhitectul ceh Karel Liman, care va influenţa puternic întreaga arhitectură a oraşului

Hotelul Palas din parcul Dimitrie Ghica, în imediata apropiere de cazinou
Primăria din Sinaia, imobil cu multe elemente în stil neoromânesc

 

Arhitectură eclectică

De altfel, în afară de clădirile monumente istorice, tot la Sinaia se găsesc numeroase case şi vile în diferite stiluri şi mixuri de stiluri, foarte multe având ca inspiraţie castelul , dar şi case în stil neoromânec sau cu elemente de acest fel.

Casă în apropierea gării, stil neoromânesc

Vilă de munte specifică regiunii, cu bârne rotunde din lemn arse

Deasemenea întâlnim case cu structură de lemn sau case din piatră. Deşi se poate vorbi de o influenţă majoră a elementelor Renaşterii Germane, cu modele şi jocuri tipice de grinzi la faţade, totuşi caracterul eclectic, mixul de stiluri rămâne cea mai importantă caracteristică a arhitecturii locale.

Două gări regale

Sinaia este singurul oraş din Romania care se mândreşte cu două gări regale. Cea veche a fost construită în anul 1886 pentru regele Carol I. Aici oprea – si opreşte din nou – cel mai vestit tren din Europa, Orient Express.

Cealaltă gară a fost construită între anii 1938-1940, la comanda regelui Carol al II-lea, după planurile renumitului arhitect Duiliu Marcu, care a proiectat, de asemenea, Hotelul Athene Palace, Biblioteca Academiei Romane, Opera din Timisoara si Palatul CFR din Bucuresti.

Este o clădire din piatră care poartă însemnele regale ale lui Carol al II-lea – dublul semn CC care se vede si astăzi pe clanţa uşilor – şi a fost rezervată exclusiv familiei regale şi oaspeţilor ei. În salonul oficial de primire, dincolo de geamurile cu perdele grele, se găseşte o pictură murală pătrata de 5,50 mp, realizată de Dimitrie Ştiubei, care reprezenta o vânătoare domnească.

Arhitectul Karel Liman

Arhitect-șef al Casei Regale a României între 1894-1929, Karel Liman s-a născut în Cehia, în 1855, într-o familie de tâmplari. Moștenind pasiunea pentru prelucrarea lemnului de la tatăl și bunicul său, Liman urmează cursurile Facultății de Arte Frumoase din Praga, iar apoi Bauakademie din München. Stabilit la Viena în jurul anului 1880, Liman acumulează experienţă prin colaborarea cu atelierul de arhitectură Fellner&Hellmer din capitala Habsburgilor.

Castelul Peleş
Castelul Peleş, construcţie în stilul specific Renașterii Germane

Pelişorul, arhitect Karel Liman

În slujba Casei Regale române, pe lângă Castelul Pelișor și proiectul complex de reamenajare a Peleșului, Liman semnează și alte proiecte, cum ar fi Cuibul Prințesei (1894), extinderea Palatului Cotroceni, casa Prințului Carol din București, cabana Regelui Ferdinand din Lăpușna, reamenajarea Castelului Bran și alte câteva clădiri în Sinaia: Vila Economat, Corpul de Gardă, Grajdurile Regale şi Vila Retezat.

După moartea arhitectului, aceasta din urmă a fost cumpărată de academicianul Anastasie Simu (1854-1935), doctor în ştiinţe politice şi administrative, mare iubitor de artă şi colecţionar pasionat.

Casa Anastasie Simu sau Vila Retezat, reprezentativă pentru arhitectura oraşului Sinaia

Casa Anastasie Simu sau Vila Retezat, cum mai e cunoscută în prezent, este proiectată și construită în stilul Renașterii Germane de la începutul secolului al XX-lea, de către arhitectul ceh Karel Liman, bun prieten al Regelui Carol I, pentru care  a proiectat Castelul Pelișor și holul de onoare al Castelului Peleș, toate având elemente comune specifice acestui curent artistic.

Arhitect-șef al Casei Regale a României între 1894-1929, Karel Liman Arhitectura imobilului, tipică Renașterii Germane, impresionează atât la exterior, cât și la interior. Fațada este preponderent din piatră, punctată cu bosaje de colț și decorațiuni ceramice viu colorate.

Interiorul este exuberant, remarcându-se bogăția de decorațiuni în lemn. Tavanele casetate sunt pictate. Ies în evidenţă în special vitraliile de o frumusețe aparte, perfect conservate până astăzi.

Arhitectură  tipică Renașterii Germane

Construită în 1911, casa cu patru niveluri (demisol, parter, etaj şi mansardă) are o suprafață construită de 980 mp. Cea utilă este de 730 mp şi o amprentă la sol de 250 mp. Interiorul este compus din 16 camere şi 12 băi. Terenul pe care este construită este generos, anume de 2.150 mp.

În 1927, Simu a donat statului român cele peste 1.200 de opere de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă adunate de-a lungul anilor. O parte din colecţie este expusă astăzi la Muzeul Naţional de Artă al României, iar o alta se află în colecţia Simu de la Pinacoteca Bucureşti.

Amplasarea în Sinaia este una ideală. E suficient de aproape de centrul orașului încât să se poată ajunge aici printr-o plimbare de câteva minute. În același timp suficient de izolată pentru a oferi intimitatea și detașarea unei vacanțe la munte.

Finisaje şi detalii arhitecturale

Casa este construită în pantă şi are o frumoasă grădină specific sinăieană. Aici pot fi descoperite detalii surprinzătoare,  cum este mica fântână din piatră realizată într-o firidă a clădirii.

Ferestrele au forme arcuite, fiind decorate la exterior cu ancadramente din piatră sau cărămidă. Balconaşul din lemn oferă o perspectivă minunată asupra staţiunii şi culmilor muntoase din împrejurimi.

Stucatura şi elementele decorative de la interior sunt din lemn. Tavanele sunt lambrisate şi susţinute de bârne din lemn bine lăcuit, ceea ce oferă încăperilor farmec şi personalitate distincte. Scara interioară din lemn se remarcă deasemenea prin frumosul desen.

Renovarea

Vila este renovată și funcțională, beneficiind de opt camere, două apartamente și o garsonieră. Stucatura şi elementele decorative din lemn au fost păstrate şi restaurate cele originale ale casei. La fel ca o parte din piesele de mobilier.

Viitoarea destinație poate fi una comercială, de hotel/pensiune, sau poate deveni o reședință personală permanentă ori de vacanță cu foarte mult șarm și plină de istorie.

Material realizat cu sprijinul Artmark Historical Estate

Foto: Gabriel Ghizdavu, Ion Diamandi, artmark