Se apropie ziua în care este necesar să aducem florile şi plantele la interior. Un bun prilej de a reevalua decorul prin prisma accestor schimbări şi de a lua anumite decizii privind tipul plantelor şi poziţionarea lor în decor.
Folosirea plantelor în decorul de interior a devenit o tendință care va rămâne o perioadă foarte lungă de timp. Dorinţa de a avea cât mai mult natura în căminele proprii se manifestă de mai mult timp iar odată cu epidemia de COVID 19 şi cu izolarea în case acest fapt s-a amplificat.
Chiar şi cei care se bucură de grădină, cel puţin în perioada sezonului rece apelează la plante. În plus este dovedit faptul că unele plante îmbunătăţesc climatul din interior, acesta fiind de asemenea un motiv de a le folosi în amenajări. Aceste plante pot absorbi prin frunze diverse emanaţii poluante.
Ce plante să folosim la interior?
Este de la sine înţeles că frunzele mai mari pot absorbi o cantitate mai mare de poluanţi, deci plantele de dimensiuni mari sunt mai eficiente, mai folositoare în casele noastre. Aceasta din punct de vedere funcţional.
Plantele mari de apartament nu sunt bune numai pentru sănătate ci oferă o modalitate excelentă de a adăuga o culoare și o textură specială atât de necesare mai ales în conjunctura actuală. Nu este un secret că la modă pentru interior sunt plantele exotice de dimensiuni mari.
În plus, le puteți folosi într-o varietate de teme de decor interior, în special în colțurile sufrageriei, unde aveți pereți înalți și lumină mai bună. Plantele mari pot fi folosite cu acelaşi succes (sau poate chiar mai mare) nu numai la reşedinţe ci şi în cazul spaţiilor de birouri, hoteluri (în holuri), restaurante şi terase, cluburi, clădiri administrative, etc.
Oricum, dacă este vorba de o locuinţă mare, cu tavane înalte, plantele de dimensiuni mari vor accentua ambientul şi vor imprima şi o eleganţă suplimentară. În casele de dimensiuni mai mici, cu îavane joase este de dorit de a se păstra o proporţie, dar şi în acest caz plantele de dimensiuni mari pot salva decorul.
Cele mai bune 10 plante mari de interior
Dacă am convenit că mărimea este un criteriu important de alegere a plantelor pentru interiorul nostru, alte criterii de care trebuie să ţinem seamă sunt legate de faptul dacă afectează sănătatea locatarilor sau eventual a animalelor de companie şi, desigur, criteriul estetic. Vom da astfel mai multe exemple de astfel de plante recomandate pentru interior considerând aceste criterii. Pe cât posibil vom însoţi prezentările cu informaţii privind întreţinerea şi îngrijirea precum şi cu sfaturi de plasare în decor.
Ca recomandare generală, nu fertilizați plantele de apartament la sfârșitul toamnei sau în timpul iernii, deoarece acesta este timpul lor de repaos. Deasemene, nu le țineți în fața ușilor și a orificiilor de încălzire, deoarece aerul cald și uscat dar și curentul rece poate duce la căderea frunzelor.
Plante mari de interior necesită mult timp pentru a ajunge la maturitate, câteodată chiar şi 15 ani pentru a ajunge la un punct în care îndeplinesc scopul pe care l-ați intenționat. De aceea trebuie să fiţi foarte răbdători cu ele. Dacă vreţi rezultate mai rapide, începeţi cu plante de apartament deja dezvoltate.
Ficusul
Ficusul este destul de comun la noi deci pote fi găsit cu uşurinţă. Cu frunzele sale mari, de un verde intens, pestrițe sau lucioase și cu o natură în creștere verticală, ficusul aduce un sentiment de rafinament spațiilor, inclusiv în cele moderne.
Ficusul este ușor de cultivat, prin urmare, cu un sol de ghiveci bine aerat și cu drenaj bun, planta nu va dezamăgi.
Încercați să utilizați turbă într-o parte, scoarță de pin în alta precum și nisip grosier (sau perlit) pentru performanțe mai bune. De asemenea, asigurați-vă că primeşte lumină moderată până la strălucire, dar niciodată soare direct. Hrăniți cu un îngrășământ lichid diluat la fiecare două săptămâni primăvara și vara pentru a-l menține sănătos. Păstrați aspectul lucios și curat, fără praf, folosind un burete sau o cârpă moale și apă caldă.
Atenție: ficusul nu este foarte sigur pentru animale de companie și nici pentru oameni. Aveți grijă să nu ingerați și nici animalele de companie.
Palmierul coadă de pește (Caryota)
Cu profilul său unic de frunze asemănătoare cozii de pește, această plantă de apartament tropicală transformă orice decor într-un aspect tropical elegant. Poate tolera diferite tipuri de sol, de la argilos, nisipos, argilos, acid, precum și alcalin. Indiferent de tipul amestecului de ghiveci, asigurați-vă că este bine drenat.
La fel ca toate tipurile de palmier, cele cu coadă de pește au nevoi nutriționale specifice. Este recomandat să udați le mai întâi înainte de a aplica îngrășământ pentru a preveni arderea rădăcinilor prin sărurile de îngrășăminte. Expuneți planta la lumină moderată până la strălucitoare pentru o performanță mai bună.
Atenție: palmierul coadă de pește conține cristale de oxalat de calciu asemănătoare acului. Dacă sunt mestecate sau consumate, aceste cristale pot produce senzație de arsură în gură. De asemenea, contactul cu pielea poate duce la arsuri, mâncărime și dermatită.
Planta de porumb (Dracaena)
Această plantă de interior cu creștere lentă are modul său unic de a marca decorul în orice încăpere, cu imaginea sa frumoasă de frunze luminoase, precum și trunchiul său de formă geometrică. Planta este bună la purificarea aerului din interior.
Dracaena prosperă la niveluri mai scăzute de lumină, așadar, păstrați-o la interior în lumină filtrată puternică până la moderată. Evitați expunerea la soare direct, deoarece frunzele se ard. Niveluri prea scăzute de lumină determină însă îngustarea frunzelor, așa că ar trebui să evitați şi acest lucru.
Drenajul este foarte important pentru această plantă. Ea supraviețuiește udare puţină şi moare rapid din cauza supraudării,. De aceea trebuie udată numai atunci când solul superior este complet uscat.
Hrănirea se face o dată pe lună primăvară și vara, cu un aliment echilibrat din plante diluat la 1/2 din puterea recomandată. Pentru o plantă sănătoasă și frumoasă se fertilizează o singură dată, toamna.
Nu hrăniți niciodată în timpul iernii deoarece această perioadă este de repaos.
Atenție: Dracaena nu este sigură pentru pisici şi câini.
Philodendron
Filodendronul cu frunze de dantelă este o imensă plantă de interior ușor de cultivat, cu frunze lucioase, cu capacitatea de a se întinde destul de mult şi în lățime.
Această plantă poate elimina poluanții din atmosfera de interior precum formaldehida, benzenul. Iubește lumina moderată și oarecum umiditatea. Trebuie udată numai când partea superioară a solului se usucă. Este sensibilă la sare și preferă solul organic/amestecul ușor acid.
Atenție: este toxic atât pentru pisici cât și pentru câini.
Monstera
Este o plantă tropicală de interior ușor de cultivat, cu frunze și tulpini imense tăiate. Poate avea un impact uriaș asupra interiorului oricărei case şi este intolerantă la lumina directă a soarelui și la solul umed.
De aceea se recomandă aşezareaacestei plante în spații cu lumină moderată și umiditate medie. Deasemenea utilizarea unui sol bogat, bine drenat, care nu are voie să se usuce complet. Alternativ, se poate folosi o rețetă bună fără pământ, deoarece funcționează bine şi în acest caz.
Hrăniți cu orice hrană pentru plante de casă la forță normală dar nu mai mult de o dată pe lună în perioadele de creștere activă. Acest fapt ajută planta să producă o nouă creștere verde luxuriantă.
Atenție: rădăcinile și frunzele sunt toxice pentru animale de companie precum și pentru oameni.
Copacul umbrelă (Schefflera amata)
Este o plantă tropicală de interior ușor de cultivat, cu frunze și tulpini imense tăiate. Poate avea un impact uriaș asupra interiorului oricărei case şi este intolerantă la lumina directă a soarelui și la solul umed.
Această plantă de casă ușor de întreținut are nevoie de udare standard și lumină indirectă medie spre puternică.
Asigurați-vă la udare că solul este udat bine și excesul este lăsat să se scurgă. Cel mai bine este să păstrați planta pe partea uscată, deoarece solul umed poate provoca putrezirea rădăcinii.
În timpul primăverii, hrăniți cu un varic lichid sau o emulsie de pește diluată la jumătate. Un îngrășământ lichid echilibrat pentru plante de casă (5-5-5 sau mai mic), de asemenea, funcționează bine. Puteţi face o altă aplicație şi vara. Nu fertilizați excesiv deoarece acest lucru poate duce la acumularea de sare și, eventual, la moartea plantei.
Atenție: Schefflera conține toxine potențial dăunătoare oamenilor și animalelor.
Smochinul (Ficus lyrata)
Smochinul cu frunze de lăutărie este o plantă mare de interior cu frunze late, care adaugă o notă interesantă camerei sau biroului dumneavoastră. Deși nu este ușor de păstrat în viață, mai multă toleranță, dragoste și grijă lo ajută să supraviețuiască. Este potrivit pentru diferite tipuri de iluminare, prin urmare poate rezista atât la lumina directă cât și la cea indirectă. Ajută la îmbunătăţirea aerului din interior.
Se udă regulat dar nu foarte mult. Spre deosebire de alte tipuri de ficus, ficus lyata nu are o nevoie puternică de îngrășământ. Oferiți plantei o hrană cu îngrășământ lichid diluat o dată pe lună în timpul primăverii și verii.
Are o creştere lentă. Dacă doriți rezultate mai rapide, începeți cu o plantă mai mare. După ce ați stabilit locația, nu o mişcaţi din loc, deoarece frunzele pot cădea
Atenție: smochinul este toxic atât pentru oameni, cât și pentru animale. Nu ingerați și nu lăsați animalele de companie să le mestece.
Yucca
Această plantă tolerantă la secetă este nu numai excelentă pentru a adăuga un aspect deșert în încăpere ci și pentru filtrarea aerului interior.
Yucca este o plantă rezistentă la secetă ușor de întreținut care necesită udare numai când solul este uscat. În plus, tolerează o gamă largă de soluri, inclusiv; argilă, argiloasă, nisipoasă, acidă și alcalină.
Asigurați-vă că solul este bine drenat. Păstrați planta în locuri cu suficientă lumină solară și nu vă va dezamăgi.
Atenție: Yucca este toxică pentru animale, păstrați-l departe de animale de companie.
Planta de jad (Crassula argentea)
Plantele de jad sunt atât copaci, cât și suculente, cu capacitatea de a purifica aerul din interiorul încăperii. Creşte cu ușurință în ghivece, cu condiția ca solul să fie păstrat umed. Apa ete necesară numai când solul este foarte uscat.
De asemenea, planta de jad se poate adapta în diferite condiții de lumină, prin urmare o puteți așeza oriunde în cameră. Mai mult, planta de jad poate tolera solurile nisipoase, acide, ușor alcaline și argiloase. Cu toate acestea, solul ar trebui să se scurgă rapid.
Hrăniți cu o soluție slabă de îngrășământ lichid o dată pe lună în timpul sezonului de creștere pentru a-și menține vigoarea.
Atenție: planta este toxică pentru animale de companie, în special pisici și câini, prin urmare, evitați interacțiunile dintre acestea.
Măslinul (Olea europaea)
Măslinul este un arbore sau arbust cu fructe veșnic verzi, unul dintre cei mai longevivi. Iubește mult soarele, prin urmare, este puțin probabil ca planta să înflorească în interior.
Dar frunzele sale și ramurile elegante vor adăuga cu siguranță o atmosferă romantică şi anticăîn casă.
Dacă doriți să vă bucurați de frumusețea măslinului interior pe tot parcursul anului așezați planta într-un loc însorit, unde poate obține suficientă lumină solară. Vara este recomandabil să o scoateţi afară pentru a avea cel puțin 6 ore de soare direct pe zi.
Mențineți sănătatea bună hrănind-o cu un îngrășământ echilibrat pentru plante de apartament o dată pe lună toamna și iarna şi de două ori primăvara sau puteți trece la un îngrășământ cu eliberare temporizată.
Notă: în afară de frumusețea pe tot parcursul anului, măslinul nu dăunează animalelor de companie..
Foto: Pinterest, Ion Diamandi
1 thought on “Amenajaţi cu plante mari la interior”
Comments are closed.