O casă în Atena cu design în nuanţe marine

Proiectul realizat de designerii Masha Verhoogt și Tania Caruso, şi localizat în Grecia, la Atena, este o veritabilă rapsodie cromatică în nuanţe marine şi într-o juxtapunere elegantă de clasic și modern. Atmosfera este una spectaculoasă. Funcționalitatea spațiilor de locuit este înnobilată de piese de rezistență cu un mare impact vizual.

Poziţia şi organizarea casei

Casa aparține unei familii cu care echipa de designeri a mai lucrat, mai exact fiicei, care este un spirit fin, intelectual, cu o mare admirație pentru lucrările de artă valoroase. Notabil pentru acest proiect este faptul că totul – mobilier, tapițerie, perdele și draperii – a fost realizat în atelierele designerilor. S-a certificat astfel nota unitară, de clasic reconsiderat în spirit contemporan.

Locuința are două niveluri şi o dispunere amplă, panoramică, în care lumina naturală a însoritei Elade valorizează detaliile prețioase. Cromatica mediteraneană face apologia de nuanțe marine de albastru, turcoaz şi gri, valorizate de albul din planul secund.

La primul nivel al locuinței regăsim livingul, diningul, bucătăria – o alveolă de creație culinară –, un hol amplu, spațios și o terasă panoramică.

La cel de-al doilea nivel se află zona nocturnă. Aceasta este compusă din două dormitoare, fiecare prevăzut cu o baie şi un dressing room generos. Dormitorul feminin se continuă grațios cu un living adiacent. Acesta dispune și de o zonă pentru lectură în care atrage magnetic atenția un șemineu elegant.

Încă o dată, cei doi designeri dau un regal de armonie desăvârșită în alegerea temelor și a structurii acestora. Scopul este obţinerea unor zone de locuit perfect funcţionale. Spectacolul de forme și culori este grandios, nota dominantă fiind aceea de eleganță tinerească, proaspătă, nobilă.

Designerii au mizat pe culori şi materiale textile

Culorile au un rol covârșitor în reușita unei amenajări, iar în acest caz au scris un capitol important. Fiecare nuanță are o semnificație aparte. Aceasta contribuie la nota dominantă, dar totodată joacă un rol în crearea unei stări de spirit, una de relaxare. Aceasta potențează personalitatea unei zone, echilibrează balanța dintre masculin și feminin. Deasemenea construiește o emoție (în cazul zonei de lectură), dinamizează (de exemplu, bucătăria), pune în valoare anumite piese de mobilier.

Practic, în acest proiect, Masha Verhoogt și Tania Caruso sunt doi artiști care creează pe un șevalet tridimensional o lucrare amplă. Ele aştern cu o pensulă imaginară tușe pline de culoare şi nuanţe marine sau linii de delimitare fine, subtile. Acestea pun față în față personaje (în acest caz, piese de mobilier și decor) ce își dau replica armonios. La final lasă lumina să dea strălucire și muzicalitate ansamblului.

Materialele alese denotă o atenție deosebită acordată detaliilor, armonizând senzaţiile de cald și rece, de moale şi relaxant cu un confort suplimentar, atât fizic, cât și vizual. Privirea „curge” admirativ, fiind atrasă tocmai de armonia fără cusur.

Design interior

Un element de maximă importanță pentru personalitatea distinctă a acestui cămin este acela că absolut toate elementele existente în amenajare au fost achiziționate prin biroul de design. 

Masha Verhoogt și Tania Caruso au gândit, proiectat și supravegheat cu atenţie realizarea și asortarea draperiilor și a mobilierului tapițat. La canapele, fotolii, pat, demifotolii, a fost depusă o activitate complexă. Aceasta a dus la materializarea unui proiect coerent, coordonat la unghi cromatic perfect. Bineînţeles, materialele sunt de cea mai bună calitate: catifea, mătase, cristale, lemn sculptat (în cazul mobilierului).

Pentru un plus de eleganță, s-a folosit fierul forjat. Nu lipsesc nici oglinzile, care reflectă magic atât lumina naturală, cât și pe cea din magnificele corpuri de iluminat – lustre spectaculoase sau veioze de inspirație clasică. Ineditul ansamblului este dat și de îndrăzneala inteligentă de a alătura materiale opace, plușate, mătăsoase, moi, odihnitoare suprafețelor lucioase, masculine, sonore, ca impact vizual.

Lifestyle

Temele de studiu pentru locuința din Atena sunt variate. Mai ales că, fiind vorba despre o casă în care se simte o personalitate puternică, dinamică, fiecare spațiu are o destinație funcțională. Este un interior în care se trăiește, nu unul de vacanță.

Astfel, în bucătărie se prepară zi de zi hrana, se pregătesc rețete complicate, ce necesită aparatură. Decorul de aici are un aer romantic, mediteranean.

Livingul este modern, contemporan ca vibrație energetică, de o eleganță desăvârșită, în care percepția asupra eclecticului este admirativă.

Detaliile sunt impresionante. Mai ales că dialogul dintre mobilier și decor, pe alocuri inedit, spune povestea celor care locuiesc în acest interior. Dar şi a pasiunilor, a ritmului de viață şi a preocupărilor pe care le au.

Dormitoarele își dau replica într-un tandem perfect. Unul se înscrie în linii clasice, nobile, feminine, calde, îmbietoare, propunând o atmosferă relaxantă, muzicală, cu note prețioase.

Celălalt este masculin, impunător, contemporan. În cazul amândurora, mobilierul și decorul într-o cromatică remarcabilă au creat o personalitate distinctă. Nuanțele nu numai că încântă ochiul, dar dau un confort deosebit ambientului.

De altfel, simbioza dintre materiale, tema de amenajare, atmosfera particulară a decorului şi jocul de lumini denotă un studiu atent al proiectului de amenajare.   

Unitate de stil

Masha Verhoogt și Tania Caruso au armonizat interiorul şi totodată l-au adus la numitor comun cu ambientul şi locul unde se află construcția. Clima, peisajul, aerul parfumat şi lumina din Atena sunt actori în această scenografie.

Terasa amplă face legătura dintre exterior și interior, fiind o prelungire armonioasă a celor două spații. Turcoazul, o culoare reconfortantă, terapeutică, magică, aduce un plus de bogăție, eleganță, vitalitate și spontaneitate. Este creativ prin lumina pe care o preia și pe care o răspândește la rândul său.

Sculpturile rafinate, aranjate cu har la interior, pe terasă precum şi în grădină, fac la rândul lor trecerea unitară de la exterior spre interior.

Cu măiestrie și îndrăzneală, cei doi designeri au realizat un proiect admirabil. Prin echilibru, confort vizual, materiale, accesorii, exclusivitate și personalitate. O echipă care a funcționat perfect!

1 thought on “O casă în Atena cu design în nuanţe marine

Comments are closed.