AT Home – Yoga Retreat & Glamping: o experienţă senzorială şi de trăire în armonie

Mai important decât etapa de amenajare propriu-zisă este etapa în care “trăiești spaţiul”. Oricât de frumoasă ar fi povestea pe care ai “scris-o” prin amenajare, este important să ştii să o menții și să o “rescrii”  în procesul de utilizare a spațiului. Glampingul nostru nu este un loc în care vii să te cazezi, este un loc în care vii să ai parte de o experiență completă care îți atinge toate simțurile senzoriale. Corturile nu sunt doar nişte corturi, ele descriu o poveste care te invită să faci parte din ea, imediat ce ai trecut pragul AT Home – Yoga Retreat & Glamping” –  Masha Verhoogt, interior designer & coach.

Ambient şi design AT Home – Yoga Retreat & Glamping

Cinci corturi au fost amenajate într-o ambianţă specială, în mijocul naturii de la Breaza, cunoscută a fi extrem de prietenoasă.

O platformă, un deck din lemn, este poziţionat în faţa unei perspective splendide cu vedere spre munţi iar aici au loc activităţile de yoga. Aceeaşi platformă foloseşte şi ca loc de luat masa (de prânz şi de seară), fiind amenajată în acest sens cu masă lungă, fotolii tip puf, perne şi accesorii.

Din décor nu lipsesc florile, mai ales că este o regiune cu mult soare, flori felurite care cresc foarte bine.

Fiecare cort este personalizat, în toate amenajările din Glamping fiind folosite numai materiale naturale.

Cortul beneficiază de o platformă în faţa deschiderii, asemănătoare unei curţi, iar locatarul poate ieşi lesne şi petrece timpul în mijlocul naturii. Corturile sunt încăpătoare şi mobilate (scaune uşoare din bambus şi pufuri, pat cu picioare, ca la hotel), au înălţime suficientă astfel încât să permită şi statul în picioare.

Deasemenea, o notă de relaxare şi căldură este dată de materialele textile. Chiar dacă cazarea este la cort, standardele sunt ținute foarte înalt.

Lenjeria pe pat este din bumbac satinat (lenjerie folosită în hotelurile de 5 stele), prosoapele imaculate, mirosul cortului plăcut, baia perfect curată, saltele de yoga dezinfectate, feţele de masă apretate, lumânări atent plasate, muzică discretă potrivită ca fundal pentru conversație, mâncarea gustoasa, nutritivă, sănătoasă, echilibrată și cu un aspect atractiv

Ce noroc pe capul meu

M-am întâlnit întâmplător cu Masha Verhoogt şi imediat i-am solicitat un proiect de amenajare pentru a-l publica în noul site, lifeandstyle, cu care m-am şi lăudat. De peste 15 ani Masha ne-a furnizat pentru reviste multe proiecte de design foarte îndrăgite de noi şi de cititorii revistelor de home&deco, aşa că de mult timp a devenit un designer foarte căutat şi cu cotă înaltă în România şi chiar în străinătate. Decorurile de interior realizate de ea au ceva aparte, degajă căldură, te fac pur şi simplu să te simţi bine. Masha are ceva în plus, care nu te poate învăţa nimeni, îl ai sau nu îl ai, indiferent dacă ştii sau nu toate regulile şi tehnicile. De aceea ambientările ei beneficiază de un echilibru special care se transmite privitorului.

Uite, spune ea, am fost foarte ocupată, am văzut site-ul, felicitări. Am avut mai multe proiecte, un Glamping a fost în centrul preocupărilor mele, nu ştiu însă dacă se potriveşte cu site-ul tău, este altceva!

Dar Masha, ce este acela Glamping? Nu cunosc termenul.

Ei, este un fel de camping, dar cu glam, să zicem cu lux. Dar o să vezi, la mine nu e numai cu glam, mai e şi altceva.

Eu am auzit de corturi de lux, se numeau de 5 stele dar sincer nu prea m-au atras, cred că  aş prefera un hotel sau o pensiune în mijlocul naturii. Dar şi corturile tale au fost amenajate. Mă interesează cum ai gândit designul, cred că se potriveşte cu site-ul.

Îţi trimit fotografiile şi vei decide dacă publici sau nu.

Am primit pozele şi nu mă mai puteam dezlipi de imginea lor. I-am dat imediat telefon Mashei. “Masha, nu că nu se potriveşte proiectul tău cu site-ul, reprezintă însăşi esenţa sa. Ce poate fi mai bine decât să te scoli dimineaţa în răsfăţ, să dai perdeaua la o parte şi să te trezeşti în braţele naturii în faţa unei privelişti minunate, cu o ceaşcă de ceai bun? Îţi mulţumesc, te îmbrăţişez, mi-ai făcut o mare bucurie, am simţit eu însumi o vibraţie numai uitându-mă la poze. Iar ăst lucru vrem să-l facem şi noi cu site-ul, să transmitem crâmpee de frumos şi bucurie celor care ne urmăresc.

Acum mai vreau de la tine şi nişte amămunute, cum s-au petrecut toate lucrurile.

Masha povesteşte

Ideea s-a născut anul trecut, într-o dimineață după ora de yoga. Eu și soțul meu practicam Yoga și în fiecare dimineață mergeam la un studio de yoga (Karuna Studio).

După ora de yoga, de obicei stăteam la un ceai (pentru noi este foarte important cum ne începem ziua) și povesteam despre cât de frumos este peisajul la care avem acces de pe terasa casei noastre din Breaza și cât de plăcut ar fi să facem în grupuri restrânse, yoga la Breaza, în aer liber. Ne-am dus cu mintea în fantezia acestei idei și ne-am dat seama că nu avem spaţiu de cazare.

Cineva a venit cu ideea să punem nişte corturi. La prima vedere nu mi s-a părut o idee bună dar încercând să vizualizez cum ar fi să punem nişte corturi m-am înflăcărat imediat ce am început să mă gândesc la nişte corturi mari, decorate și mobilate.

Mă încântă ideea să decorez corturile, mai ales că majoritatea proiectelor mele sunt opuse complet ideii de viață la cort, sunt mai curând nişte mici palate (vezi Le Chateau, Șuter Palace, 5 Stars Heritage Boutique Hotel și multe altele în rezidențial). Am plecat cu această idee în cap și în câteva zile am și trecut la fapte.

Anul trecut am reușit să facem platforma deasupra grădinii pentru practica yoga și tot anul trecut am și făcut câteva yoga retreaturi, fără cazare. Platformele pentru corturi (avem terenul foarte în pantă) le-am început anul trecut dar le-am finalizat abia în primăvara aceasta. Cu alte cuvinte, nu am început să facem această activitate ca o consecință a pandemiei ci a fost mai curând o sincronizare.

Un proiect de suflet

AT Home – Yoga Retreat & Glamping este un proiect de suflet, un proiect de familie, în care ne-am implicat cu toții pe măsură abilităților noastre. Eu, soțul meu și cei doi copii ai noștri Marco și Mara, ambii studenți la arte în afara ţării, s-au întors în pandemie acasă și am pus cu toții umărul să scoatem la lumina acest proiect.

Copii au învățat să taie scandură, să șlefuiască, să sudeze, am cărat cu gălețile pietriș pentru alee, etc. Pentru familia noastră a fost o experienţă puternică din care am învățat cu toți foarte multe lucruri.

Deşi toață lumea ne sfătuia să nu mai cheltuim banii în acest proiect, deoarece nu se știe ce o să vina, noi am continuat cu determinare și am făcut ce am considerat că avem de făcut iar efortul ne-a fost răsplătit. Ba chiar pot să spun că într-un anumit fel, succesul ne-a luat-o înainte.

Stil de viaţă AT Home – Yoga Retreat & Glamping

Practica yoga de două ori pe zi, pranayama (exerciţii de respirație menite să-ți calmeze mintea), mâncare vegană, drumeţie asistată în natură și cazarea la cort care este o experiență în sine dar care este doar o consecință a faptului că ai ales să faci ceva pentru tine chiar și doar pentru două-trei zile.

E important să fii o gazdă bună, să fii atent la nevoile oaspeților, să nu intri într-o lupta de putere, să iei în considerare feedback-ul mai ales pe cel negativ al oaspeților și să fii dispus să îmbunătățești permanent serviciile pe care le oferi.

Soluţie şi lecţie de viaţă

Cred că în tot ceea ce faci trebuie să dai un pic mai mult decât “fişa postului”, adică să faci ce faci cu tot sufletul și cu toață dăruirea, fară să contabilizezi permanent dacă acel lucru/serviciu a fost plătit sau nu. Procedând așa, îți păstrezi entuziasmul pentru ceea ce faci, mai ales că munca nu este pentru o zi sau două, este pentru mulţi ani din viața ta și daca tot îți petreci viața muncind, atunci mi se pare deosebit de important să-ți facă plăcere iar banii sunt doar o consecință a lucrului bine făcut.

Totuși, cred că atunci când lucrezi cu oamenii (mai ales când plătesc), cea mai mare provocare este să fi un foarte, foarte bun comunicator și când spun asta mă refer mai curând la abilitatea de a asculta decât de a vorbi. Unii oameni vin deja de acasă gata nemulțumiți, fără să aibă legătură cu ceea ce le oferi sau nu și este foarte important să nu iei lucrurile personal și să poți vedea dincolo de nemulțumire care este de fapt nevoia reală la care încearcă să-și găsească răspuns. Noi știm să facem asta și drept consecință, în vara aceasta ne-am bucurat de un succes care ne-a energizat.

Conceptul de glamping devine atractiv deoarece este o experienţă relativ nouă dar este și o consecință a pandemiei și a nevoii oamenilor de a ieși din apartamente și de a sta cât mai mult în natură. O soluţie în conjuncture actuală.

Planuri de viitor: platformă yoga acoperită, utilarea corturilor cu sursă de căldură, adăgare scenografie suplimenta

Ceea ce facem acum este un antrenament pentru un proiect mai mare, căruia îi vom da curs dacă timp de doi ani ne rămâne încă plăcerea să facem ceea ce facem. Proiectul la care mă refer are oarecum rădăcini în modelul pe care l-am lansat deja și s-a demonstrat a fi un succes imediat dar care are adresare mai curând către propunerea unui model de viață echilibrat chiar în timp ce ești la muncă și ești copleșit de responsabilități. Păstrez deocamdată confidenţialitatea.

 Între timp, până la primăvară, vrem să mai facem o platforma pentru yoga acoperită, să utilăm corturile cu sursă de căldură pentru a prelungi sezonul și să adaugăm scenografie suplimentară pentru răsfăț suplimentar.

1 thought on “AT Home – Yoga Retreat & Glamping: o experienţă senzorială şi de trăire în armonie

Comments are closed.